Topul celor trei ucigași cardio-vasculari, pe înțelesul tuturor. Medicii, acești oameni minunați și poveștile lor nespuse

Topul celor trei ucigași cardio-vasculari, pe înțelesul tuturor. Medicii, acești oameni minunați și poveștile lor nespuse

Am tot vorbit despre cancere, despre latură psihologică a unui astfel de diagnostic, dar nu am abordat una dintre cele mai frecvente cauze de deces, și anume tromboza sub formele ei cunoscute: cea coronariană (infarctul miocardic), de la nivelul vaselor cerebrale (AVCul) și venoasă profundă sau trombembolismul pulmonar (infarctul pulmonar).

Și cum se apropie ziua internațională a trombozei, pe 13 octombrie, m-am gândit că nu ar fi rău să aduc în discuție această temă.

Ce este tromboza?

Pentru cei care nu știu, tromboza reprezintă formarea de cheaguri de sânge, în vasele corpului. Mulți dintre noi căutăm cancerul care ar putea să ne omoare încet, dar sigur, repetăm investigații și analize în speranța că l-am putea depista într-un stadiu incipient, dar nu conștientizam că, la nivel mondial, unul din patru oameni mor din cauza unor afecțiuni legate de tromboză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cheagurile despre care tot vorbim se pot forma la nivelul arterelor (trombozele arteriale) sau venelor (tromboze venoase) și odată formate, acestea pot încetini sau bloca fluxul sanguin normal, ceea ce poate duce la afectarea funcției zonei respective până la afectarea întregului organ, în funcție de dimensiunea vasului unde se produce tromboza. Un cheag de sânge care circulă prin vasele de sânge se numește embolism.

Tromboza se poate preveni 

Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl cunoască fiecare dintre noi, este că tromboza este partea care se poate preveni din mecanismul patologic al infarctului miocardic, al accidentului vascular cerebral, al trombembolismului pulmonar, topul celor trei „ucigași cardio-vasculari”. Dar, ca să poți preveni, trebuie să cauți, să evaluezi și să stabilești un scor de risc procoagulant, adică un medic specialist trebuie să te consulte, să se uite atent în istoricul medical familial, în cel personal, să evalueze factorii de risc pentru tromboza: fumat, obezitate, sedentarism, intervenții chirurgicale lungi etc și să stabilească, doar atunci când este cazul, o schemă de profilaxie.

Despre riscul procoagulant

Am fost surprinsă de multe ori, când făceam anamneza vreunui pacient cu scopul de a stabili riscul procoagulant, ca acesta să îmi spună că nu a auzit vreodată de cuvântul tromboză. Dar de cheag, da. De infarct, accident vascular cerebral, da. Poate că, atunci când nu ne doare nimic, nu prea ne gândim să îi întrebăm pe cei din familie dacă au suferit vreodată de ceva. Cred că, în România, cel mai ușor scoți de la pacient date legate de cancerele pe care le-au avut rudele apropiate. Despre tromboze... Totul e vag. Și totuși, peste tot în lumea asta, unul din patru oameni mor din cauza unor afecțiuni legate de tromboză. Și prevenția poate salva vieți!