Fostul președinte al României, Traian Băsescu, nu se implică în negocierile de fuziune dintre PNL și PMP. Pe de altă parte, președintele partidului Cristian Diaconescu susține că nu există nici o intenție de fuziune și, cu atât mai puțin, o negociere cu PNL.
În prezent europarlamentar, Traian Băsescu a reacționat după apariția în spațiul public a informațiilor despre negocierile legate de fuziunea celor două formațiuni. Într-un comunicat de presă, el a subliniat că nu este implicat în nici un fel în discuțiile dintre cele două părți. Mai mult, a spus fostul președinte, nu mai deține nici o funcție în partid și nu mai este implicat în politică decât ca europarlamentar.
„Nu am participat şi nici nu voi participa la niciun fel de discuţii interne cu privire la o eventuală fuziune a PMP cu PNL. Singura activitate politica pe care o desfăşor este legată de activitate grupului PPE din Parlamentul European”, a transmis Traian Băsescu.
Informațiile despre fuziunea dintre PNL și PMP au apărut în spațiul public vineri, imediat după ce s-a propus excluderea lui Ludovic Orban din PNL.
Pe surse, din interiorul PNL, a răzbătut informația că partidul a aprobat în ședința Biroului Executiv Național, începerea negocierilor pentru o fuziune cu PMP. În acest sens, au arătat sursele, partidul urmează să stabilească o echipă de negociere.
PMP neagă orice discuție pe tema fuziunii cu PNL
Președintele PMP, Cristian Diaconescu dezminte informațiile, care au apărut în spațiul public, pe tema unei fuziuni dintre formațiunea sa și PNL. Inițial a făcut-o prin intermediul unei postări pe contul oficial de Facebook al partidului.
„Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a declarat, foarte clar, că «știrile apărute în spațiul public privind deciziile care ar fi fost luate de PMP privind fuziunea cu PNL, sunt false»”, a anunțat PMP pe Facebook.
Precizările lui Cristian Diaconescu
Ulterior, Cristian Diaconescu a avut o intervenție televizată în care a spus același lucru. El a precizat că nu există nici o negociere cu PNL pe această temă și, mai mult, subiectul fuziunii nu a fost discutat în forurile de conducere a PMP.
„Statutar o astfel de decizie se ia în forurile de conducere. Or nu a existat o astfel de discuție în interiorul partidului. Vom avea o discuție, dar nu despre fuziune, ci despre o cooperare între cele două partide”, a precizat Cristian Diaconescu, într-o intervenție la Digi 24.
Potrivit spuselor sale, discuții pe tema cooperării politice între partidele de dreapta au avut și au loc periodic. Aceasta cu atât mai mult cu cât PMP, a precizat Cristian Diaconescu, partidul are în jur de 2.300 de aleși locali (consilieri locali și județeni) și 50 de primari.