Tinerii din România nu mai pot fi independenți. Motivele pentru care nu-și părăsesc casa părintească

Tinerii din România nu mai pot fi independenți. Motivele pentru care nu-și părăsesc casa părintească

Părăsirea căminului părintesc este considerată o piatră de hotar în trecerea de la copilărie la maturitate. Motivele din spatele acestui pas pot varia de la a fi independent din punct de vedere material până la a studia, a lucra, a se muta cu un partener, a se căsători și a avea copii etc. Numai că, potrivit datelor Eurostat, din ce în ce mai putini tineri plecă din casa părinților chiar dacă au venturi proprii.

Calea către independență pare să nu fie chiar așa simplă în zilele noastre. De exemplu, în 2021, vârsta medie la care tinerii și-au părăsit casa părintească în UE era de 26,5 ani. Această medie variază foarte mult între statele membre ale UE.

Portugalia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria au înregistrat cele mai înaintate vârste medii de părăsire a casei părintești, la 30 de ani și peste. Tinerii din Serbia și-au părăsit, de asemenea, gospodăria părintească, în medie, la o vârstă mai mare de 30 de ani. În schimb, Estonia, Danemarca, Finlanda și Suedia au prezentat cele mai tinere vârste medii, de 23 de ani sau mai puțin.

Cea mai scăzută vârstă medie a tinerilor care părăsesc casa părintească a fost înregistrată în Suedia (19,0 ani), în timp ce cea mai mare a fost găsită în Portugalia (33,6 ani).

Ne puteți urmări și pe Google News

Tinerii din România, independenți pe banii părinților

Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 de ani din România, aleg să rămână cu părinții. Potrivit unui studiu, în ţara noastră, 55% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani, locuiesc cu părinții. În Europa media fiind de 49%.

Mulţi tineri aleg să rămână cu părinții în primul rând de teama nesiguranței de a-şi gestiona veniturile şi de a economisi şi dificultatea în a găsi un loc de muncă pe placul lor. Care ar fi acest loc de muncă? Aici, influiencerii din social media îşi pun amprenta serios pe percepția tinerilor despre bani. Astfel, 15% dintre tinerii cuprinși în studiu ar fi fericiţi şi independenți dacă ar fi bogați ca celebritățile pe care le văd pe internet.

Cu câți bani ar putea fi fericiți tinerii și ce înseamnă pentru ei „a fi bogați ca celebritățile”

Potrivit raportului, 30% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani spun că ar fi fericiți dacă ar avea un venit lunar net de peste 2.000 de euro, iar alte 7 procente au afirmat că ar fi fericiți dacă ar avea un venit net lunar mai mare de 10.000 de euro, a declarat Luiza Domnișoru, director de comunicare Revolut pentru regiunea Europa Centrală și de Est (CEE).

„Interesant este că tot 37% dintre respondenții din segmentul 45-54 de ani, segmentul părinților acestor tineri, a ales același răspuns. Ceea ce arată că există o dependență directă între percepția părinților și percepția tinerilor asupra relației dintre bunăstarea personală și nivelul de satisfacție sau fericire”, a adăugat ea, pentru adevarul.ro.