Republica Moldova. Circa 36% dintre cetățenii Republicii Moldova pledează pentru reunificarea cu România. Aproape 55% din respondenți s-au pronunțat împotriva acestei idei, în timp ce doar peste 9% nu au știut sau nu au răspuns. Cât privește apropierea Republicii Moldova de Rusia și de țările din Uniunea Euroasiatică, peste 42% din respondenți susțin această apropiere, iar peste 42% se opun. Aproximativ 15% nu știu sau nu au răspuns la întrebare.
Acestea sunt datele recent lansatului Barometru al Companiei Sociologice „iData”, pentru septembrie 2024, pe un eșantion de peste 1020 de respondenți din Republica Moldova. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%, iar numărul localităților incluse este de peste 290, din toate raioanele, municipiile Chișinău, Bălți și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.
Cum percep respondenții din Republica Moldova nivelul de trai din România
Conform sondajului, puțin peste 22% dintre cetățenii Republicii Moldova dețin cetățenia română. Când au fost întrebați despre nivelul de trai din România, peste 60% dintre aceștia consideră că nivelul de trai este „mediu”, în timp ce peste 23% îl apreciază ca fiind „înalt” și doar 2,5% îl consideră „foarte înalt”. Pe de altă parte, aproape 7% apreciază că nivelul de trai în România este „scăzut”, iar puțin peste 1% îl văd ca fiind „foarte scăzut”.
În ceea ce privește consumul media, aproape 40% dintre cetățenii Republicii Moldova urmăresc ProTV România, cel puțin, o dată pe săptămână, pentru a se informa despre actualitatea din România. Alte posturi din țara noastră, preferate de basarabeni, sunt TVR 1 (15,0%) și Euronews România (7,8%).
Rezultatele sondajului și vocile diasporei ar putea fi, în realitate, peste 50% din populația unionistă a Republicii Moldova
Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc, formațiune politică pro-Unire din Chișinău, este optimist în ceea ce privește viitorul unionist al basarabenilor. Noul sondaj publicat de compania sociologică nominalizată arată că 35,7% din populația Republicii Moldova își dorește reunificarea cu România. Liderul PNM consideră că aceasta este o cifră care confirmă dorința puternică a basarabenilor de a se întoarce acasă, la Patria-Mamă.
Dragoș Galbur, liderul PNM: Avem datoria de a intra în Parlamentul Republicii Moldova și de-a aduce Unirea cu România
„La acest procentaj, putem adăuga cu ușurință încă 20% sau chiar mai mult, reprezentând cetățenii Republicii Moldova din diasporă, care nu sunt incluși niciodată în sondaje, dar care cu siguranță susțin idealul unionist. Astfel, mai mult de jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc unirea cu România. Așa cum este firesc și corect, sub aspect istoric.
Chemăm toți cei care simt românește să ni se alăture și, împreună, să ne consolidăm pentru alegerile parlamentare din 2025. Avem datoria de a intra într-un număr reprezentativ în Parlamentul Republicii Moldova și de-a aduce Unirea cu România de la vis, la realitate. Viitorul nostru este în Europa, uniți cu România!”, a declarat Dragoș Galbur.