Evenimentul Zilei > Actualitate > Traficanții mexicani pun capăt sângerosului război. „Prioritatea noastră este pacea în acest stat și bunăstarea locuitorilor”
Traficanții mexicani pun capăt sângerosului război. „Prioritatea noastră este pacea în acest stat și bunăstarea locuitorilor”

Traficanții mexicani pun capăt sângerosului război. „Prioritatea noastră este pacea în acest stat și bunăstarea locuitorilor”

Într-o lume în care companiile multinaționale devin mai bogate decât multe țări ale lumii, războiul și pacea sunt hotărâte de armate private. Este și cazul Mexicului, unde conflictul sângeros dintre traficanții de droguri pare să se fi încheiat.

De mai bine de zece ani, războiul sângeros dintre cartelurile de droguri pustiește Mexicul. Acum, însă, s-a ivit o rază de speranță. Trei dintre cartelurile implicate în sângeroasa confruntare au anunțat că au convenit un armistițiu.

Traficanții încearcă să-și spele imaginea

Anunțul a fost făcut prin intermediul unor bannere cu mesajul „Trăiască pacea” care au fost afișate luni în orașul de frontieră Reynosa, dar și în alte localități. Poliția din statul Tamaulipas a confirmat că bannerele erau tipărite de niște profesioniști în culorile steagului mexican (roșu, alb și verde) și purtau „semnăturile” a trei mari carteluri implicate în conflict- Metros, Scorpionii și Roșii. Până în acest moment, nu se știe dacă membrii unui alt cartel important-Cyclones- fac parte din această înțelegere, deși au apărut și mesaje care îi includeau.

Spre deosebire de mesajele obișnuite ale cartelului, care sunt adesea scrise greșit din punct de vedere gramatical și însoțite de grămezi de cadavre, mesajul de luni folosește un limbaj politicos, corect și poartă imaginea unui porumbel cu o ramură de măslin. „Lucrul cel mai important este ca acele comunități în care suntem prezenți să se simtă în siguranță”, afirmă mesajul, adăugând „și noi avem familii” . „Cartelul Golfului are principii și prioritatea lui este pacea în acest stat și bunăstarea locuitorilor”.

Bătălia pentru Reynosa

Cartelul Golfului despre care vorbește mesajul s-a scindat în mai multe grupări rivale care au intrat în conflict. Gruparea cea mai mare poatî numele Metros și a dominat vreme îndelungată orașul Reynosa.
Conform procuraturii din statul mexican Tamaulipas, pentru cei 15 morți înregistrați pe 19 iunie sunt responsabili Scorpionii și un alt grup disident- Cyclones.

Procurorii susțin că aceste două bande urmăreau să terorizeze populația din Reynosa ca parte a campaniei destinate să smulgă grupării Metros controlul asupra orașului. Pe lângă conflictul dintre grupările concurente din Cartelul Golfului, locuitorii trebuie să înfrunte și amenințarea vechii grupări Zetas. Cartelurile din Orașul Reynosa, aflat în apropierea graniței americane, obțin anual venituri uriașe din traficul de droguri și imigranți, notează Al Jazeera.