Top 7 germeni din alimente care ne îmbolnăvesc

Top 7 germeni din alimente care ne îmbolnăvesc Sursa: Arhiva EVZ

În fiecare an, milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza alimentelor contaminate. Amenințarea la adresa siguranței alimentare care le eclipseaza pe toate celelalte este contaminarea bacteriană – o problemă care afectează în special carnea, peștele și produsele lactate, dar și unele produse vegetale proaspete.

Principalul motiv pentru creșterea contaminărilor alimentelor este faptul că procesarea și ambalarea pe scară largă implică tot mai mari cantități de alimente. În acest fel, atunci cand apare contaminarea, aceasta afecteaza cantitați de alimente mult mai mari ca inainte – care sunt expediate catre supermarketuri, restaurante și cantine scolare.

Utilizarea pe scară largă a antibioticelor în nutrețul animalelor este un alt factor, care încurajează apariția de patogeni care sunt rezistenți la antibiotice. Acești germeni rezistenți se reproduc în interiorul animalelor și sunt apoi transmiși oamenilor prin intermediul cărnii, ouălor și altor alimente.

Vă puteți reduce riscul de a vă îmbolnăvi știind unde este posibil să se ascundă germenii. Iată șapte vinovați comuni ai bolilor transmise prin alimente și cum îi puteți evita.

Ne puteți urmări și pe Google News

Escherichia coli

Bacteria Escherichia coli trăiește în intestinele oamenilor și ale animalelor, cum ar fi vacile, oile și caprele. Ele se găsesc adesea în alimente precum carnea de vită insuficient gătită, laptele și sucul crud și apa contaminată. Simptomele unei infecții cu E. coli includ diaree severă, dureri de stomac și vărsături care pot dura între cinci și 10 zile.

Pentru a evita infecțiile cu E. coli, gătiți bine carnea, spălați fructele și legumele înainte de a le mânca sau de a le găti și evitați laptele și sucurile nepasteurizate.

Deși majoritatea E. coli sunt relativ inofensive, tulpini precum E. coli O157:H7 pot provoca diaree cu sânge, insuficiență renală și chiar deces.

Campylobacter

Campylobacter jejuni este o bacterie în formă de spirală care se dezvoltă la pui și la vaci, pe care le infectează fără semne de boală. Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de campilobacterioză au diaree, crampe, dureri de stomac și febră în termen de două până la cinci zile de la expunere. Diareea poate fi sângeroasă și poate fi însoțită de greață și vărsături. Boala durează de obicei aproximativ o săptămână.

În 2005, Campylobacter a fost găsit în 47 la sută din piepturile de pui crude testate prin intermediul National Antimicrobial Resistance Monitoring (Monitorizarea națională a rezistenței antimicrobiene) al Food and Drug Administration, potrivit CDC.

În fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 13 cazuri de Campylobacterioză la fiecare 100.000 de persoane din populație. Majoritatea infecțiilor sunt în general ușoare, dar bacteria poate fi fatală în rândul copiilor foarte mici, al persoanelor în vârstă și al celor imunodeprimați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Printre modalitățile de prevenire a infecțiilor cu Campylobacter se numără: să vă asigurați că gătiți bine carnea, să vă spălați pe mâini după ce ați manipulat alimente crude și să curățați toate blaturile și ustensilele de bucătărie după utilizare și să beți doar lapte pasteurizat.

Listeria

Listeria monocytogenes este o bacterie care se găsește în sol și în apă, fiind prezentă și în alimentele crude, precum și în alimentele procesate și în laptele nepasteurizat. Spre deosebire de alți germeni, Listeria se poate dezvolta și răspândi chiar și la temperaturile scăzute ale unui frigider obișnuit.

Simptomele infecțiilor cu Listeria includ febră și frisoane, dureri de cap, dureri de stomac și vărsături. Dar pentru unele persoane, boala poate deveni mai gravă, chiar fatală. Persoanele care prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de listerioză sunt femeile însărcinate și fetușii lor nenăscuți, adulții cu vârsta de peste 50 de ani și persoanele cu un sistem imunitar slab.

Se estimează că aproximativ 1.600 de persoane se îmbolnăvesc grav de listerioză în fiecare an, potrivit CDC. Dintre acestea, 260 mor.

Pentru a preveni infecțiile cu Listeria, CDC recomandă frecarea produselor ferme, cum ar fi pepenii și castraveții, cu o perie curată pentru produse și curățarea imediată a tuturor scurgerilor din frigider, în special a sucurilor de la carnea crudă, hot dog și carne de prânz.

Ambalajele de carne de prânz sigilate din fabrică, nedeschise, trebuie păstrate în frigider nu mai mult de două săptămâni, iar carnea feliată de la un magazin local nu mai mult de trei până la cinci zile, precizează CDC.

Vibrio

Bacteria Vibrio parahaemolyticus trăiește în apa sărată și se găsește adesea în fructele de mare crude.

Persoanele care mănâncă crustacee crude sau insuficient gătite se infectează de obicei în 24 de ore, provocând simptome precum diaree apoasă cu crampe stomacale, greață, vărsături, febră și frisoane.

Simptomele pot dura până la trei zile. Infecțiile mai severe sunt rare și apar mai frecvent la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Se estimează că aproximativ 4.500 de cazuri de infecție cu V. parahaemolyticus apar în fiecare an în SUA, potrivit CDC.

Majoritatea infecțiilor pot fi prevenite prin gătirea temeinică a fructelor de mare.

Toxoplasma

Peste 60 de milioane de bărbați, femei și copii din SUA sunt purtători ai parazitului Toxoplasma gondii, potrivit CDC. Însă foarte puțini au simptome, deoarece sistemul imunitar împiedică de obicei parazitul să provoace boli.

Cu toate acestea, există persoane care dezvoltă toxoplasmoză, prezentând simptome asemănătoare gripei, cum ar fi dureri de cap, dureri de corp și febră.

Parazitul poate provoca, de asemenea, probleme grave, cum ar fi afectarea creierului, a ochilor și a altor organe, pentru femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Cei mai mulți oameni dezvoltă infecții cu toxoplasmoză prin contactul cu fecale de pisică purtătoare de parazit, prin consumul de carne contaminată care este crudă sau care nu este gătită corespunzător sau prin consumul de apă care conține parazitul.

Pentru a preveni expunerea, CDC recomandă să gătești alimentele la o temperatură sigură, să te speli pe mâini atunci când manipulezi alimentele, să eviți să bei apă netratată și, dacă ești însărcinată, să stai departe de așternutul pisicii.

Salmonella

Salmonella este un grup de bacterii care se găsește în mod obișnuit în carnea crudă de pasăre, ouă, carne de vită și, uneori, pe fructele și legumele nespălate.

Infecțiile cu salmoneloză pot provoca simptome precum febră, diaree, crampe stomacale și dureri de cap și tind să dureze între patru și șapte zile.

Majoritatea oamenilor se ameliorează fără tratament, dar infecțiile cu Salmonella pot fi mai grave pentru persoanele în vârstă, sugari și persoanele cu afecțiuni cronice. Dacă nu este tratată corespunzător, Salmonella se poate răspândi prin sânge la alte organe, ducând uneori la deces.

Copiii cu vârsta sub 5 ani sunt cei mai predispuși să se îmbolnăvească de salmoneloză.

Pentru a preveni infecția, oamenii nu ar trebui să mănânce ouă crude sau insuficient gătite, păsări de curte sau carne, potrivit CDC. Carnea crudă ar trebui ținută separat de produsele alimentare și de alimentele gătite și gata de consum.

Mâinile, plăcile de tăiat, blaturile și ustensilele de bucătărie ar trebui spălate bine după ce au atins alimentele necoapte.

Norovirus

Norovirusurile sunt virusuri care cauzează gastroenterită, o boală care provoacă inflamarea stomacului și a intestinelor.

Numite uneori gripă stomacală, virusurile se găsesc de obicei în alimentele sau băuturile contaminate, dar pot trăi și pe suprafețe sau se pot răspândi prin contactul cu o persoană infectată.

Gastroenterita poate fi foarte contagioasă. Simptomele includ greață, crampe stomacale, vărsături, diaree, dureri de cap, febră și oboseală și tind să dureze câteva zile.

Majoritatea oamenilor se recuperează după această boală, dar pentru cei care nu pot bea suficiente lichide pentru a înlocui ceea ce au pierdut din cauza vărsăturilor și a diareei, poate fi necesară spitalizarea.

Aproximativ 23 de milioane de infecții cu norovirus au loc în fiecare an în SUA, potrivit CDC, ceea ce duce la aproximativ 50.000 de spitalizări și 310 decese.

Pentru a preveni infectarea cu norovirus, spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, manipulați alimentele în siguranță, dezinfectați suprafețele contaminate din bucătărie și băi.