Topul alimentelor care dau energie

Iaurtul, seminţele de dovleac, carnea de pasăre, stafidele şi citricele sunt doar câteva dintre produsele recomandate de specialişti.

Dieta este principalul aliat în lupta contra oboselii acumulate în toată această perioadă. Fie că aţi exagerat cu mâncarea, fie că vă simţiţi epuizaţi din cauza călătoriilor făcute, puteţi căpăta forţe noi, dacă sunteţi atenţi la regimul alimentar şi vă odihniţi suficient. Vă ajută să vă recăpătaţi energia alimentele care conţin vitamine, minerale, aminoacizi şi grăsimi esenţiale. Pentru a vă fi mai uşor să alegeţi, nutriţioniştii citaţi de publicaţia „Daily Mail“ au întocmit o listă cu hrana de care aveţi nevoie. Intestinele pot fi curăţate cu bacterii bune din chefir

Probioticele pot fi alese cu încredere, deoarece ajută organismul să sintetizeze vitamina B din alte alimente. De asemenea, contribuie la fabricarea de magneziu din diferite produse. Alimentele recomandate în acest caz sunt iaurturile, chefirul, roşiile, ceapa, usturoiul şi bananele. Aceste probiotice, susţin specialiştii, îmbunătăţesc echilibrul dintre bacteriile „rele“, care atacă intestinele, şi cele „bune“, care curăţă organismul. Lintea conţine minerale şi proteine de calitate Magneziul este o bună călăuză pentru glucoză, deoarece reuşeşte să o transporte în celule, de unde este absorbită şi convertită în acid piruvic. Acest acid are un rol important în ciclul Krebs, ajutând la metabolizarea glucidelor, grăsimilor, aminoacizilor, proces în urma căruia are loc eliberarea de energie. Alimentele recomandate sunt fulgii de ovăz, orezul brun, boabele de quinoa, seminţele de dovleac, nucile, lintea şi legumele cu frunze verzi. Unele dintre acestea conţin proteine mai bune decât cele din carne, iar altele sunt o sursă extraordinară de calciu, mult mai uşor de asimilat decât cel din lapte.

Cromul asigură şi el o sursă importantă de energie. Acest mineral intervine în metabolismul proteinelor, lipidelor şi al glucidelor. În lipsa lui, insulina nu e capabilă să participe la metabolismul glucidic. Totuşi, organismul nu dispune de surse «inepuizabile» de crom şi cantitatea acestui element scade proporţional cu înaintarea în vârstă, precum şi în urma activităţii fizice intense. Fără el, creşte sensibilitatea la glucide, ceea ce poate duce la creşterea în greutate sau la diabet zaharat.   În cazul sportivilor, lipsa cromului reduce randamentul fizic. Alimentele recomandate sunt măruntaiele (ficat, rinichi, splină), carnea de pasăre, crustaceele, broccoli, cerealele integrale, mirodeniile şi strugurii. Vitaminele B1, B2 şi B3 transformă grăsimile în energie

Vitamina B1 are şi ea un rol direct în transformarea glucozei şi a grăsimilor în acid peruvic. Astfel, ea asigură energie organismului. Cerealele integrale, lintea, fasolea furnizează cantităţi considerabile de vitamina B1, dar cele mai mari resurse pot fi găsite în germenii de grâu, seminţele de floarea-soarelui şi în carnea slabă de porc.

Vitamina B2, ca şi B1, are un rol important în formarea acidului peruvic şi în „convertirea“ grăsimilor în energie. Produsele lactate (în special iaurtul), ouăle, peştele (mai ales păstrăvul şi tonul), broccoli, spanacul, avocado, carnea roşie, cerealele, tărâţele, germenii de grâu, quinoa şi secara sunt bogate în această vitamină.   Vitamina B3 are proprietăţi similare cu B1 şi cu B2, iar alimentele recomandate pentru a asimila şi această vitamină sunt carnea de pasăre, cea de peşte, carnea roşie, castanele, lactatele, ouăle, ciupercile.   Vitamina C trebuie, de asemenea, luată în calcul atunci când vine vorba să asiguraţi energie organismului, iar produsele recomandate sunt fructele şi legumele proaspete. Puteţi alege în special cireşele, citricele, pepenii, ananasul, stafidele, căpşunile, frăguţele, piperul, cartofii.