Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedia unui bătrân actor în vremea pandemiei. Cum este obligat să trăiască
Tragedia unui bătrân actor în vremea pandemiei. Cum este obligat să trăiască

Tragedia unui bătrân actor în vremea pandemiei. Cum este obligat să trăiască

Actorul Jean Paler este nevoit să supraviețuiască, în această perioadă, când toate spectacolele au fost suspendate, doar din pensia de 940 de lei. Asta în condițiile în care suma nu acoperă nici măcar tratamentul pentru boala sa de inimă. El își declară nemulțumirea față de restricțiile impuse persoanelor vârstnice, dar și față de scumpirile nejustificate la măști chirurgicale și spirt medicinal.

Actorul Jean Paler a rămas lefter după ce autoritățile au decis ca toate spectacolele să fie anulate pe perioada pandemiei de coronavirus. Suferind de o boală gravă de inimă, actorul este obligat să se întrețină doar din pensia de 940 de lei. În plus, susține el, pentru Click.ro, obligativitatea de a ieși doar două ore pe zi îl împiedică să-și rezolve toate necesitățile.

„S-a dat altă lege, să purtăm mască, să ne dezinfectăm cu spirt și altele. Ce-i cu bișnița din farmacii, cu prețurile de la 18 până la 25 de lei sticla de spirt, de 500 ml, era 5 lei înainte. O mască chirurgicală se vinde cu 8 lei și ajunge și la 30 de lei. Vă întreb, pe voi, care controlați soarta acestei țări și suflarea care a mai rămas în ea, ce măsuri de ajutorare ați luat? Am pensie de 940 lei, medicamentele mă costă, ca să pot trăi, de azi pe mâine, 1.000 de lei. Oare îmi permit să cumpăr dezinfectant și masca pe care ne obligați să o purtăm? Din ce bani? Mi-am spart ochelarii de vedere și trebuie să merg să-mi fac ochelari, nu mă încadrez în legile lor. Stau orb în casă”, a spus Paler.

La aproape un an după ce a i-a fost montat un defibrillator care îi ajută inima să funcționeze în condiții cât de cât normale, actorul a ajuns, din nou, într-o situație dificilă, iar cel mai mult îl deranjează restricțiile de circulație impuse persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

„Sunt pensionar și am 67 de ani. Vă întreb, pe ce principii s-a dat legea ca cei trecuți de 65 de ani să stea în casă și au voie doar 2 ore (11.00-13.00) să iasă din casă? Covid-19 ăsta are limită de vârstă? Pe ăla de 64 de ani sau mai tânăr nu-l ia? Căci din declarațiile și tot ce arată la televiziuni sunt de toate vârstele îmbolnaviți cu Covid 19. Deci care e criteriul de vârstă fixă de 65 ani și peste? Apoi, dacă sunt singur și nu am pe nimeni, bolnav cardiac cronic (ultim grad) am nevoie de alimente, de medicamente, pe care trebuie să le cumpăr, nu pot coborî sa le iau, făcând foamea și ducând lipsa strictului necesar decât așteptând ca pușcăriașii ora de ieșire la aer. Cine a gândit această lege, înainte de a o pune în practică, nu s-a gândit la cei neajutorați”, a spus Jean Paler pentru Click.