Eugen Luchianiuc, un cunoscut blogger moldovean, a expus aspectele mai puțin cunoscute din cadrul conflictului politic care parazitează politica Republicii Moldova. Acesta sugerat că în spatele tensiunilor s-ar afla fostul premier Vlad Filat și, posibil, miliardarul fugit, Vladimir Plahotniuc, care de altfel a anunțat public că va reveni în politica moldoveană.
„Totul a început în acea duminică la Președinție. Cu câteva zile înainte de acea ședință de noapte, Maia Sandu i-a propus Nataliei Gavriliță să fie Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. 7 ani de liniște asigurată. Salariu bun. Natalia Gavriliță era ok cu această propunere și, în acea duminică, trebuia legalizată decizia ei de a lăsa Guvernul.
Doar că pe fir s-a conectat Andrei Spînu. El i-a explicat că trebuie să refuze oferta și că îi va asigura toată susținerea în Guvern și Parlament. Astfel, doi dușmani au devenit aliați contra Maiei Sandu și a lui Dorin Recean, cel care trebuia să conducă această „corabie” guvernamentală după plecarea Nataliei Gavrilița.
Maia Sandu, trădată de apropiați
Tot Spînu a fost cel care a aruncat în spațiul public istoria cu Telegramul lui Litvinenco și Recean. Primul a ajuns acolo pentru că nu a acceptat să fie numit procurorul lui Spînu. Recean a ajuns pentru că trebuia discreditat viitorul Prim-ministru.
Unul dintre cei care i-a asigurat susținere lui Andrei Spînu în Parlament a fost Dan Perciun, omul care se ocupa de site la ministerul educației când era Maia Sandu acolo și care a crescut exclusiv datorită ei și, pe lângă asta, și-a ridicat toate rudele etc.
Și au mai fost câțiva apropiați care au trădat-o. Totuși, milioanele lui Filat din conturile lui Spînu… își fac treaba. Totul abia începe…”, a scris Eugen Luchianiuc pe blogul său.
Șefa Executivului de la Chișinău, discurs în fața parlamentarilor germani
Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se va afla într-o vizită de lucru în Germania, unde va participa la ședința închisă a Grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale din Bundestagul german. Vizita este planificată pentru perioada 6-8 ianuarie.
În cadrul tradiționalei reuniuni de început de an a grupului CSU se va discuta despre actualele provocări de securitate și economice, despre problema migrației, dar și despre consecințele pe care le generează asupra Germaniei și a întregii Europe războiul început de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Șefa Executivului de la Chișinău va ține un discurs în fața parlamentarilor germani, după care va susține o conferință de presă împreună cu liderul grupului parlamentar CSU din Bundestagul german, Alexander Dobrindt.
De asemenea, Natalia Gavrilița va avea o serie de întâlniri bilaterale cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, Președinte al Partidului Popular European, eurodeputatul Manfred Weber, dar și cu alți oficiali și oameni de afaceri din Germania.