Topul celor mai importante evoluții științifice în 2020 (I) Real game pentru tehnologie

Topul celor mai importante evoluții științifice în 2020 (I) Real game pentru tehnologie

Ca mai toate domeniile, și tehnologia a avut de suferit în anul pandemiei. Singura excepție este zona biotech, cu o evoluție remarcabil de rapidă a vaccinurilor capabile să controleze pandemia. Panorama celor mai relevante evoluții tehnice în 2020 include însă și alte provocări.

  1. Anul ochelarilor VR de la Apple – un proiect esențial pentru gigantul IT

Cu head-up display, camere, senzori inerțiali și lidar pe panoul de afișaj cu hartă de adâncime, mult așteptații ochelari VR de la Apple ar putea fi vedetele lui 2021. Nu sunt primii de acest tip, au mai existat modelele Google în 2013, mai mult criticați decât vânduți. Magic Leap a fost un alt model eșuat. Ochelarii Moverio AR de la Epson vizează aplicații de nișă ca monitorizarea video pentru piloții dronelor sau amatorii de teatru. Însă Apple ar putea fi primul prototip accesibil și util pentru un public larg. Apple a folosit resurse mari pentru ei și a angajat experți de la nume mari ca Jet Propulsion Laboratory, Magic Leap sau Oculus.

Este un proiect crucial pentru Apple, iar primul eveniment oficial de lansare ar putea fi în martie a.c. Gigantul IT speră să facă un salt pe piață de maximum 29.5 miliarde de dolari în următorii 5 ani. În jur de o mie de oameni lucrează intens la proiect, care au făcut sute de prototipuri, afirmă analistul Benedict Evans. Este momentul magic pe care îl așteaptă toată comunitatea VR, spune cercetătorul Davi Rose de la MIT Media Lab.

Abilitățile acestor ochelari revoluționari întreg limitele imaginației, ne asigură creatorii lor. Până acum se știe că vor avea afișaj vizual dual, detector vizual și un sistem de control al gesturilor, pentru un preț de numai 500 de dolari. Gesturile capului vor face parte din interfață. De asemenea, se pare că Apple va folosi micro-afișajul OLED de la Sony ca sursă a imaginii proiectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ochelarii vor conține una sau două camere care colectează imaginile oamenilor și locurilor pentru analiză, cu alertarea persoanelor respective. Procesarea de date, cel puțin în cazul primei generații, va avea loc pe telefonul utilizatorului. Planurile de viitor ale Apple includ și modele premium de 2.000 de dolari, cu o greutate de 3 kilograme.

  1. Reciclarea bateriilor litiu-ion va exploda în America și Europa

La finalul lui 2020, firma canadiană Li-Cycle a început construcția unei fabrici de 175 de milioane de dolari în Rochester, New York, pe terenul fostului complex Eastman Kodak. Când va fi gata, va fi cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor litiu-ion din America de Nord. Unitatea va avea o capacitate de 25 de tone metrice de material brut, care vor procesa 95% din elementele de cobalt, nichel, litiu și alte elemente de valoare prin procese cu zero consum de apă și zero emisii. Va fi singura sursă de colbalt din SUA, afirmă Ajay Kochhar, co-fondator și CEO al Li-Cycle.

Baterii litiu-ion

Fondată în 2016, compania face parte dintr-o industrie în plin avânt, care previne transportul la depozitele de deșeuri a zeci de mii de tone de baterii litiu-ion. Din 180.000 tone metrice de baterii disponibile pentru reciclare în lumea întreagă în 2019, puțin peste jumătate au fost reciclate. Pe măsură ce producția acestui tip de baterii a luat avânt, interesul pentru reciclarea lor s-a diminuat. Industria este concentrată în special în China și Coreea de Sud, dar sunt zeci de start-up-uri de reciclare și în America de Nord și Europa. Acestea vizează automatizarea, flexibilizarea și ecologizarea unui proces intensiv, ineficient și inestetic.

Însă jucătorii din industria reciclării vor și profit, pe care speră să îl obțină convingând clienții să își recupereze bateriile pentru mașinile electrice. Se estimează că Statele Unite au de reciclat în jur de 80 tone metrice de baterii litiu-ion până în 2030, iar Europa 132 tone metrice.

Sursa: Spectrum.iee.org