Top greşeli în îngrijirea tenului

Curăţarea excesivă expune pielea la infecţii, iar produsele pe bază de alcool sunt bune doar la tenul normal.

Tenul nu trebuie curăţat cu soluţii agresive sau săpunuri obişnuite, produsele de machiaj folosite timpuriu nu îmbătrânesc pielea, iar cremele antirid nu fac minuni. Medicii explică principalele mituri despre îngrijirea tenului.

1. Curăţarea feţei de multe ori pe zi fereşte de acnee

Fals. Soluţiile de curăţare a feţei dure, pe bază de săpun, distrug echilibrul pielii şi absorb sebumul natural, ceea ce duce la uscarea excesivă a feţei, inflamare şi iritaţie, care favorizează acneea.

"Soluţiile pe bază de apă, care nu conţin săpun, sunt la fel de eficiente, dar acţionează delicat. Alegeţi spumă sau gel de curăţare pentru tenul gras şi doar lapte demachiant sau loţiune micelară pentru cel uscat, în niciun caz săpunuri naturale", atrage atenţia dermatologul Sebastian Pop.

2. "A sări" peste curăţatul feţei înainte de culcare nu afectează tenul

Fals. Necurăţarea feţei seara lipseşte pielea de procese metabolice importante care au loc doar noaptea. De exemplu, tenul uscat şi necurăţat înainte de culcare este privat de posibilitatea unei hidratări corecte, tenul gras - de posibilitatea de a trata acneea, iar tenul pigmentat "ratează" procesul de "albire" şi uniformizare .

3. Cu cât exfolierea este mai agresivă, cu atât tenul va fi mai strălucitor

Fals. Exfolierea este o etapă obligatorie în îngrijirea tenului, prin care celulele moarte se reînnoiesc, revitalizând tenul şi sporind puterea de penetrare a cosmeticelor. Deşi picioarele, mâinile şi spatele suportă o exfoliere mai agresivă, tenul are nevoie de o exfoliere delicată.

"Tenul uscat e foarte uşor lezat de o astfel de procedură agresivă, astfel că se poate «sări» peste etapa exfolierii. Produsele agresive pot inflama ireversibil tenul pigmentat şi pot agrava acneea în cazul tenului gras. Tenul normal poate fi exfoliat zilnic", explică dermatologul Mihaela Leventer.

4. Produsele "oil-free" şi cele pe bază de alcool sunt de evitat

Fals. Pielea secretă în mod natural sebum. Renunţând la pro dusele "oil-free" se produce uscarea excesivă a tenului, ceea ce are efect invers: o secreţie şi mai mare de sebum. Soluţiile de curăţat de tip "apă în ulei" elimină toxinele fără a distruge bariera protectoare a pielii. Nici fobia de alcool nu e întemeiată, spun dermatologii.

"Vitaminele A şi E, umectanţii, emulsifianţii şi antioxidanţii sunt substanţe alcoolice benefice. Alcoolul, care se găseşte, de regulă, în loţiuni tonice, este cel care usucă tenul şi trebuie evitat de cei care au tenul uscat", adaugă Sebastian Pop.

5. Produsele de machiaj pro voacă acnee

Relativ. Produsele cosmetice pe bază de ulei, precum fondurile de ten cremoase sau blush-ul, pot închide porii. "Anumite produse de camuflaj dure, precum pudra sau fondul de ten profesionale pot să înfunde porii şi să întreţină acneea, nu să o provoace", explică Mihaela Leventer.

De asemenea, fondul de ton compact e contraindicat în cazul unui ten uscat. Cosmeticele minerale, uşoare sunt o alternativă mai bună pentru orice tip de ten.

6. Cosmeticele folosite timpuriu grăbesc apariţia ridurilor

Fals. Machiajul nu sufocă pielea. "Dacă ar fi adevărat, lumea ar fi plină de femei bolnave. Pielea se hrăneşte continuu doar cu oxigenul şi nutrienţii din sânge, nu din mediul extern", subliniază dermatologul Pop.

Deşi un fond de ten mai dur poate împiedica absorbţia nutrienţilor într-o anumită măsură, nu poate să inhibe oxigenarea pielii. Mai degrabă tenul nedemachiat înainte de culcare grăbeşte apariţia ridurilor, spun medicii.

7. Cremele antirid scumpe sunt magice

Relativ. Majoritatea cremelor antirid hidratează pielea şi îi conferă un aspect sănătos, dar pe termen scurt.

"Deşi retinolul are un efect bine cunoscut de netezire a liniilor fine şi ridurilor, efectele nu sunt magice. Totuşi, aceste produse îşi fac treaba dacă au o cantitate optimă de antioxidanţi. Coincidenţa e că cele care îşi fac treaba sunt şi cam scumpe", adaugă dermatologul Pop.

8. Cantitate mai mare, rezultate mai bune

Fals. Aplicarea cremelor antirid şi dimineaţa şi seara reprezintă o pierdere de timp, pentru că majoritatea ingredientelor active acţionează o dată pe zi, iar retinoizii din produsele antirid sunt eficienţi doar în timpul somnului, pentru că sunt oxidaţi în prezenţa luminii.