Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedia de la Constanța. Un raport DSU a semnalat încă din decembrie 2020 deficiențele care au provocat șapte morți la Spitalul de Boli Infecțioase
Tragedia de la Constanța. Un raport DSU a semnalat încă din decembrie 2020 deficiențele care au provocat șapte morți la Spitalul de Boli Infecțioase

Tragedia de la Constanța. Un raport DSU a semnalat încă din decembrie 2020 deficiențele care au provocat șapte morți la Spitalul de Boli Infecțioase

Potrivit unui raport prezentat de Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din decembrie 2020, instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor de la spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu funcționau. Până în prezent, nu există informații oficiale dacă aceste probleme au fost rezolvate.

Trebuie spus că problemele constatate au fost prezentate atunci când la Ministerul Sănătății, ministru era Vlad Voiculescu.

Tragediile de la Matei Balș și Piatra Neamț au fost degeaba

Mai mult, potrivit raportului, la spitalul din Constanța, instalațiile de electrice se exploatau cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor, se mai arată în raportul întocmit în urma verificărilor făcute în spitale după tragedia de la Piatra Neamț.

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța avea autorizație de securitate la incendiu. În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

Vlad Voiculescu a fost numit în postul de ministru al Sănătății la data de 23 decembrie 2020, în contextul pandemiei COVID-19. În data de 14 aprilie 2021 acesta a fost demis de premierul Florin Cîțu.

Șapte pacienți au murit în urma incompetenței și nepăsării

Şapte pacienţi au murit în incendiul care s-a declanșat vineri dimineață la Secția ATI a spitalului de boli infecțioase din Constanța. În urma izbucnirii flăcărilor, întreaga unitate medicală a fost evacuată, pacienții fiind repartizați către alte unități medicale din județ.

Un număr de 125 de persoane erau internate vineri dimineaţa la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Dintre acestea, zece erau pe secția ATI. Mai multe echipaje de la ISU Călăraşi, ISU Galați şi ISU Ialomiţa au participat la operațiunea de stingere a  acestui incendiu și la evacuarea pacienților din secția ATI.