Românul Horia Colibăşanu, la un pas de moarte pe cel mai periculos pisc din Himalaya. Ascensiunea i-a fost fatală spaniolului Inaki Ochoa.
Alpinistul român Horia Colibăş anu a supravieţuit unei dramatice expediţii pe Muntele Annapurna, în cursul căreia un coleg şi prieten al acestuia, spaniolul Inaki Ochoa de Olza, şi-a pierdut viaţa din cauza unei leziuni cerebrale agravate de un edem pulmonar. Cei doi alpinişti şi rusul Aleksei Bolotov urcaseră, pe 18 mai, până la altitudinea de 7.800 m, unde au amenajat Tabăra 5, urmând ca în ziua următoare să încerce a doua oară să atace vârful via piscul estic (8.020 m) al muntelui înalt de 8.091 m. Dar tentativa lor a eşuat din cauza faptului că nu au avut corzi destule pentru a asigura întreaga traversare către vârful principal, mai expusă decât au anticipat.
Atât Inaki, cât şi Horia suferiseră degerături minore, hotărând să nu insiste cu atacarea cu orice preţ a vârfului. Cei doi au coborât în Tabăra 4, la 7.400 m, unde spaniolul a fost îngrijit de român până la sosirea elve- ţianului Ueli Steck, care a adus şi medicamente. Ajutorul a venit însă prea târziu pentru spaniol.
Trei zile la căpătâiul lui Inaki
Ochoa şi Colibăşanu încercau să escaladeze extrem de dificilul versant sudic al Annapurnei. Lor li s-a adăugat rusul Aleksei Bolotov, ai cărui coechipieri abandonaseră o tentativă proprie. Luni, la o jumătate de oră după ce a relatat prin telefon că a rămas fără coardă, are ceva degerături şi se întoarce, Inaki Ochoa a suferit un fel de comoţie cerebrală. A început să tuşească, apoi să vomite, în cele din urmă pierzându-şi parţial cunoştinţa. Horia Colibăşanu a încercat cu disperare să-şi salveze partenerul, pe care l-a învelit în toate hainele pe care le avea la dispoziţie.
Colibăşanu a apelat de la telefonul său aproape descărcat mai întâi echipa lui Inaki, apoi un doctor din România. I-a administrat medicamente specifice pe care le avea asupra sa, după care a lansat un apel radio de urgenţă către singura echipă care mai rămăsese în tabăra de la bază, cea a lui Ueli Steck, care intenţiona să deschidă un nou traseu pe Annapurna. Ueli a ajuns în Tabăra 4 în cursul zilei de 21, găsindul pe Colibăşanu extrem de slăbit şi pe Ochoa incapabil să se mişte sau să vorbească.
Salvare târzie
Efortul de salvare depus de ceilalţi alpinişti a fost unul impresionant, Steck şi Anthamatten fiind doar vârful de lance. În urma lor au venit sau se pregă- teau să vină mai mulţi alpinişti, între care doi români - Alex Găvan (încă în refacere după ascensiunea pe vârful Makalu) şi Mihnea Rădulescu. Pentru Inaki, eforturile colegilor au fost zadarnice. Colibăşanu a reuşit să ajungă însă la una dintre taberele inferioare, primind îngrijiri.
ÎNGRIJORARE LA TIMIŞOARA
Legătura cu cei de acasă s-a întrerupt
După ce a făcut eforturi pentru a-şi ţine în viaţă partenerul de expediţie, pe spaniolul Inaki Ochoa, alpinistul timi- şorean Horia Colibăşanu a avut el însuşi nevoie de îngrijiri medicale. Din informaţiile existente până la această oră, Horia Colibăşanu a fost transportat cu un elicopter până la tabăra de bază şi de acolo a fost dus mai departe la un spital în Katmandu.
Ultimul mesaj, pe 22 mai
Colegii de acasă ai alpinistului, membri ai Clubului Sportiv Alternative Timişoara, nu mai au nicio veste de la acesta de joi. Site-ul oficial al clubului, www.alternativetm.ro, a făcut încă de la începutul expediţiei pe Vârful Annapurna o cronologie a evenimentelor, cu ajutorul lui Colibăşanu. Toate informaţ iile se opresc însă pe 22 mai cu următorul text: „Astăzi, Horia a început coborârea spre Tabăra 3, locul lui fiind luat de unul dintre elveţienii care le-au administrat atât lui Horia, cât şi lui Inaki medicamente pentru a le ameliora starea. Cel de-al doilea elveţian este în Tabăra 3 şi probabil va coborî cu Horia. Aleksei este în Tabăra 2, unde tot azi se aşteaptă să ajungă alţi doi alpinişti cu butelii de oxigen. Vremea pentru următoarele două zile se anunţă favorabilă şi, dacă va fi conform prognozei, Horia probabil va ajunge mâine sau cel târziu poimâine în Base Camp, iar un alt grup de susţinere format din alpinişti deja aclimatizaţi va fi dus cât mai sus cu elicopterul, pentru a ajuta la coborârea lui Inaki“.
Adrian Vălean, vicepreşedintele clubului, este rezervat în a da detalii despre timişorean. „Cel târziu mâine dimineaţă (n.r. - sâmbătă) vom posta pe pagina web a expediţiei noutăţile. Imediat ce vom avea informaţii de la el, le vom pune pe site“, a declarat Vălean. Telefonul prin care Colibăşanu ţinea legătura cu cei de acasă era închis ieri. (Georgeta Petrovici, Timişoara)
STĂPÂNUL ÎNĂLŢIMILOR
Alpinist de vârf al României
Horia Colibăşanu este absolvent al Facultăţii de Medicină din Timişoara, promoţia 2001, şi practică alpinismul din 1998. După numeroase premii în concursuri de alpinism naţionale, el a participat la mai multe expediţii internaţionale, iar în 2004 a cucerit (în premieră pentru ţara noastră) vârful himalayan K2 (8.611 m) - cea mai bună performanţă a alpinismului românesc. În 2006 a cucerit Vârful Manaslu (8.163), iar în 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167). În acelaşi an a făcut prima tentativă (eşuată) pe Annapurna.
O mare pierdere pentru alpinism
Inaki Ochoa (foto), născut pe 29 mai 1967 în Pamplona, Spania, a cucerit 12 dintre cei 14 „optmiari“ ai lumii, deschizând şi o nouă rută de ascensiune pe Muntele Shisha Pangma. Primul său „optmiar“, Kangchenjunga, i-a intrat în palmares la numai 22 de ani. A participat la peste 30 de expediţii himalayene şi mai lucra şi ca ghid şi cameraman pentru altitudini mari.