Tragedia de la Timișoara și bâlbâielile autorităților. Substanțele letale, fără niciun control

Tragedia de la Timișoara și bâlbâielile autorităților. Substanțele letale, fără niciun control

Este haos total în declarațiile autorităților din Timișoara în cazul morților din blocul de pe strada Miorița, ca urmare a unei dezinsecții făcută cu o substanță letală. Șefii instituțiilor publice se contrazic și nu pot spune cine trebuia să autorizeze firma contractată pentru folosirea substanței deosebit de periculoase care a condus la moartea unei femei și a doi copii, precum și la internarea a 31 de persoane. Așa cum reiese din declarația patronului care a pus pastilele otrăvitoare,  substanțe letale de acest fel sunt sustrase constant de la o companie de profil și vândute pe piața neagră.

În blocul din strada Miorița nr.8 din Timișoara trei persoane au decedat în urma intoxicării cu fosfură de aluminiu, pesticid interzis a fi folosit în contact cu oamenii. Aceasta otrăvește instantaneu persoanele neprotejate, afectându-le toate organele interne. Au murit un copil de 9 zile, altul de 3 ani și mama acestuia. O serie de probleme grave ies la iveală în acest caz, dincolo de inconștiență crasă și delăsare, fiind vorba și de nerespectarea legii.

Otravă vândută cu 600 de lei

Patronul firmei care a făcut dezinsecția. Bistim Dera, Ioan Sorin Buță, a recunoscut la audieri că a achiziționat pesticidul, pe piața neagră. „A cumpărat produsul direct de la o cunoștință care se ocupa cu vânzarea de astfel de substanțe, întrucât lucra în cadrul unei firme de profil”, a declarat, pentru EVZ, avocatul acestuia, Călin Staiculescu.

Buță a cumpărat două recipiente mari de Delicia – GASTOXIN, în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, cu 600 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform procurorului care coordonoează ancheta, ultima cutie folosită de Buță în blocul de pe strada Mioriței „avea eticheta în limba română și era în termen de valabilitate”, ceea ce exclude posibilitatea că ar fi putut proveni dintr-un lot expirat ce trebuia neutralizat. Or, dispariția oricărei cantități de fosfură de aluminiu din stocul unei firme, dat fiind gradul de periculozitate, ar fi trebuit reclamată imediat Poliției, ceea ce nu s-a întâmplat anul acesta.

Blocul invadat de ploșnițe

Toamna aceasta, patronul Buță a identificat o sursă de fosfură de aluminiu, cea mai otrăvitoare substanță de combatere a dăunătorilor care, spre deosebire de altele, omoară deopotrivă insectele și rozătoarele. A intervenit cu succes într-un hotel, iar când a fost contactat pentru dezinsecția a 25 de apartamente pe strada Miorița, a folosit aceleași pastile.

Blocul era infestat de ploșnițe: „Sunt mici, negre și pișcă. S-a mai făcut o dezinsecție în vară, dar nu am scăpat de ele” , a declarat unul dintre locatari.

În fiecare încăpere nelocuită, Buță a pus câte un set de pastile, fără, însă, să îi anunțe pe locatari. Oamenii au văzut doar că purta mască și că a lipit bandă adezivă pe lângă uși. „Știa că substanța este mai puternică decât cele pe care le folosea în mod uzual, dar cu siguranță nu avea de unde să știe cât de toxică este. A fost și el surprins de cum s-a derulat această situație”, a precizat avocatul patronului.

Cum se aplică fosfura de aluminiu

Conf. Florin Muselin, specialist în toxicologie la USAMVB Timişoara, a explicat pentru EVZ cum se folosește pesticidul: „Fosfura de aluminiu emană, în contact cu umiditatea din aer, un gaz toxic. Este o substanță cu grad ridicat de toxicitate, inclus în clasa T+, pesticid ieftin și eficient folosit ca și raticid, insecticid și fumigator pentru depozitele de cereale. În momentul în care se aplică substanța, spațiul trebuie sigilat pentru 96 de ore, pentru ca niciun om să nu intre în contact cu gazul emanat. După această perioadă se desigileză spațiul și se ventilează cu curenți de aer, minimum o oră”.

Otravă care afectează toate organele 

Gazul fosfinic se degajă din comprimatele sub care se vinde produsul, în contact cu umezeala aerului. Efectele gazului sunt imediate, pătrunzând în corpul uman prin respirație și piele. Afectează toate organele vitale, blocând oxigenarea celulelor.

„În primele 24-48 de ore, primele afectate sunt sistemul nervos central și cardiovascular. Cele mai grave dintre manifestările cardiace sunt hipotensiunea și aritmiile cardiace care pot duce în cel mai rău caz la stop cardiac iresuscitabil, soldându-se cu decesul persoanei respective. Dacă s-a trecut de perioada critică este posibil ca în 48 – 72 de ore de la intoxicație să apară alterarea funcției hepatice și renale”, arată medicul Ana Maria Ulmanu, de la Spitalul Județean Timișoara.

Simptomele intoxicației sunt diferite de la un individ la altul, ceea ce face dificilă punerea unui diagnostic precis. Medicii de la UPU și de la Ambulanță au explicat că exact din acest motiv nu au putut face legătura între cazuri decât luni dimineață, când s-a înregistrat al treilea deces în imobil.

Firmă înființată după ce Primăria a rămas fără deratizare

SC Bistim Dera SRL a fost înființată din 2015 și, până anul trecut a avut un singur angajat. Patronul, Ioan Sorin Buță, este licențiat în Administrație Publică și a urmat cursuri de Drept. Pentru a-și deschide firma a parcurs un curs de sănătate publică la DSP, arată avocatul acestuia, Călin Stăiculescu. „Era un tânăr abil, descurcăreț”, a mai spus avocatul.

Ideea de afacere a apărut în perioada în care Primăria Timișoara nu mai avea contracte pentru deratizare și dezinsecție, astfel că numărul dăunătorilor s-a înmulțit în oraș, timișorenii fiind disperați să rezolve problema în regie proprie.

Conform portalului Termene.ro, Buță a avut anul trecut o cifră de afaceri de 30.000 de euro și profit de 18.000 de euro.

Autoritățile sanitare se bâlbâie

Marți s-a dovedit că autoritățile sanitare nu știau dacă firma avea autorizație DSP și DSV pentru a folosi pesticidul. Practic, nu știau mare lucru despre activitatea firmei.

Cornelia Cismaș-Malac, șefa DSP Timiș, cumnata unui celebru primar PSD din județ, a declarat că „instituția nu a verificat această unitate niciodată”.

Cristina Popa, șefa DSV Timiș a declarat, inițial, că Bistim Dera are autorizație de funcționare. Apoi, a revenit și a spus că această autorizație este nulă din moment ce firma și-a schimbat adresa: „Noi autorizăm punctul de lucru”, a fost explicația Cristinei Popa.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a precizat că firma nu avea autorizație de la Primărie: „Firma nu a solicitat niciodată acord comercial de la Primăria Timișoara și, evident, nici nu a primit. Nici nu știe nimeni de ea”. Oficialii DSV susțin, însă, că acordul nu era necesar pentru obținerea autorizării inițiale.

Niciuna din șefele celor două instituții sanitare, DSP și DSV, nu au putut preciza cine ar fi trebuit sa elibereze autorizatia pentru folosirea substanței otrăvitoare.

 Șefa Oficiului Fitosanitar Timiș: „Nu a solicitat niciodată autorizarea”

În legătură cu această tragedie, Adina Muntean, șefa Oficiului Fitosanitar Timiș  a precizat că Delicia – GASTOXIN nu poate fi comercializat decât persoanelor certificate. „Acest produs se folosește strict pentru gazare în depozite, fiind omologat doar pentru spații agricole”, a declarat Adina Muntean. Legea prevede ca autoritatea fitosanitară să autorizeze orice agent comercial care folosește substanța. „Bistim Dera nu este autorizată de către noi, nu a solicitat niciodată acest lucru”, a mai declarat, pentru EVZ, Muntean. Pentru a cumpăra pesticidul, agentul comercial trebuie să prezinte avizul fitosanitar și un aviz de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Toxice al Poliției, documentele și tranzacția fiind evidențiate într-un registru special.

Vânzătorul pesticidului, dus la audieri

După ce a fost reținut, luni, 24 de ore, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice, Ioan Sorin Buță a fost dus, marți, la audieri. Vânzătorul pesticidului a fost și el audiat. Patronul are calitatea de inculpat, iar procurorul de caz a decis trimiterea, aseară, în fața judecătorului, pentru arestare preventivă. În jurul orei 23,00, bărbatul a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, reținându-se două infracțiuni din cele trei inițiale, respectiv ucidere din culpă și trafic cu substanțe toxice.

Până în acest moment se cunosc 7 locații în care Bistim Dera a intervenit în ultimele zile, un număr de 79 de persoane fiind evacuate: 48 din blocul de pe strada Miorița și alte 31 din blocul de pe strada Vaida Voievod. De asemenea, 31 de persoane se aflau marți internate în spital, 21 de copii și 10 adulți, iar alte patru erau în evaluare.

Marți după-amiaza se încheiaseră procedurile de neutralizare la două adrese, fiind demarate cele în „blocul morții”, în restul cazurilor acestea nefiind necesare.

Sursa foto: Cornel Puțan