Cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost repusă pe rolul Curții de Apel București și va fi rediscutată în data de 8 ianuarie 2018, deși instanța reținuse cauza în pronunțare
Pe data de 7 decembrie, magistrații Curții de Apel București au discutat în spatele ușilor închise cererea formulată de Alexandru Vișinescu prin care solicita întreruperea executării pedepsei de 20 de ani, la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru crime împotriva umanității.
Îngrijit de un asistent
Camelia Niculescu, avocata lui Vișinescu, a declarat pentru EVZ că fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat este prea bolnav pentru a executa pedeapsa.
Cu câteva zile înainte ca procesul să fie judecat pe fond, Vișinescu a fost supus unor investigații medicale la Spitalul Penitenciarului Jilava, a căror rezultate au venit după reținerea cauzei în pronunțare.
„Repune cauza pe rol pentru a se discuta în contradictoriu aspectele învederate prin concluziile scrise depuse de petentul- condamnat prin apărător ales și actul medical (emis la data reținerii cauzei în pronunțare, 07.12.2017) depus în copie, împreună cu concluziile scrise, de petentul- cond a m n a t prin apărător ales. A c o r d ă termen la 08.01.2018”, se arată în minuta deciziei Curții de Apel București.
Fostul comendant a fost supus mai multor analize din august până în decembrie, deoarece suferă de multiple afecțiuni, fizice și psihice. Potrivit apărătorului, Alexandru Vișinescu nu își poate purta de grijă în penitenciar, fiind ajutat de câte un deținut.
Până în prezent, doi astfel de asistenți a avut torționarul Vișinescu, dintre care unul e un fost consilier juridic condamnat pentru abuz în serviciu. Amândoi au beneficiat de zile-câștig pentru munca prestată.
„Nu mai suntem în anii ’50”
Alexandru Vișinescu a fost încarcerat, în februarie 2016, după ce judecătorii instanței supreme au decis condamnarea definitivă a acestuia la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.
Directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Radu Preda, declara că posibilitatea lui Vișinescu de a cere eliberarea invocând probleme medicale este un lucru pozitiv. „Faptul că statul român, în anul 2017, oferă această posibilitate unui om care, la rândul lui, a făcut ceea ce știm că a făcut, este un lucru bun. (...) mi se pare un indiciu că, întradevăr, nu mai suntem în anii ’50”, a declarat Radu Preda.
În perioada 1956-1963, în care la conducerea penitenciarului a fost Vișinescu, deținuții erau supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.
Vișinescu, comparat cu Beria sau Himmler
Audiat în instanță, Mihai Marinescu a mai spus că, în urma verificării mai multor documente, CNSAS a constatat că, din motive derizorii, deținuții erau trimiși de Vișinescu la carceră, unde erau stropiți cu apă, în condițiile în care în respectiva celulă erau condiții apropiate de îngheț. „Studiind dosarele lui Diaconescu, Adamescu, Puiu sau Mihalache, am constatat că Alexandru Vișinescu semna personal sancțiunile prin care aceștia erau trimiși la carceră zeci de zile. Au existat situații în care s-au făcut și peste 300 de zile de carceră. Mi-a atras atenția, în mod special, că o sancțiune a fost aplicată pentru că deținutului i s-au rupt izmenele, care erau vechi de peste 12 ani de zile. Vișinescu era comparat de către deținuți cu primul locotenent a lui Stalin, Lavrenti Beria, sau cu unul dintre colaboratorii direcți ai lui Hitler, Heinrich Himmler, ceea ce spune totul despre regimul său”.