În aceeași zi în care secretarul de stat, Raed Arafat, „părintele” SMURD și coordonatorul, la nivel național, a acțiunilor de salvare de urgență a declarat că, la aproape un an de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni se aşteaptă rezultatul anchetei procurorilor, anchetatorii, în speță Parchetul General a transmis un comunicat din care reiese că ancheta nu a fost finalizată deoarece se așteaptă, încă, raportul de investigaţie tehnică de la Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, cu ocazia prezentării bilanțului de către ISU Mureș că, la aproape un an de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, se aşteaptă rezultatul anchetei, adăugând că Parchetul lucrează la acest caz şi că „nu a fost neglijat deloc".
Secretarul de stat Raed Arafat, fondator al SMURD, a fost întrebat despre ancheta în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, din ianuarie 2014,.
„Încă aşteptăm rezultatul anchetei, nu ies cu comentarii fără să ştiu. Normal, aici Procuratura deja de un an lucrează şi vă spun că au lucrat la acest lucru, nu a fost neglijat deloc, pentru că ştim că au continuat să colecteze informaţii şi au audiat oameni şi oficialităţi şi tot. Acum aşteptăm concluzia lor. Până la concluzia lor, prefer să nu zic eu nimic în acest sens", a răspuns Raed Arafat, citat de mediafax.ro
El a spus că anul trecut a început cu "o tragedie" şi s-a încheiat cu alta.
„Am simţit, poate pentru prima dată, cum o tragedie poate să fie chiar folosită, criticată, comentată de experţi - între ghilimele - fără nicio formă de analiză adevărată asupra situaţiei. Şi aşteptăm să vedem concluziile care vor ieşi de la cei care fac investigaţiile amănunţite şi să vedem ce vor zice ei. Însă eu consider că anul trecut, pentru noi toţi care lucrăm în sectorul de urgenţă, a fost o transformare care sper să nu persiste. Pentru că presiunea care se pune asupra sistemului, comandanţilor de intervenţii, cei care iau decizii la faţa locului - nu vorbesc de mine sau de cei care suntem la nivelul la care luăm decizii mult mai complexe, la un moment dat, dacă ni se solicită - însă cei care sunt la faţa locului simt o presiune pentru că am început să îi atacăm în timpul intervenţiei şi să îi analizăm în timpul intervenţiei, fără ca nici măcar să înţelegem ce se întâmplă în această intervenţie", a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat a fost prezent la şedinţa de bilanţ a ISU Mureş, în cadrul căreia s-a arătat că, în judeţ, numărul intervenţiilor în situaţiile de urgenţă a crescut cu peste 13 la sută în 2014 faţă de anul anterior. De altfel, 90 la sută din totalul celor 15.000 de intervenţii au fost ale SMURD.
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) va împlini în acest an 25 de ani de la înfiinţare, eveniment care va fi marcat, în luna septembrie, la Târgu Mureş. Bazele acestuia au fost puse în 1990, iar Serviciul funcţiona atunci în cadrul Clinicii de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi se baza doar pe un echipaj.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.
În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
În dosarul accidentului din Apuseni, procurorii au decis începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, dar şi pentru neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.
Unde este raportul CIAS?
Dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni este instrumentat de Parchetul instanţei supreme. „În prezent se aşteaptă depunerea de către CIAS a Raportului de investigaţie tehnică a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014.”, se arată în comunicatul Parchetului General.
Într-o scrisoare adresată presei, fostul șef al comisiei de anchetă a tragediei din Munții Apuseni, Sorin Cimpoeru susține că deși, până la suspendarea contractului său de muncă, pe 5 iulie 2014, existau peste 90% dintre elementele necesare finalizării investigației, Raportul Final nu a fost redactat până acum.
Procurorii transmit că au fost audiate, pe parcursul a 2.354 ore de anchetă, 209 persoane din care trei părţi civile şi 206 martori din cadrul: Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, S.T.S., M.Ap.N., Ministerului Sănătăţii Publice, ROMATSA, spitalelor judeţene Alba, Cluj şi Oradea, Spitalului Municipal Beiuș, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic „Sf. Maria” Bucureşti, Agenţiei Naţionale de Transplant, Școlii Superioare de Aviaţie Civilă, ocoalelor silvice Horea, Gilău etc., Asociaţiei Salvatorilor Montani Bihor, Serviciilor Publice Judeţene Salvamont Alba și Cluj, Blue Air ş.a., precum şi locuitori ai comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Beliș etc., care au acţionat în sprijinul echipelor de căutare şi salvare a supravieţuitorilor accidentului aviatic, toate audierile având loc în prezenţa apărătorilor aleşi ai părţilor în cauză. De asemenea, s-au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului. Totodată, la solicitarea Secţiei parchetelor militare, Comisia Superioară Medico-Legală din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiză medico-legală privind-o pe Aurelia Ion.