Alegerile Prezidențiale din 2019 se desfășoară, în România, pe data de 10 noiembrie, duminică, programul fiind între orele 07:00 și 21:00.
Situația privind alegerile prezidențiale este diferită în diaspora, acolo unde programul începe vineri, 8 noiembrie, de la orele 12:00 până la 21:00 și se închide duminică, la ora 21:00. De menționat faptul că sâmbătă și duminică programul pentru diaspora începe la ora 7:00.
Votarea se poate prelungi, în anumite condiții, până la ora 23:59. În ziua votului, pe evz.ro, de dimineață până seară, veți găsi prezența la vot și rezultate la alegerile prezidențiale 2019 de la Biroul Electoral Central actualizate în timp real.
Care este procedura de votare la alegerile prezidențiale 2019
În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii care se prezintă la vot trebuie să predea cartea de identitate operatorului de calculator al secției de votare.
După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. Semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală înseamnă că tu, ca alegător, urmează să primești un buletin de vot și o ștampilă.
Toți alegătorii trebuie să se asigure că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Atenție, dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.
În caz că în momentul votului considerați că intimitatea asigurată prin lege poate fi încălcată, înștiințaţi președintele secției de votare.
Cum se pune stampila corect pe buletinul de vot
Pe buletinul de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.
După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.
Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.
După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.