79 de oameni au murit şi alţi 1.000 au fost răniţi în urma violenţelor izbucnite miercuri seară, după un meci de fotbal, în oraşul Port Said, potrivit celui mai recent bilanț dat publicității de autoritățile egiptene, transmite BBC. Confruntările au avut loc între suporterii echipelor Al-Masri şi Al-Ahli. Autoritățile egiptene au decretat trei zile de doliu național.
UPDATE 15.00. În timp ce spiritele se încing din ce în ce mai mult în capitala Egiptului, suporterii supărați mărșăluind pe străzile orașului, guvernatorul orașului Port Said și-a dat demisia.
Procurorul general al Egiptului a anunțat că au început audierile celor 52 de persoane arestate în urma incidentelor de aseară.
În plus, vor fi audiați și fostul guvernator din Port Said, precum și șeful poliției, care a fost demis din funcție în cursul dimineții.
UPDATE 13.00. În centrul Cairo-ului, fanii supărați s-au adunat în număr foarte mare și au blocat Piața Tahir, în semn de protest față de ce s-a întâmplat azi-noapte de la Port Said.
Marea majoritate suporteri ai Al-Ahli, protestatarii au folosit garduri metalice și vehicule pentru a bloca piața, unde anul trecut au avut loc protestele violente față de fostul președinte Hosni Mubarak.
Potrivit jurnaliștilor de la BBC, mai târziu va avea loc și un marș al protestatarilor, care vor să ajungă la Ministerul de Interne.
"Oamenii sunt din ce în ce mai furioși din cauza regimului... Sunt chiar foarte supărați, poți vedea furia în ochii lor", povestește suporterul Mohammed Abdel Hamid.
Între timp, Parlamentul și Guvernul au început ședința de urgență.
UPDATE 11.00. Toate meciurile din prima liga de fotbal au fost amânate pe termen nedeterminat, iar Parlamentul și Guvernul s-au reunit în ședință de urgență potrivit BBC.
Între timp, egiptenii și-au anunțat intenția de a organiza mai multe marșuri de protest față de incapacitatea poliției de a ține sub control grupările violente. Fanii echipei Al-Alhri au declarat, pentru BBC, că vor mărșălui de la sediul echipei de fotbal din Cairo până la sediul Ministerului de Interne.
De altfel, mii de persoane s-au adunat, azi-dimineață, la stația de metrou Ramses din Cairo, unde au ajuns deja primii răniți de la Port Said. Tot acolo au fost aduse și primele cadavre ale victimelor. Oamenii au scandat diverse sloganuri contra regimului militar.
FOTO: Reuters
UPDATE 9.10. Un oficial de la biroul Guvernatorului din Port Said a declarat pentru CNN că multe victime și-au pierdut viața după ce au căzut din tribune.
Potrivit unui fan al echipei Al-Ahli, care a fost rănit la cap de un suporter al echipei adverse, mulți oameni au murit sufocați, iar vina pentru incidentele violente ar apaține și poliției.
"Poliția a deschis porțile care ne separau de fanii Al-Masri și huliganii ne-au atacat cu ce au găsit la îndemână, de la pietre și sticle, până la cuțite și săbii. Unii aveau chiar și arme... Cum a fost posibil ca acești oameni să intre pe stadion cu asemenea arme?, se întreabă suporterul echipei Al-Ahli.
Și liderul galeriei oficiale a echipei Al-Ahli, Mamdouh Eid, a avut o reacție virulentă la adresa forțelor de ordine care au fost prezente la meciul de aseară.
"Poliția stătea și privea, iar ambulanțele au ajuns cu întârziere. Numai eu am scos câteva persoane decedate de pe stadion. Unii au căzut din tribune, alții s-au sufocat, iar cei mai mulți au fost omorâți în bătaie. Mulți dintre fanii echipei noastre au fost prinși ca într-o capcană din cauză că poliția nu a deschis porțile pentru ca ei să poată ieși de pe stadion", povestește Mamdouh Eid.
Când au izbucnit violențele, pe stadion se aflau în jur de 22.000 de oameni, din care aproximativ 2.000 erau fani ai echipei Al-Ahli, mai spune liderul galeriei.
"Tensiunile s-au acumulat pe parcursul meciului, pe măsură ce fanii din Port Said aruncau cu pietre și sticle asupra jucătorilor din teren. Erau în grupuri organizate, care au provocat, intenționat, forțele de ordine în timpul partidei. Imediat ce s-a fluierat finalul meciului, violențele au escaladat și s-au mutat pe teren. Polițiștii au încercat să-i oprească, dar nu au reușit", explică la rândul său generalul Marwan Mustapha, din cadrul Ministerului de Interne.
UPDATE 8.25. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, dr. Hisham Shiha, a declarat pentru CNN că răniții aflați în stare gravă au contuzii și tăieturi adânci.
La câteva ore după tragedie, reprezentanții Ministerului de Interne au declarat că vinovați de incidente au fost microbiștii violenți, în timp ce protestatarii din Cairo au protestat împotriva regimului militar aflat la putere, considerându-l principalul vinovat de producerea tragediei de la Port Said.
În această dimineață, Consiliul Suprem al Forțelor Armate a transmis un comunicat de presă, în care anunță că o comisie specială va ancheta circumstanțele în care s-a produs tragedia.
Potrivit BBC, poliția egipteană a arestat ieri 47 de persoane suspectate că au participat direct la violențele de aseară.
Pe de altă parte, mișcarea islamică Frații Musulmani acuză că incidentele violente de aseară au provocate de "influențe din afara țării".
Violenţele au izbucnit la finalul jocului în oraşul Port Said, din nordul ţării. Gazdele au câştigat partida cu 3-1, informează CNN. La finalul partidei, mii de suporteri ai echipei locale au intrat pe teren şi i-au atacat pe adversari cu scaune, pietre, sticle şi torţe.
UPDATE: Egiptenii vorbesc despre o tragedie naţională. Bilanţul victimelor este încă unul nesigur. Televiziunea egipteană de stat indică 73 de morţi. Ministerul Sănătăţii din Egipt susţine, potrivit CNN, că 68 de oameni au murit.
Printre răniţi, se numără şi câţiva jucători şi membri ai forţelor de ordine.
60 de oameni au primit îngrijiri medicale chiar pe stadion, iar zeci de ambulanţe au pătruns pe teren pentru a prelua răniţii la spitale.
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/PBvt9tUeauU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Potrivit purtătorului de cuvânt al procuraturii, autorităţile investighează modul în care au izbucnit violenţele fără precedent.
Simultan cu incidentele din Port Said, un incendiu a izbucnit şi pe stadionul din Cairo. Nu se ştie, însă, dacă cele două cazuri au legătură.
<iframe height="315" width="420" frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/dM2tFWCUnZk"></iframe>