TRAGEDIA DE LA PARIS. Cum au reacționat politicienii români

Bilanțul încă provizoriu al atacurilor simultane comise vineri seară în Paris și în zona Stade de France se ridică la cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, dintre care 80 în stare gravă. Politicienii români au transmis mesaje de solidaritate poporului francez.

Premierul desemnat Dacian Cioloş s-a declarat "profund şocat" de atentatele teroriste de vineri noaptea din Paris. El a scris pe Facebook că  " din păcate, este încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura şi ideologiile radicale".

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut că "atacurile barbare" care au avut loc la Paris arată că întreaga comunitate internaţională trebuie să arate şii mai multă determinare în combaterea terorismului şi în apărarea valorilor umanităţii.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reafirmat, în contextul atacurilor de la Paris, că statul român nu trebuie să accepte "cote de refugiaţi musulmani". El a acuzat "demagogia politrucilor europeni" şi a susținut că singura soluţie realistă este închiderea fontierelor UE şi expulzarea migranţilor.  Băsescu a mai spus că reprezintă o necesitate "repatrierea imediată a celor care au invadat Europa în acest an" și "consolidarea și închiderea frontierelor UE pentru migranții musulmani printre care se strecoară grupări teroriste".

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a condamnat atacurile din capitala Franței și consideră că ceea ce s-a întâmplat e ''o probă sângeroasă a falimentului politicii de securitate în Europa''.

"E momentul să înțelegem că efectele sunt în Europa, dar cauzele sunt în Orientul Mijlociu. Avem deficit de securitate internă în Europa, avem deficit de politică externă europeană în Orientul Mijlociu, avem deficit de prezență militară europeană în teritoriile de bază ale terorismului.Să mărim bugetele diplomației. Să mărim bugetele militare. Să mărim bugetele pentru intelligence. Să facem armata europeană și poliția europeană a frontierelor. Să regândim filosofia și politicile pentru a transforma ciocnirea civilizațiilor în coexistența lor pașnică. Cu inteligență, dar și cu forță. Măsurile de "sigilare" a frontierelor trebuie doar să acompanieze politici diplomatice și militare de destructurare a bazelor terorismului", a arătat Predoiu.