UDMR a decis după alegerile prezidențiale să iasă de la guvernare. Astfel, pe 13 decembrie Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR a votat ieşirea Uniunii de la guvernare, cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar trei voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, propunerea în acest sens fiind formulată de Consiliul Permanent al formaţiunii în 27 noiembrie.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în discursul ţinut în deschiderea CRU, că în urma unei analize interne s-a ajuns la ideea ca formaţiunea să iasă de la guvernare, propunerea Consiliului Permanent al formaţiunii constituind "o premieră".
Printre puţinii oponenţi ai ieşirii de la guvernare s-a numărat consilierul premierului pentru minorităţi, Frunda Gyorgy, care a apreciat că ieşirea de la guvernare ar fi o decizie greşită, argumentând că, din Guvern, se pot face mai multe pentru comunitatea maghiară.
Cabinetul Ponta 3 a fost cel de-al optulea guvern din care au făcut parte reprezentanţii Uniunii, începând cu anul 1996.
Kelemen Hunor: „Dăm un cec în alb premierului Victor Ponta”
Deși au părăsit Cabinetul Ponta 3, UDMR a decis să sprijine Cabinetul Ponta 4 în Parlament. După o discuție cu grupurile parlamentare, Kelemen Hunor a anunțat cu puțin timp înainte ca ședința de plen în care a fost votat Cabinetul ponta 4 că UDMR va da un cec în alb premierului.
"UDMR dă semne de deplasare spre gruparea dl Iohannis", declara însă Mircea Geoană, care a făcea referire la un interviu acordat de liderul UDMR Marko Bella, în care spunea că maghiarii vor decide curând în privința unor negocieri cu PNL.
"Probabil că la anul, va trebui să vedem ce facem"
"Nu UDMR va decide dacă se schimbă Guvernul sau nu. Acest lucru depinde de majoritatea parlamentară și depinde și de voturile UDMR. Dar în acest moment n-am cunoștință că ar exista din partea Opoziției o intenție imediată de a forma o anumită majoritate. Bănuiesc că mai curând sau mai târziu, probabil că la anul, se va încerca formarea unei alte majorități și atunci noi înșine va trebui să vedem ce facem, dar decizia, după părerea mea, nu este a momentului", declara, la RFI, la sfârșitul lunii noiembrie, Marko Bela.
Întrebat dacă UDMR ar fi dispusă să discute cu noul PNL despre formarea altei majorități parlamentare, Marko Bela a răspuns: "Vom discuta acest lucru probabil, dar probabil că numai în principiu, fiindcă după cunoștințele mele nu au existat astfel de tatonări".