Traian Băsescu: Îl văd pe Emil Boc drept cel mai bun candidat al Dreptei

Președintele Traian Băsescu a declarat în această seară, la B1TV, că, în situația în care USL nu mai există, premierul Victor Ponta ar trebui să-și depună mandatul. Acesta a mai spus că Ponta ar trebui să își asume candidatura la prezidențiale, pentru că altfel se discreditează.

Iată cele mai importante declarații făcute de președintele Traian Băsescu în cadrul emisiunii "Actualitatea Românească", realizată de Sorina Matei: Despre noul guvern

  • Problema unui nou guvern este că se vorbește de USL, iar acum unul dintre partidele din alianță a plecat de la guvernare. USL nu mai e la guvernare, sunt 13 locuri în care este menționat USL ca fiind forța politică ce își asumă guvernarea, ori acum nu mai avem USL și avem un nou partid care intră la guvernare, UDMR. Mai este și o problemă de constituționalitate.
  • Nu mă interesează să fac un joc politic din asta, mă interesează să nu creez un precedent neconstituţional. Nu discutăm de o remaniere - primul ministru vrea să schimbe 3 miniştri - ci discutăm de o spargere a structurii politice care a luat peste 50% în alegeri.
  • Obiectivul meu este să instalăm un guvern constituțional. Mie mi s-ar părea corect ca premierul să depună mandatul, să spună că trebuie alcătuit un nou guvern, mai ales că știa bine programul de guvernare. Antonescu l-a atenționat pe Ponta că trebuie să-și depună mandatul
  • Eu nu pun condiții UDMR-ului, dar mă frământă că sub mandatul meu s-ar putea să instalez neconstituțional un guvern. Voi avea discuții cu oameni de specialitate pentru a lua o decizie care să nu creeze un precedent legat de instalarea neconstituțională a unui guvern.
  • Domnul Ponta răspunde cu jigniri unei probleme pe care o ridic, atât știe, atât face. Eu nu voi da drumul împotriva conștiinței mele. Niciodată nu am acceptat compromisul de la Constituție. Aici nu discutăm de ceva ce poate fi negociat, trebuie să interpretăm corect Constituția. 
  • După ce că este cel mai corupt guvern pe care l-a avut România din 90 încoace, nu aș vrea să mai fie și neconstituțional.
  • Nu l-aș mai desemna pe Ponta premier pentru că este mincinos, plagiator și corupt. Un asemenea premier trebuie să aibă o plângere penală pentru modul în care guvernează. Mă gândesc să i-o fac spre sfârşitul mandatului. Acum am fi fără precedent în UE, un preşedinte care face plângere penală premierului.

Despre cooptarea UDMR la guvernare:

  • Și eu am spus depre Voiculescu acest lucru (că este cancerul politicii românești - n.r.). Acum ei (UDMR și PC - n.r.) se pupă, eu măcar am intrat în război cu Voiculescu. Acum o să meargă pentru că sunt cooptați la guvernare, îi bagă Voiculescu și la Antena 3, îl spală și pe Kelemen și o să devină foarte buni politicienii maghiari și oameni de nădejde. Eu nu spun că nu sunt așa, am guvernat bine cu ei și nu am nimic cu ei atâta timp cât nu fac excese.
  • Mi-e teamă de obiceiul lui Victor Ponta de a avea protocoale secrete. El a avut un protocol secret cu UDMR-ul și am aflat după alegeri că acesta exista. Eu personal voi fi foarte atent dacă va există un asemenea protocol secret.

Despre ruperea USL:

  • Cea mai tare componentă a faptului că s-a rupt este prostia, dar și lipsa de responsabilitate a politicienilor implicați, a ambițiilor și orgoliilor lor puse înaintea a orice, a interesului partidului și a interesului național. Din cauza a doi politicieni lipsiți de maturitate care au făcut din umorile lor personale o chestiune de viață de și moarte.
  • Ce i-ar fi fost lui Victor Ponta ca să îl treacă pe Iohannis și ca vicepremier pe probleme economice? Aduceți-vă aminte că PNL-ul a fost extrem de colaborant când le-au cedat ministerul Justiției, după plecarea doamnei Pivniceru. Și PNL-ul le-a făcut această concesie pentru că voiau să fie implicați în desemnarea procurorilor.
  • Le-au decapitat pur și simplu ministerele, i-au batjocorit cum au vrut. Puteau să îi facă această concesie lui Antonescu și să-l desemneze pe Iohannis și vicepremier.

Despre candidatura lui Victor Ponta la prezidențiale

  • Un lider al unui partid trebuie să îşi asume candidatura cea mai grea. Nu are cum să nu candideze. Dacă nu candidează se discreditează, dacă va candida va pierde oricum.
  • Prin spargerea USL-ului, nici Ponta, nici Antonescu nu vor mai fi președinți. Eu am crezut că vor prelua liberalii prim-ministrul și că va merge Ponta la președinție. Poate citesc în seara asta programul de guvernare și își dau seama că a fost o prostie și vor face guvernul. Nu aș fi crezut că vor fi atât de proști încât să spargă USL-ul.
  • Ponta nu are cum să ajungă președintele României. A început deja erodarea. A plecat de la peste 60% şi a ajuns la 30 şi ceva la sută. Nu am văzut premier cu asemenea viteză de erodare.
  • Sunt sigur că mi-ar fi foarte greu să lucrez cu Crin Antonescu tot aşa cum mi-ar fi imposibil să lucrez cu Tăriceanu. L-am numit prim-ministru deşi nu conta electoral, apoi prima grijă a fost să dea afară PDL-ul de la guvernare şi să suspende preşedintele. Ponta l-a vrut pe Tăriceanu că poate venea cu un grup şi spunea că partea sănătoasă din PNL a rămas la guvernare.
  • Oricât de prost jurist ar fi, Ponta ştie că Guvernul a fost instalat doar în urma negocierilor cu USL-ul.

Despre candidatul Dreptei la prezidențiale

  • Eu îl văd pe Boc drept cel mai bun candidat al Dreptei. Emil Boc a fost un premier cinstit, și-a asumat toate măsurile necesare pentru a trece România prin criza economică. Ar fi foarte bine să candideze, nu știu ce vrea, văd că are proiecte la Cluj, dar el este din categoria politicenilor care își pot asuma momente importante.
  • Eu le doresc succes tuturor candidaților. Nu știu ce are în cap George Maior, dar vă pot spune că este un diplomat excepțional și este un om cu o putere de muncă formidabilă și, prin natura funcției sale, cunoaște cel mai bine intimitățile statului român. El este unul dintre oamenii care poate aspira la orice funcție în stat. A fost în PSD, dar e un PSD-ist luminat.

Despre bilanțul DNA

  • Eu n-am fost niciodată la bilanțul DNA. Întotdeauna am fost invitat la DNA, la DIICOT si la Parchetul General. Ar fi trebui să merg ca să le mulțumesc pentru că sunt în ultimul an de mandat, iar ei au devenit puternici în mandatul meu, dar nu am vrut sa le stric ziua de bilanț, să se spună că s-a dus președintele.
  • Sunt un pic sensibil la subiectul corupției și îmi aduc aminte de momentul numirii procurorilor.
  • În perioada în care am numit procurorii a fost o perioada extrem de grea. Eram în faţa unei majorităţi de 70% şi cu o lege care spunea că propunerile le face ministrul Justiţiei. Cei care m-au criticat atunci au fost necinstiţi cu mine, mai necinstiţi decât salariaţii lui Voiculescu. Cei care au schimbat legea, legea nu era cu ministrul care face propunerile, ci cu CSM.
  • E uşor să vii de la Bruxelles şi să critici. M-a durut cumplit. Am auzit oameni aici în studioul asta criticându-mă. Şi am mai auzit cum l-a descoperit pe Morar... Când eu am spus: "Caută-l pe acel procuror care a avut curajul să aresteze un parlamentar PD!" Iar pe Kovesi ştiţi cum am găsit-o? Am întrebat de cel mai tânăr procuror care are câteva dosare. M-am bucurat şi că e vorba de o femeie.
  • Noi suntem acuzați de corupție, dar este utilizată această realitate în blocarea intrării noastre în Schengen. În realitata, instituțiile statului român funcționează, dacă este vreo instituție cu probleme, e Parlamentul care blochează anchetele unor politicieni.
  • Cu Nițu (Tiberiu Nițu, procurorul general - n.r.) nu am o problemă; cred că nu are el înțelegerea funcției pe care o deține, pentru că eu nu o să-l sun niciodată pentru un dosar, dar când o să facă trăsnăi în genul numirii cu delegație a unor procurori care sunt clienți politici o să-l sun. Altfel pentru mine e ca apa sfințită, e asumat de premier, e revoluționar...

Despre legea amnistiei

  • Sunt convins că Victor Ponta va avea un aliat în UDMR în cazul acestei legi. Dacă această lege va trece de Parlament și va ajunge la mine, nu voi semna și o voi ataca la Curtea Constitușională. Sunt convins că și PDL și PMP va ataca această lege. Sunt șanse mici să mai treacă.

Despre tensiunile din Ucraina

  • Aș vrea ca politicienii noștri să se uite atent la ce anume a declanșat violențele din Ucraina. Oamenii s-au revoltat împotriva corupției. Așa ceva se poate întâmpla în România, însă DNA, Înalta Curte reacționează și aplică Codul Penal. 
  • Nu există niciun risc ca acest conflict din Ucraina să se întindă pe teritoriul României. Crimeea o să rămână altă zonă de conflict înghețat.
  • Și Moldova este într-o situație în care oricând se poate declanșa ceva și asta este marea îngrijorare a noastră.
  • Cred că SUA trebuie să-și găsească timp, să revină și să facă din securitatea acestei regiuni o prioritate.
  • Pentru Ucraina cred că deja s-a depășit momentul declarațiilor, soluția este acțiunea. Negocierea trebuie s-o facă SUA și Marea Britanie cu Rusia.
  • În momentul când a aprobat să se tragă cu muniție de război în populație, Ianukovici a rămas un președinte ales, dar ilegitim. 

CITIȚI ȘI:

  • Traian Băsescu: România cere Federației Ruse să sisteze operațiunile militare de pe teritoriul Ucrainei
  • Traian Băsescu: "Nu-l mai desemnez pentru nimic în lume pe Ponta premier. REPLICA lui Ponta: ”Merg marţi în Parlament. Vom avea un nou guvern”
  • Băsescu, întrebat dacă şi-a dus nepoţica la Cotroceni: Nu poţi să aduci pe unul cu mintea lui Crin,Război la granița României?
  • Băsescu: Prezenţa trupelor Federaţiei Ruse fără acordul Ucrainei poate fi considerată o agresiune