Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să returneze tezaurul național al României. Fostul președinte Traian Băsescu a comentat acest subiect sensibil. El a subliniat că valoarea tezaurului este mult mai mare decât se știe public.
Fostul președinte a spus că monedele de aur sunt mult mai valoroase decât lingourile de aur. Aceste monede au o vechime de sute de ani. Acest lucru le crește valoarea considerabil.
Ce a vorbit Traian Băsescu cu Vladimir Putin
„Dar aș vrea să corectăm niște lucruri despre ce știu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente. Una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești. A fost așa-numita, să zicem, de către mine, arhiva civilă și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte.”, a spus fostul președinte.
Traian Băsescu a subliniat că tezaurul României, compus din monede vechi de până la 500 de ani, are o valoare mult mai mare decât aurul în lingouri, fiind greu de evaluat în prezent. Deși o parte din tezaurul cultural al României a fost returnată de Rusia în anii 1934 și 1956, rezerva de aur trimisă la Moscova în timpul Primului Război Mondial nu a fost returnată. Băsescu a menționat că, deși guvernul țarist garantase returnarea tezaurului, bolșevicii nu au respectat acest angajament, iar Rusia susține că nu mai găsește aurul.
„De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos.”, a mai spus fostul președinte.
Rusia nu vrea să de tezaurul României înapoi
„Parte din tezaurul cultural - și îndrăznesc să spun - cea mai mare parte din tezaurul cultural arhivistic și bisericesc au fost restituite în anii 1934 și 1956, plus alte mici obiecte care au mai scăpat printre degetele Moscovei în această perioadă, până în ziua de azi. Deci, rezoluția de astăzi vizează în primul rând rezerva de aur a României de la momentul la care ea a fost trimisă spre păstrare la Moscova. Și nu oricum.
Există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea, garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur, inclusiv a acestei rezerve de aur. Din păcate, au venit bolșevicii după Primul Război Mondial și nu s-au mai ținut de cuvânt. Deși au returnat și ei, așa cum vă spuneam, ceva obiecte de artă. Am vorbit când am făcut vizita la Moscova și mi-a spus că nu se găsește. Ăsta e răspunsul lui Putin.”, a spus Traian Băsescu, într-un interviu pentru Pro TV.
România a încercat de multe ori să recupereze tezaurul de aur trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial. În 1916, România a intrat în război și s-a confruntat cu atacuri pe două fronturi. Cu trupele inamice apropiindu-se de București, guvernul și Banca Națională s-au mutat la Iași. În fața avansului inamic, s-a decis trimiterea tezaurului în Rusia, singurul aliat cu graniță comună. Valoarea totală a aurului era de 314,5 milioane de lei.