Înfometarea, cea mai păcătoasă metodă de slăbire. Află alte patru soluții riscante

Înfometarea, tratamentele-minune de pe internet şi detoxifierea greşită sunt câteva dintre variatele de slăbire care dezechilibrează grav organismul.

Din dorinţa de a scăpa rapid de kilogramele în plus, multe persoane recurg la metode de slăbire agresive care, nu numai că nu au efectul scontat, dar distrug sănătatea. Indiferent de scopul urmărit, în diete, orice exces dăunează. Doctorul Şerban Damian, nutriţionist sportiv la Centrul de Nutriţie Superfit din Bucureşti, explică cinci dintre greşelile asociate curelor drastice. 1. Înfometarea, cea mai păcătoasă metodă de slăbire A recurge, din disperare, la înfometarea organismului este o strategie de slăbire foarte riscantă. Pe de o parte, reducerea drastică a hranei periclitează sănătatea, pe de altă parte, toate kilogramele pierdute se vor pune la loc. Şi pe lângă ele, alte câteva. "Este cea mai practicată şi cea mai păcătoasă metodă de slăbire, pentru că deschide ciclurile de slăbire-îngrăşare", spune Şerban Damian.

În cazurile de înfometare, organismul se apără şi reduce automat arderile. "Când reîncepi să mănânci normal, arderile rămân la acelaşi nivel redus şi, chiar dacă mânănci mai puţin decât înainte de cură, te îngraşi mai rapid". 2. Pastile-minune: la unii au efecte, la majoritatea, nu Chiar dacă reclamele lor sunt foarte tentante, este puţin probabil ca pilulele-minune prezentate pe diverse site-uri ori prin reviste să aibă rezultatele pe care le doriţi şi să nu vă afecteze sănătatea. "Aceste tratamente funcţionează pe aceleaşi principii, adică sunt diuretice, laxative ori accelerează metabolismul, însă efectele lor sunt incerte", atenţionează specialistul. În plus, ele nu funcţionează la fel pentru toată lumea."Există şansa ca tratamentul să fie potrivit pentru organism, dar riscurile de a nu se potrivi sunt mult mai mari".

Specialistul mai atrage atenţia că multe dintre aceste medicamente sunt anorexigene, adică inhibă pofta de mâncare, dar pot avea şi efecte adverse serioase. Prin urmare, orice tratament medicamentos trebuie personalizat în funcţie de organism. 3. Detoxifiere prin cure dure

Detoxifierea organismului pentru anumite examinări medicale este o măsură necesară, însă a apela la soluţii extreme pentru a scăpa de toxine, fără supraveghere medicală, este o exagerare. Sfatul medicului este ca orice cură de detoxifiere să fie aleasă şi monitorizată de un specialist. 4. Folosirea laxativelor şi provocarea vomei

Gesturi precum provocarea vărsăturilor imediat după masă şi folosirea laxativelor sunt metode asociate anorexiei şi bulimiei şi trădează o obsesie vecină cu boala. În astfel de cazuri, organismul nu se hrăneşte, iar acest lucru provoacă dezechilibre majore.

Şerban Damian numeşte şi alte efecte: "Se distruge sistemul digestiv, vărsăturile repetate pot provoca arsuri pe esofag, iar smalţul dinţilor se distruge din cauza acidului". Mai mult, folosirea laxativelor poate distruge flora microbiană şi duce la constipaţie. 5. Sportul în exces poate duce la oboseală cronică Exerciţiul fizic este benefic pentru organism, însă când efortul este prea mare în raport cu resursele organismului se produce dezechilibru. "Este greşit să mergi la sală zilnic, câte două, trei ore, dar să ai o alimentaţie incorectă şi să dormi puţin, pentru că se pierde prea multă energie faţă de cât asiguri corpului".

Specialistul precizează că organismul are nevoie de o perioadă de refacere după efort, iar excesele pot duce la accidentări şi oboseală cronică. "Înfometarea este cea mai păcătoasă metodă, pentru că deschide ciclurile de slăbire-îngrăşare“. ŞERBAN DAMIAN, nutriţionist sportiv Citiţi şi:

  • Top zece idei greşite despre alimentaţia de fiecare zi
  • Cum vă feriţi tenul de riduri şi ţineţi bătrâneţea departe
  • Cinci momente în care ne îngrășăm
  • Zece trucuri ca să ardeţi caloriile şi să nu vă îngrăşaţi