De zile bune, pe țărmul Mării Negre, localnicii, polițiștii și jandarmii „pescuiesc” zeci de pachete de cocaină. Fenomenul, nemaiîntâlnit în țara noastră, până acum, este explicat, sumar, de autorități: drogurile au fost pierdute de traficanții care ar fi încercat să introducă în țara noastră peste o tonă de cocaină, cantitate găsită într-o șalupă eșuată în dreptul localității Sfântu Gheorghe, pe 22 martie. Până acum, au fost reținuți doi cetățeni sârbi, șoferi de TIR, care urmau să transporte marfa în Serbia. Surse judiciare au dezvăluit, însă, că traficanții ar fi pierdut două tone de cocaină, nu una, care valorează peste 600 de milioane de euro.

 Cum ajungeau drogurile în TIR

Informațiile oficiale furnizate în acest caz arată că, pe 20 martie, înainte de marea descoperire de la Sfântu Gheorghe, într-o parcare în apropierea localității Zebil, județul Tulcea, un localnic a anunțat poliția după ce a găsit un pachet cu un kilogram de cocaină. Pachetul a căzut, accidental, dintr-o dubiță, înmatriculată în România. Acolo s-a efectuat o operațiune de descărcare/ încărcare a multor pachete din dubiță în două tiruri înmatriculate în Serbia. Polițiștii au constatat că pachetul conținea cocaină de puritate 90%, identică cu cea care a fost descoperită, ulterior, la Sfântu Gheorghe. Specialiști în criminalitate organizată au explicat, pentru EVZ, că droguri de o asemenea puritate provin din Columbia. Surse judiciare au explicat că drogurile ar fi fost transportate, pe mare, până în județul Constanța, cu un vapor. Ulterior, marfa a fost debarcată în cele două șalupe. Singura cale de ajunge la țărm pentru a fi încărcate în autovehicule de mare tonaj este Canalul Sfântu Gheorghe, până la Zebil.

Misterul primei șalupe

Prima șalupă ar fi ajuns la destinație, cu o parte din marfă. Specialiști antidrog au dezvăluit, pentru EVZ, că TIR-urile transportă, de obicei, câte 500 de kilograme de droguri, dosită în spații special amenajate, „ca să nu riște suspiciuni”. Cea de a doua șalupă a fost surprinsă de furtună și a eșuat pe malul mării. Astfel, atât planurile traficanților, cât și ale polițiștilor care i-ar fi așteptat să îi înhațe pe șosele au fost date peste cap. Până în prezent, nu se știe nimic despre prima șalupă, cea care ar fi apucat să facă un transport dinspre țărm spre parcarea din județul Tulcea. Anchetatorii iau în calcul și posibilitatea ca, în timpul unui alt transport, și această ambarcațiune să fi fost surprinsă de furtună iar stupefiantele care ajung, acum, la țărm pot proveni de acolo.

Traficanții, dați de gol de localnici

Autoritățile române nu suflă o vorbă despre prezența altor doi străini, vorbitori de limbă spaniolă, care, alături de alți trei români, doi bărbați și o femeie, au fost monitorizați, cu circa două săptămâni înainte de descoperirea drogurilor. Localnicii spun că străinii s-au cazat în zona Sfântu Gheorghe și au închiriat două șalupe. Ei se dădeau drept turiști și admiratori de păsări în Delta Dunării (Birdwaching). Una dintre șalupele închiriate este chiar cea care avea să fie descoperită eșuată, plină cu droguri. În dimineața de 22 martie, cei doi străini și românii care îi însoțeau, ar fi cerut ajutorul localnicilor ca să tragă la mal ambarcațiunea. Au renunțat și au fugit atunci când la fața locului s-au adunat mai mulți oameni, iar unul din cei prezenți și-a sunat ruda, polițist.

 

Cod roșu pe Litoral

La două săptămâni după ce a fost descoperită șalupa plină cu droguri, pe aproape tot Litoralul românesc au început să apară și alte pachete pline de cocaină. De vineri până luni, au fost recuperate 152 de kilograme de droguri. Numai în cursul zilei de duminică, pe plaje au avut loc 14 descoperiri, în urma cărora au fost adunate 92 de pachete. La Tuzla, la o singură descoperire au fost găsite, la un loc, 30 de pachete, la Costinești au fost depistate 22 pachete, iar la Mangalia au fost 28 pachete. Erau ambalate în saci sau în veste de salvare. Luni, au mai fost găsite câte un colet pe plajele din Eforie Nord, zona Steaua de Mare și două la Tuzla. În șase cazuri, coletele au fost găsite de localnici sau turiști care au sunat la 112. Restul au fost găsite de polițiștii și jandarmii care patrulează pe toată lungimea litoralului. Poliția și DIICOT atrag atenția celor care găsesc astfel de pachete să nu le deschidă. Concentrația de peste 90% poate pune în pericol viața.

 

Te-ar putea interesa și: