Islanda rămâne pentru al 11-lea an la rând cel mai sigur loc din lume. Potrivit studiului, rata criminalității în Islanda este nesemnificativă, cu doar 1.8 crime pe an la 100.000 de persoane, anunță Digi24. 

Noua Zeelandă, Austria, Portugalia și Danemarca se situează, de asemenea, în primele locuri ale clasamentului întocmit de Institutul pentru economie și pace, în timp ce Siria rămâne cea mai puțin pașnică țară din lume, o poziție pe care a ocupat-o  în ultimii cinci ani. Afganistan, Sudanul de Sud, Irakul și Somalia completează topul celor mai puțin pașnice țări.

Europa, în continuare cel mai pașnic continent din lume, a înregistrat o scădere a tuturor indicilor pentru al treilea an consecutiv. De asemenea, pentru prima dată în istoria indicelui, o țară din Europa de Vest a înregistrat una dintre cele mai mari căderi în clasament – Spania a căzut 10 locuri până la pozția 30, situație rezultată în urma tensiunilor politice interne și creșterii impactului terorismului. 

Tot în Europa au fost înregistrate și șapte din cele mai mari opt creșteri din clasament: Macedonia (FYR), Muntenegru, Slovacia, Albania, Croația și România. Toate, cu excepția României, au înregistrat îmbunătățiri în siguranță și securitate așadar ocupă locul 24. Cele mai multe dintre aceste țări au prezentat ameliorări ale nivelului de teroare politică și conflicte externe.

În contrast, diviziunile politice au erodat pacea occidentală Europa, în special în ceea ce privește creșterea naționalismului. Spania, Marea Britanie, Portugalia, Danemarca, Elveția, Franța, Italia și Germania au pierdut puncte în clasament, mai scrie sursa citată. 

TOP 30 cele mai sigure țări

Islanda 

Noua Zeelandă

Austria

Portugalia
Danemarca
Canada
Cehia
Singapore
Japonia
Irlanda
Slovenia
Elveția
Australia
Suedia
Finlanda
Norvegia
Germania
Ungaria
Bhutan
Mauritius
Belgia
Slovacia
Olanda
România
Malaezia
Bulgaria
Croatia
Chile
Botswana
Spania

 

Te-ar putea interesa și: