5   martie   2021

 

 Tragedia nemeritată a Republicii Cehia. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 5 martie s-au născut Henric al II-lea, Heitor Villa-Lobos, James Madison, Rosa Luxemburg, Rex Harrison, Pier Paolo Pasolini, Elaine Page, Andy Gibb, Aurică Beldeanu, Radu Stanca.

Pe 5 martie, în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Conon din Isauria, Conon Grădinarul, Iraida şi Marcu Pustnicul.

 Zi de muncă în ”Kalendarul” poporului român, dar şi a cincea babă: Cosânzeana, Joiana sau Rebi. Cine îşi alege această babă şi se adevereşte, adică este timp frumos toată ziua, poate speră să arate mai bine, „mai ţanţoş”, tot anul.

 

Peste 21.000 de decese Covid au fost înregistrate acum în Republica Cehă, cifra crescând la 21.128 în cele mai recente date ale Ministerului Sănătății publicate joi dimineață. Ultimele 1.000 de decese au fost înregistrate pe o perioadă de șase zile.

Aproximativ 15.088 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate miercuri, cu aproximativ 1.300 mai multe decât în ​​aceeași zi a săptămânii precedente.

Joi au fost 8.467 de pacienți cu Covid-19 în spitalele cehe, cu aproximativ 1.000 mai mulți decât o săptămână mai devreme. Peste 1.700 de persoane se află într-o stare critică.

Rata de transmitere a virusului a fost miercuri la 1,06, o ușoară scădere față de ziua precedentă.

Peste un sfert de milion de persoane din Republica Cehă au primit acum cele două doze necesare de vaccin împotriva coronavirusului, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Aproape 90.000 de persoane în vârstă de 80 de ani au fost inoculate în țara de 10,7 milioane.

Vaccinul cel mai frecvent administrat a fost cel de la Pfizer / BioNTech. Ritmul vaccinării a crescut de la începutul lunii martie, numărul pentru miercuri – aproape 29.000 de vaccinări – fiind cel mai mare până în prezent.

Președintele Miloš Zeman a cerut Chinei o aprovizionare cu vaccinul anti-coronavirus Sinopharm, acționând la cererea prim-ministrului Andrej Babiš. Purtătorul de cuvânt al președinției, Jiří Ovčáček, a declarat pe Twitter că China va respecta imediat cererea.

Sinopharm nu se numără printre cele trei vaccinuri împotriva Covid-19 aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizare în UE. Dl Babiš a spus anterior că  Republica Cehă ar putea cumpăra Sinopharm pentru a păstra în rezervă până la aprobarea EMA.

Ministrul Sănătății, Jan Blatný, a reiterat miercuri în parlament că nu a văzut niciun motiv pentru procurarea vaccinurilor neaprobate, deoarece companiile de asigurări nu pot să plătească pentru utilizarea lor.

Între timp, Uniunea Europeană a aprobat, miercuri, acordarea Republicii Cehe, preferențial, 100.000 de doze suplimentare de vaccin Pfizer / BioNTech.

În timp ce Republica Cehă se luptă să facă față uneia dintre cele mai ridicate rate de infecții cu Covid și decese pe cap de locuitor din lume, statele membre ale UE au venit în sprijinul ei, oferind preluarea pacienților din sistemul de sănătate ceh supraîncărcat și au fost de acord să trimită în țară încă 100.000 de vaccinuri pentru a stimula impulsul de inoculare, care este un factor cheie în aducerea epidemiei sub control.

 „În sfârșit, vești bune! Mulțumită solidarității UE, vom primi încă 100.000 de vaccinuri suplimentare Pfizer. Putem inocula mai repede, când avem cea mai mare nevoie. Mulțumesc Comisiei, von der Leyen și tuturor statelor membre. Apreciem foarte mult acest lucru. ” , a scris miercuri premierul ceh Andrej Babiš pe Twitter, împărtășind știrea că statele membre ale UE au votat pentru a ajuta cei trei membri cei mai afectați – Republica Cehă, Slovacia și Austria prin reatribuirea vaccinurilor care altfel ar fi fost distribuite între statele membre în conformitate cu un mecanism corect, pe cap de locuitor.

Dozele suplimentare „împrumutate” în martie vor fi compensate în aprilie sau mai, dar este important faptul că au fost eliberate într-un moment în care țara are nevoie disperată de a inocula cele mai vulnerabile grupuri ale populației pe fondul unei epidemii furioase.

Potrivit premierului Babis, livrările ar trebui să ajungă săptămâna viitoare. În plus, trei landuri germane au trimis Republicii Cehe 15.000 de doze de Astra Zeneca, iar Israelul a trimis 5.000 de doze de vaccin Moderna.

Mai mult, Pfizer / BioNTech a promis că va crește semnificativ livrările în următoarele săptămâni, ceea ce poate ajuta Republica Cehă să îmbunătățească situația. Ministrul Sănătății, Jan Blatný, a cerut centrelor de vaccinare și celor patru mii de medici care s-au implicat în procesul de inoculare săptămâna aceasta, să continue vaccinările și să nu păstreze vaccinurile pentru cei care primesc doza a doua, de teamă că nu vor putea respecta termenul limită de trei săptămâni.

„Vreau să fac apel la cei care inoculează să nu salveze vaccinurile pentru primitorii de a doua vaccinare, rapel, garantez că vor exista acum suficiente vaccinuri pentru ei. Vom primi semnificativ mai multe vaccinuri în martie și aprilie. Ținta este acum să inoculăm 35.000 de oameni pe zi în martie și 100.000 pe zi în aprilie. ”

Republica Cehă ar trebui să primească un milion de vaccinuri în martie în cadrul mecanismului comun de achiziție a vaccinurilor din UE și 2,6 milioane de doze în aprilie. Rămâne de văzut dacă țara le poate folosi cel mai bine pentru a combate epidemia. În prezent se află în ultima fază de inoculare a lucrătorilor din domeniul sănătății și a persoanelor cu vârsta peste 80 de ani și a început acum să inoculeze profesori și persoane cu vârsta peste 70 de ani, dar este în urmă cu media UE.

În timp ce în UE, 8 din 100 de persoane au primit cel puțin o doză, în Republica Cehă abia se află 6 din 100.

La cererea primului ministru, președintele Zeman și-a folosit influența pentru a încerca să asigure livrarea vaccinurilor rusești și chineze, dar Ministerul ceh al Sănătății insistă să folosească doar vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Potrivit ministrului Blatný, Rusia ar putea să-și înregistreze vaccinul Sputnik V pentru aprobare în săptămâna aceasta.

 

De ce Cehia și Slovacia, Cehoslovacia cum se numea pe timpuri, trec prin această mare tragedie, cu cea mai ridicată rată de infecție și decese din lume, pe cap de locuitor? O tragedie nemeritată.

 L-am întrebat pe prietenul meu din Cehia. Să-i spunem Karel, nu i-am cerut voie să-l citez. Karel a fost diplomat, apoi primarul unui mare oraș, acum se ocupă de o bibliotecă fizică și online, de cultură cehă, în primul rând.

Karel a zâmbit trist și a spus, vorba mea, ”bună întrebare”! Este vorba despre tradiție, despre obiceiul național, a răspuns el. Cehii, slovacii, austriecii și germanii sunt mari băutori de bere. Berea nu se bea singur! Sunt celebre berăriile din Cehia și Germania. Revoluția de catifea de la Praga s-a pus la cale într-o berărie, de exemplu. Ca și puciul de la Munchen. Acum berăriile s-au închis, din cauza distopiei sanitare.

Pentru fiecare berărie publică închisă s-au deschis alte zece ”berării de bloc”. De obicei un bărbat, singur, dar și multe familii au găsit acest mod de a face un ban în timpul distopiei sanitare. Un televizor pe un canal de sport, fotbal, multe scaune pliante și bere rece. Poate și ceva de cronțănit. Vecinii vin să bea bere și mai aduc și câte un prieten. Să se uite la meci, să bea bere rece și mai ales să vorbească, să socializeze. Se crede că în fiecare astfel de ”berărie de bloc” vin zilnic, în medie, 60 de persoane. Fără mască, sigur că da!

În Cehia sunt înregistrate 57 de fabrici de bere, cu diferite denumiri comerciale și poate de zece ori mai mulți producători artizanali. Este interesant că pe lângă bere, care a crescut în consum cu 19,8%, anul trecut, cehii beau mult ”Prosecco” italienesc, o modă de coronavirus. ”Berăriile de bloc” au determinat alt efect ciudat. De pe piață au dispărut frigiderele-vitrină, au fost cumpărate toate, folosite în special pentru etalarea sticlelor sau dozelor de bere!

Karel mi-a aminti de faptul că acum câțiva ani Cehia era patria cazinourilor și a ”păcănelelor” și continuă să fie capitala europeană a siturilor porno. Ce vrei, a spus, în concluzie, Karel, cehii sunt niște oameni simpatici care doresc să se distreze și să socializeze, oricât de mari ar fi riscurile!

Guvernul ceh a stabilit noi măsuri pe care ar dori să le impună în încercarea de a stopa creșterea numărului de cazuri de coronavirus.

Acesta intenționează să interzică circulația între diferite districte (cu excepția călătoriilor la serviciu sau pentru a avea grijă de o rudă), să închidă grădinițele și școlile și unele dintre magazinele cărora li s-a permis până acum să se deschidă.

Guvernul nu intenționează să închidă fabricile și alte locuri de muncă, dar va subvenționa testarea la companii.

Începând de ieri, joi, în toată Republica Cehă, este obligatoriu să purtați un aparat de respirat de înaltă calitate FFP2 sau KN95 atunci când vă aflați în spații publice interioare. Aceasta include în timp ce utilizați transportul public și așteptați la stații. Dacă protecția facială de înaltă calitate nu este disponibilă, adulții pot purta simultan două măști chirurgicale. Copiilor cu vârsta de până la 15 ani nu li se cere să poarte astfel de aparate respiratorii, deoarece cele mai mici care se potrivesc sunt în mare măsură indisponibile.

De asemenea, măștile de pânză de casă, inclusiv bandanele și altele asemenea, sunt considerate oficial insuficiente pentru a proteja alte persoane în imediata apropiere – chiar și în aer liber – și vor fi interzise în totalitate de la jumătatea lui martie. Conștient că unii oameni folosesc măști faciale de casă pentru a economisi bani sau refolosesc măști chirurgicale și altele asemenea, guvernul a anunțat planuri de distribuire a milioane de FFP2 prin magazinele de alimente.

Perioada de carantină urmează să fie prelungită de la zece la paisprezece zile, din cauza variantelor mai contagioase ale bolii.

Noile restricții vor intra în vigoare de luni, 8 martie, și vor dura trei săptămâni. Nicio vorbuliță despre ”berăriile de bloc”, oficial ele nu există!

 

Acum vă rog să mă scuzați, am ceva treburi, iarăși o noapte albă, o să ne întâlnim mâine, doar este o altă zi!

 

HOROSCOP    5   martie   2021

 

BERBEC  O parte din zodie se pregăteşte pentru primăvară, altă parte doar pentru posibila zi cu soare. Astăzi programul tău se schimbă, dar nu lăsa treburile importante pentru nimicuri urgente. Astăzi poţi avea o oportunitate profesională. Nu o rata cum faci de obicei. Nu încurca tehnologia cu sentimentele. Excesul de tehnică ruinează relaţiile dintre oameni. Foloseşte-ţi imaginaţia bogată, nu pentru a găsi motive şi justificări, ci ca să-ţi faci viaţa mai plină şi interesantă.

TAUR  Nu lăsa loc la neînţelegeri şi la interpretări – efectul lor poate fi de cascadă şi te pot depăşi. Caută modalităţi de exprimare clare, repetă de mai multe ori esenţialul, fă-te înţeles! Traiesti momente de fior si ras, o tragi-comedie ionesciană, care se datoreşte numai felului original in care amesteci tu relatiile şi problemele în imbecilitatea distopiei sanitare. Rezolvarile temporare şi compromisurile cu iz de busuioc au in tine un maestru incontestabil. Poate unde eşti din zodia cuprinsă de influenţa frumoasei Venus!

GEMENI Astăzi derulezi strategii mai bune decât de obicei. Fii atent, ai ocazia să auzi nişte zvonuri de culoar care pot să-ţi folosească. Pe plan sentimental se pare că ai de încheiat un armistiţiu! Astăzi emoţiile tale sunt pastelate iar conjunctura astrologică arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru frumos. Ai idei, mai precis o idee. Stelele spun să nu o mai plimbi de colo-colo, să o aplici repede că o să ţi-o ia altul înainte!

RAC  Dorinţa permanentă de armonie şi spiritul tău defensiv găsesc astăzi aprobarea şi susţinerea anturajului. Poate unde reuşeşti să ai unele succese în relaţiile umane, prin diplomaţie şi calm. Atenţie mărită să nu pierzi, sau să ratăceşti un obiect, cheile sau, Doamne fereşte, portofelul. Fereşte-te de discuţii aprinse. Nu reacţiona la nimic, taci şi zâmbeşte aprobator, mai ales dacă provocările vin din partea unei femei.

LEU Eşti avantajat de conjunctura astrală. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce se întâmplă în jurul tău, trebuie să continui neabătut pe calea ta. Nu fii felină leneşă, nu renunţa! Atenţie la alergii de primăvară, sau la răceli. Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte şi totul se poate rezolvă. Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste.  Astăzi problemele Leilor şi mai ales ale Leoaicelor par să să devină mai serioase. Pentru că tu le consideri aşa!

FECIOARĂ Astăzi mai multă atenţie că să nu ratezi unele amănunte care îţi pot fi favorabile. Mai ales pe plan sentimental! Dar, găseşti că ziua e chiar agreabilă, pentru că nu ai nimic greu de rezolvat! Dacă într-adevăr lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza si sinteza. Cel mai adese lucrurile sunt dezarmant de simple!

BALANŢĂ  Uşoare divergenţe de opinii pot crea tensiuni greu de gestionat, la serviciu sau acasă. Încearcă să fii tolerant şi să amâni lucrurile care nu-ţi fac plăcere, cu calm şi chiar cu umor! Supraveghează cheltuielile şi redu-le, sau renunţă la cele pe care le consideri extravagante. O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Există un timp pentru fiecare lucru! Însă, nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Evită intimităţile despre secretele altora, ca să nu faci şi tu confidenţe şi compromisuri costisitoare. Ascultă însă cu atenţie. O informaţie poate fi foarte folositoare în viitor…

SCORPION  Ai vrea să evadezi, să pleci la tropice, unde este soare şi cald! Grijile tale îţi apar mai mici şi chiar ai idei cum să le rezolvi. În duo, partenerul tău este în toane bune şi te răsfaţă! Ti-ai facut inamici fără să ştii. Invidia este un păcat capital şi detractorii tăi o să afle în curând acest lucru, mai ales când o să facă cunoştiinţă cu veninul din vârful cozii tale zodiacale! Totuşi, te afli sub protecţia speciala a stelelor, mai ales daca lucrezi in administraţia publică, sau, comerţ. O veste, bună, de departe.

SĂGETĂTOR Dimineaţa trebuie să faci concesii ca să păstrezi avantajele. Evită astăzi orice efort fizic, nu eşti într-o formă bună. Nu promite nimic, nu cheltui sume mari, amână hotărârile importante! Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Din exterior (al tău şi al familiei) vine un bombardament de informaţii. Aproape toate false, ”fake news”. Cineva vrea să vadă ce se întâmplă şi marchează datele. „Scutură pomul” cum spun specialiştii… Tu sa stai deoparte!

CAPRICORN Incertitudinea şi nesiguranţa te părăsesc astăzi. Încrederea în forţele proprii se consolidează şi eşti gata să acţionezi cu intensitatea necesară. Eşti motivat şi poţi avea succes! Însă, conflict dintre simţăminte şi logică. Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează, doar. Nu lua decizii importante. Amână toate convorbirile pe care le poţi reprograma. Nu te implica în promisiuni strategice, pe termen lung. Nu, nu, nu, astăzi! Organizează-ţi o seară festivă, meriţi după tot efortul făcut să refuzi pe toată lumea!

VĂRSĂTOR Trebuie să faci planuri serioase de primăvară, dar  ceva nervi din cauza unor tensiuni în anturaj. Situaţie pe care trebuie să o rezolvi cu zâmbetul pe buze şi să treci mai departe. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Dacă telefonul tău nu sună asta nu înseamnă că rudele tale, copii, părinţii, prietenii te-au uitat. Toată lumea este ocupată şi strivită de sistem și de distopia sanitară. În a doua parte a zilei sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii şi rudele, reuniunile de familie…

PEŞTI  Prin negocieri şi diplomaţie poţi să obţii astăzi cele mai bune rezultate. Trebuie sa te bazezi pe propriile forţe. În cuplu, trăieşti momente de osmoză totală, de comuniune prin iubire!  Cu toate că pare a fi încă o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când discuţi, negociezi şi mai ales în convorbirile la telefon! Nu promite nimic, mai ales membrilor familiei. Oricum, majorităţii nativilor din zodie nimic notabil nu i se poate întâmplă. Mai puţin faptul că, poate, dragostea este cel mai frumos lucru din lume!