Deşi se spune că fumul inhalat nu ajunge în plămâni, trabucul dă dependenţă la fel ca ţigara şi unul singur conţine nicotină cât un întreg pachet de ţigări.
În cazul trabucului, nicotina, cea care dă dependenţa, este absorbită în organism la nivelul cantităţii bucale, favorizând apariţia cancerului bucal (al buzelor, al alimbii, al gingiilor şi al gâtului), precum şi a cancerului de laringe, de esofag şi pulmonar. "Trabucul este cel puţin la fel de dăunător ca ţigara, dacă nu mai dăunător: conţine aceleaşi substanţe nocive din frunza de tutun, creează dependenţă cronică, iar, pentru că fumul nu este tras în plămâni, induce senzaţia că nu este dăunător. Mult timp a fost asociat cu ideea de prestanţă, maturitate, aristocraţie", atrage atenţia dr.Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul "Marius Nasta", din Bucureşti. Mai cancerigen decât ţigara În timpul fermentării trabucului, se produc foarte multe substanţe cancerigene, numite nitrosamine, mai multe decât în ţigară. Din cauza arderii lente, fumătorul va inhala mai mult fum, deci mai multe toxine. Toxicitatea se datorează în primul rând substanţelor obţinute prin arderea foii de tutun. Şi tinerii îl preferă Numărul adolescenţilor care fumează trabuc a crescut semnificativ în ultimii ani. Băieţii, în special, preferă trabucul în detrimentul ţigării. În România, aproape un sfert din adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani fumează zilnic, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.