Evenimentul Zilei > International > Tragedie aeriană! Serie neagră pentru US Air Force: F-35 prăbușit în Florida
Tragedie aeriană! Serie neagră pentru US Air Force: F-35 prăbușit în Florida

Tragedie aeriană! Serie neagră pentru US Air Force: F-35 prăbușit în Florida

Aparatul F-35A aparținea 58th Fighter Squadron cu baza în Eglin. Este al doilea avion pierdut de SUA în cursul unei săptămâni și al treilea incident aerian implicând un F-35 în mai puțin de doi ani.

Marți seara, un avion F-35A de la baza Eglin (Florida) s-a prăbușit la aterizare,după ce se întorcea dintr-o misiune de antrenament. Pilotul a reușit să se ejecteze și se află în stare „stabilă”, potrivit unui comunicat al US Air Force, și a fost plasat sub supraveghere la 96th Medical Group.

58th Fighter Squadron este o unitate însărcinată cu formarea piloților și tehnicienilor care vor volosi aparatele F-35A Lightning II, model dezvoltat de Lockheed-Martin.

Incidentul a avut loc la patru zile după ce un avion F-22A Raptor s-a prăbușit la proximativ 20 de kilometri nord-vest de baza Eglin, la 15 mai.

Este al treilea accident aerian care a implicat un F-35 în mai puțin de doi ani. În septembrie 2018, un F-35B (STOVL – decolare scurtă și aterizare verticală) aparținând US Marine Corps, s-a prăbușit în Carolina de Sud în timpul unui zbor de antrenament. Pilotul s-a efectat. Ancheta a stabilit că o piesă defectă a cauzat pierderea aparatului.

Apoi, în aprilie 2019, un F-35A al forțelor aeriene japoneze s-a prăbușit în mare în timpul unei misiuni de antrenament care a implicat alte trei aeronave, scrie Zone Militaire.

Potrivit anchetei, pilotul, comandantul Akinori Hosimi, dat dispărut, a fost victima unei dezorientări spațiale.

Adesea criticat pentru prețul său, un F-35A costă acum 77,9 milioane de dolari.

Sumă care trebuie să scadă în continuare cu 12,5% până în 2022, conform ultimului contract atribuit lui Lockheed-Martin de Pentagon.

În patru ani, rata medie de disponibilitate a ajuns la 65%, în timp ce costul de întreținere a scăzut cu 35%.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: