Evenimentul Zilei > Actualitate > Tot ce se ştia despre specia umană s-a anulat. A fost descoperit „Dragon Man”. Imaginile sunt incredibile. FOTO
Tot ce se ştia despre specia umană s-a anulat. A fost descoperit „Dragon Man”. Imaginile sunt incredibile. FOTO

Tot ce se ştia despre specia umană s-a anulat. A fost descoperit „Dragon Man”. Imaginile sunt incredibile. FOTO

Cercetătorii au descoperit un craniu antic care ar putea aparține unei specii complet noi de oameni. Echipa a susținut că este cea mai apropiată rudă evolutivă dintre speciile cunoscute ale oamenilor antici, cum ar fi Neanderthalii și Homo erectus.
Oamenii de știință salută descoperirea uimitoare a speciei „Dragon Man”. Omul Dragon a trăit acum mai bine de 146.000 de ani într-o regiune rece din nord-estul Chinei, așa cum este descris în această reconstrucție.
Unul dintre cei mai importanți experți din Marea Britanie în evoluția umană, prof. Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a fost membru al echipei de cercetare, şi spune: „În ceea ce privește fosilele descoperite până acum, aceasta este ceea mai importantă până acum”, a declarat el pentru BBC.
„Ceea ce aveți aici este o ramură separată a umanității care nu este pe cale să devină Homo sapiens (specia noastră), dar reprezintă o descendență separată care a evoluat în regiune timp de câteva sute de mii de ani și, în cele din urmă, a dispărut”.

Craniul „Dragon Man” poate fi o specie nouă, care zguduie arborele genealogic uman

Ascuns într-o fântână de zeci de ani, craniul uimitor de intact stârnește dezbateri cu privire la numărul tot mai mare de fosile care nu se încadrează perfect în povestea clasică despre originea umană.

Impresia artistului despre cum arăta Dragon Man

Ei au atribuit specimenul unei noi specii: Homo longi , din cuvântul chinezesc „lung”, adică dragon

„Ne-am găsit descendența sora de mult pierdută”, a spus Xijun Ni, profesor la Academia Chineză de Științe și la Universitatea Hebei GEO din Shijiazhuang.
El a declarat pentru BBC News: „Am spus„ Oh, Doamne!” Nu mi-a venit să cred că a fost atât de bine conservat, încât poți vedea toate detaliile. Este o descoperire cu adevărat uimitoare!”

Craniul (foto) este uriaș în comparație cu craniile medii aparținând altor specii umane, inclusiv ale noastre. Creierul său avea dimensiuni comparabile cu cele din specia noastră.

Craniul aparținea unui bărbat matur care avea un creier imens, creste masive ale frunții, ochi adânci și un nas bulbucat.

Craniul Dragon Man

Dragon Man avea orificii mari, aproape pătrate, creste groase ale frunții, o gură largă și dinți supradimensionați. Prof. Qiang Ji, de la Universitatea GEO din Hebei, spune că este una dintre cele mai complete fosile timpurii ale craniului uman descoperite vreodată.

„Are o combinație mozaică de elemente primitive și (caracteristici mai moderne), diferențându-se de toate celelalte specii de oameni”, a explicat cercetătorul.

Oamenii de știință cred că Dragon Man a fost puternic și robust

Craniul ar fi fost descoperit în 1933 de un muncitor în construcții care a ajutat la construirea unui pod pe râul Songhua care traversa Harbin, în provincia Heilongjiang, care tradus înseamnă râul Dragonul Negru, de unde și numele noului om.

Orașul era sub ocupație japoneză la acea vreme. Suspectându-i valoarea culturală, muncitorul chinez l-a ascuns şi l-a dus acasă.  El a ascuns craniul în fundul fântânii familiei sale, unde a rămas aproximativ 80 de ani. Bărbatul a povestit familiei despre craniu înainte de a muri, așa a ajuns în cele din urmă în mâinile oamenilor de știință.

Dragon Man se alătură unui număr de rămășițe umane timpurii descoperite în China, care s-au dovedit dificil de clasificat. Acestea includ rămășițe din Dali, Jinniushan, Hualongdong și maxilarul Xiahe din Platoul Tibetan.

ilustrare a Dragon Man într-un cadru forestier

Prof. Marta Mirazon Lahr, de la Universitatea din Cambridge, crede că Dragon Man a fost, de fapt, un denisovan

Denisovanii sunt această fascinantă populație misterioasă din trecut. Există o sugestie (din dovezile ADN) că maxilarul găsit în Platoul Tibetan ar putea fi un Denisovan, a spus ea. „Și acum pentru că maxilarul celui din Tibet seamănă cu a lui Dragon Man, s-ar putea să avem de fapt prima față a denisovanului”.

Cercetătorii chinezi susțin însă că fosilele greu de clasificat din Asia de Est reprezintă evoluția treptată a unei noi specii. Profesorul Ni are un răspuns plin de grație față de cei care nu sunt de acord cu această evaluare: Rezultatele vor declanșa o mulțime de dezbateri și sunt destul de sigur că mulți oameni nu vor fi de acord cu noi, a spus el.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: