Top cele mai bune uleiuri pentru părul uscat! Nu trebuie să mergi la salon pentru un păr sănătos

Sursa foto: Pixabay

Părul are trei staturi, însă cel care se ocupă de aspectul îngrijit și strălucitor este cel de la exterior. Din cauza produselor de styling necorespunzătoare, coafarea cu ajutorul aparatelor încălzite, prinderea în cleme prea strânse, acesta se poate deteriora. Atunci când astfel de lucruri se întâmplă, părul va se va simți uscat, aspru și cu un aspect tern.

Pentru tratarea părului uscat nu trebuie să mergem neapărat la un salon de înfrumusețare. Tratamentele pot fi aplicate și acasă, mai ales că cele mai recomandate produse în astfel de cazuri sunt uleiurile esențiale. Acest tratament nu hidratează doar firul de păr, ci și scalpul, iar aplicarea lui este recomandat să se facă pe părul uscat. Iată câteva uleiuri care vă ajută să aveți un păr mătăsos și strălucitor zi de zi.

Uleiul de cocos

Acesta este bogat în acizi grași omega-3 hidratanți și în vitamina E, despre care se știe că dă strălucire părului și este esențial pentru sănătatea scalpului. Atunci când îl aplicăm, este indicat să încălzim uleiul între mâini, apoi să îl întindem pe firul de păr. Căldura îl va deschide, iar astfel o mai mare cantitate de produs va fi absorbită. Timpul de acționare nu este unul bine stabilit. Poți sta cu el pe păr doar câteva ore sau îl poți lăsa pe toată perioada nopții, dacă îți dorești o hidratare mai intensă.

În ceea ce privește efectele adverse, specialiștii susțin că alergiile în cazul uleiului de cocos sunt rare. Semnele unei alergii inclus roșeață, urticarie și o erupție cutanată.

Uleiul de măsline

Acesta conține, la fel ca și cel de cocos, vitamina E și acizi grași. În plus, are emolienți înmuitori precum squalanul și acidul oleic, care fac părul super moale. Cercetările specialiștilor arată că acest ulei este extrem de hidratant pentru păr. Dacă au un păr fin la atingere sau scurt, nu trebuie să folosești o cantitate mare de produs. După aplicare, masează uleiul pe firul de păr și apoi acoperă cu un prosop cald. 15 minute sunt suficiente pentru ca uleiul să acționeze. Înainte de clătire, pieptănați părul cu un pieptene cu dinți lați.

În ceea ce privește efectele secundare ale acestui ulei, există puține riscuri. Principalul aspect asupra căruia dermatologii atrag atenția este alergia la măsline.

Uleiul de avocado

Acesta este bogat în grăsimi, minerale și antioxidanți, toate acestea fiind esențiale pentru un păr puternic și sănătos. Acizii grași din componența lui protejează scalpul de daunele provocate de mediu. Fructul este, de asemenea, o sursă naturală de biotină. Acest ulei poate fi folosit alături de  mască de păr, pe care o aplicăm și o lăsăm să acționeze timp de aproximativ trei ore. De asemenea, uleiul de avocado poate fi folosit pe părul proaspăt spălat, după ce am încălzit uleiul în prealabil. Și în acest caz se clătește de pe firul de păr, însă perioada de acționare este mai scurtă, de aproximativ 20 de minute.

În general, avocado este un fruct sigur, însă dacă nu l-ai consumat până acum trebuie să testezi alergia. Aplică o cantitate mică de ulei pe antebraț și așteaptă 24 de ore. Dacă nu ai avut niciun fel de reacție adversă, atunci poți folosi fără griji acest ulei pentru hidratarea părului.

Uleiul de migdale

Este plin de acizi grași omega-9 (care pot adăuga strălucire și, potențial, chiar stimula creșterea părului nou), vitamina E și proteine care pot întări părul și pot preveni ruperea. Calitățile sale emoliente hidratează și protejează părul. Uleiul se poate aplica în combinație cu cel de cocos sau aplicat simplu, pe firul de păr. Atunci când îl aplicați, concentrați-vă în special pe vârfuri.

Persoanele care au alergii la nuci trebuie să evite acest tratament de hidratare a părului. În acest caz, chiar și o aplicare locală poate declanșa reacții adverse.

Alte uleiuri care pot fi folosite ca tratament pentru părul uscat

În cazul unul păr lipsit de culoare și deshidratat, specialiștii mai recomandă următoarele tipuri de uleiuri:

  • Ulei de argan - bogat în vitamina E și acizi grași
  • Ulei de ricin - proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii care pot ajuta la îndepărtarea mătreții
  • Ulei de jojoba - conține vitaminele A, B, C și E, precum și minerale ca zincul și cuprul
  • Uleiul de macadamia - bogat în acizi grași și vitamine, însă nu trebuie folosit dacă ești alergică la nuci.

Aceste uleiuri esențiale se aplică într-o combinație între două, până la trei picături de uleiuri esențiale, combinate cu una sau două linguri de ulei purtător, în funcție de lungimea sau desimea firului de păr. Masează amestecul pe părul uscat, lasă-l să acționeze aproximativ 10 minute, apoi clătește cu apă din abundență. În ceea ce privește efectele adverse ale acestor uleiuri, important este să nu fiți alergici la unul dintre ingrediente.

Specialiștii avertizează cu privire la cantitatea de uleiuri esențiale aplicate pe păr. utilizarea unei cantități prea mari poate face ca părul să pară gras.

Uleiuri esențiale care provin din plante, recomandate pentru hidratarea părului:

  • arborele de ceai
  • levănțică
  • lemn de santal
  • rozmarin
  • cimbru
  • salvie de clary
  • ghimbir
  • eucalipt
  • ylang-ylang
  • trandafir
  • geranium.

În cazul uleiurilor esențiale pe bază de plante, acestea se pot amesteca cu un balsam de păr sau cu șampon. Se folosesc maxim cinci picături de ulei esențial, fiind cel mai des aplicat sub formă de mască de păr alături de un ulei purtător. Timpul de acționare în cazul lor este de 15 minute. Înainte de aplicarea uleiurilor esențiale, faceți un mic test pe antebraț pentru a verifica dacă sunteți sau nu alergic.

Precauții atunci când folosiți uleiuri pentru hidratarea părului

Specialiștii atrag atenția asupra unei tentații pe care o au marea majoritate a femeilor cu părul uscat. Ele tind să folosească o cantitate mai mare de ulei, lucru deloc necesar. Firul de păr se poate îngrela, în plus, va fi extrem de greu de îndepărtat la clătire.

Un alt aspect important este în cazul uleiurilor esențiale, care trebuie diluate cu un ulei purtător. Utilizarea acestuia în stare pură ar putea duce la dermatită de contact sau ceva mai cunoscut sub numele de erupție cutanată roșie cu mâncărimi.

Folosirea uleiurilor poate reda hidratarea părului. Aceste uleiuri pot fi folosite ca o mască de păr, un balsam fără clătire sau chiar adăugate direct în șampon. Asigurați-vă întotdeauna că diluați un ulei esențial pentru a evita o reacție alergică.