Procurorii DIICOT Cluj și inspectorii de la Antifraudă au dezintegrat o rețea de evazioniști fiscali care se ocupau cu importul de autoturisme la mâna a doua, și care în perioada anilor 2009-2015 au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 34.1 milioane lei, adică peste 7.5 milioane de euro.
Inspectorii Antifraudă susțin că prejudiciul a fost creat prin neplata TVA și a impozitului pe profit. Rețeaua de traficanţi de maşini a adus în România, în perioada menționată, 450 de autoturisme de lux, Audi, BMW, Mercedes, Porsche și Volvo, în valoare totală de 91.6 milioane de lei.
Mașinile erau, în prima fază, aduse în România de mai multe firme bidon iar apoi erau puse în vânzare cu un preț stabilit fără valoarea TVA. Pentru a nu bate la ochi, evazioniștii declarau în contabilitate efectuarea de achiziții fictive de produse și servicii, cu scopul de a compensa TVA-ul care nu a fost la prețul de vânzare al autoturismelor. ”Pentru menținerea aparenței legalității ultimelor firme din lanț, firmele furnizoare transferau bani în conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor. Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizați pentru stingerea datoriilor”, susțin inspectorii antifraudă.
De exemplu, un autoturism Volvo care a fost cumpărat din Occident cu suma de 141.826 lei a fost revândut în România cu suma de 144.712 lei, profitul fiind mai mic de 3.000 de lei.
După ce inspectorii Antifraudă au descoperit rețeaua de evaziune fiscală, dosarul a fost trimis la DIICOT Cluj care a demarat o anchetă la scară largă. În cursul zilei de miercuri, procurorii DIICOT Cluj au efectuat 93 de percheziții în județele Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi în municipiului Bucureşti.
Anchetatorii au adus la audieri 11 persoane, fiind reținute pentru cercetări o parte dintre acestea.