In ciuda "ambalajului" fragil, Trabantul a capatat o aura magica, care a transformat un experiment al comunismului est-german in domeniul automobilelor intr-un fetis. Obiect de veneratie, dar si de amuzament, Trabantul continua sa aiba sustinatori care nu se rusineaza sa se laude cu masinutele lor.
Sa le foloseasca, sa le modifice, sa le ingrijeasca si sa le scoata in lume. Zeci de astfel de pasionati s-au adunat sambata si duminica in Valea Zanelor, din statiunea Covasna, la un Trabant Show organizat de Auto Crono, clubul local de automobilisti.
Masini fara varsta
Carcotasii recunosc un Trabant in trafic, intai dupa zgomotul specific al motorului care ii anunta prezenta inainte de a-l vedea, apoi, dupa ce trece, dupa dara de fum pe care o lasa in urma. Pasionatii dupa astfel de masinute adunati la Covasna au tinut sa "laude" tocmai aceste caracteristici ale Trabantului.
Proprietarii lor, indiferent de varsta si de statut social, formeaza o comunitate care se doreste aparte si unita tocmai prin pasiunea pentru "cartoane", in toate variantele acestora: berlina, cabrio, coupe, tunata, originala, prost sau bine intretinuta sau modificata complet. Important e sa functioneze si sa fie cat mai veche.
Cel mai varstnic proprietar de Trabant prezent in weekend la Covasna a fost Mircea Dragomir, 82 de ani, din Ploiesti. "Mi-am luat un Trabant 600 in 1964, iar carnetul il am din 1944", a povestit ploiesteanul, care a fost proiectant auto. "I-am prelungit caseta de directie pentru a-i diminua uzura", s-a mai laudat el.
De cealalta parte, cel mai tanar participant a fost Kurko Istvan, din Sfantu Gheorghe. La cei 17 ani ai sai are un Trabant tot din 1964, pe care l-a cumparat in urma cu doua luni, pentru ca nu a avut bani de altceva.
In timpul scurt scurs de la achizitie s-a indragostit de masinuta si a inceput sa mestereasca singur la ea. "Nu am modificat nimic, doar am reparat intruna la ea, 90a din piese sunt cele originale", a spus tanarul trabantist.
"Chiar imi fac treaba cu ea"
Multe dintre modelele prezentate publicului depaseau statutul de simple mijloace de locomotie. Nagy Albert, din Brasov, si-a inmatriculat masina cu numarul 01-WYC (se citeste vic - si tradus din maghiara inseamna gluma).
"Chiar daca am inmatriculat-o asa, sa stiti ca nu e gluma, chiar imi fac treaba cu ea, ma duc si vin de la munca cu ea, ma plimb prin oras", a explicat cu zambetul pe buze Nagy, despre masina lui din 1980.
Un alt brasovean, Moraru Ciprian, si-a modificat aproape complet masina. "Sper sa atrag atentia cu look-ul ei", a spus tanarul, care a taiat planseul, a modificat usile, aripile, jantele pentru ca masina lui sa nu mai fie cea mai "obosita" din parcare.
Un altul si-a facut limuzina din "doua Trabanturi si jumatate" si a vopsit-o in alb. "Acum are peste sase metri lungime si poate fi folosita la nunti, pentru a duce mirii la altar sau la primarie", a povestit posesorul limuzinei, caruia prietenii i-au recomandat sa o vopseasca in negru si sa o foloseasca drept dric.
Pentru majoritatea participantilor la eveniment, pasiunea pentru Trabant s-a mostenit in familie. Mai mult decat atat, aproape toti cei veniti in statiunea Covasna in weekend au cazut de acord asupra faptului ca proprietarii de Trabanturi formeaza o mare familie.
"Nu o sa vezi niciodata pe strada un proprietar de masina tare care se opreste sa-si ajute un confrate in suferinta. Ori noi ne salutam cu farurile cand ne intalnim, chiar daca nu ne cunoastem, si intotdeauna ne dam o mana de ajutor", a sintetizat un tanar din Cluj spiritul tabantistilor.
Curs VALUTAR, 21 februarie! Surpriza URIASA! Ce s-a intamplat azi la casele de schimb

Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Administratie Locala
Alte articole din categorie
Drumul spre adevăr. Autobiografie
45,00Lei
LASA UN COMENTARIU