Top 5 sfaturi în lupta cu Covid-19. Regula celor 10 minute este cheia

Top 5 sfaturi în lupta cu Covid-19. Regula celor 10 minute este cheia

Jurnaliștii englezi au reamintit recent că față de octombrie 2020, când vaccinarea împotriva Covid-19 nu era atât de accesibilă ca în octombrie 2021, „viitorul pare mult mai luminos″. Chiar și așa, indiferent că suntem vaccinați, aceștia subliniază că avem datoria de a face tot ce putem pentru a opri răspândirea noului coronavirus, context în care au recomandat 5 sfaturi, dar și regula celor 10 minute.

Așadar, iată ce recomandă specialiștii din NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie) când se referă la 5 sfaturi pentru a opri răspândirea Covid-19. Printre sfaturi se află inclusiv noua „regulă a celor 10 minute″

Sursa citată arată că sezonul de răceală și gripă pune întotdeauna presiune asupra NHS. Astfel, deși vaccinurile Covid reprezintă cea mai bună linie de apărare împotriva virusului, el poate fi contractat chiar dacă suntem vaccinați împotriva Covid-19 cu schema completă.

Îl putem transmite și altora, iar ceea ce pentru unii dintre noi nu este mai rău decât o răceală, poate reprezenta un pericol pentru persoanele mai vulnerabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întoarcerea la instituțiile de învățământ, la locul de muncă și socializarea în spațiile închise au dus la o creștere a cazurilor, așa cum s-a întâmplat și în România. Totuși, există câteva măsuri simple pe care le putem lua pentru a fi în siguranță.

Regula celor 10 minute

Avem mult mai multe șanse de a lua Covid-19 în interior, mai ales într-un spațiu închis, fără ventilație. Riscul nu înseamnă doar apropierea fizică de alte persoane, ci și acumularea unei cantități de virus în aerul dintr-o camera, spre exemplu.

Prin urmare, întâlnirea în aer liber este mai sigură, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Mai ales acum, în sezonul rece, când este frig și plouă uneori. Așadar, fie că suntem acasă sau la serviciu, trebuie să lăsăm aerul proaspăt să intre în camere de cât mai multe ori.

Ar fi ideal să lăsăm gurile de aerisire deschise și ferestrele întredeschise. Dacă primim vizitatori, e bine să deschidem ferestrele zece minute înainte de vizită, în timpul acesteia și după.

foto: commons.wikimedia.org

Să avem mereu masca de protecție

Una din trei persoane cu Covid-19 nu are simptome și poate duce virusul acasă chiar dacă este complet vaccinată. Astfel, este logic să poarte masca de protecție în interior cât mai des. Acest obieci îi protejează și pe ceilalți.

Specialiștii consultați de jurnaliștii englezi au mai tramsmis că masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. De ce? Pentru că dacă avem Covid-19, putem elibera picături contagioase de fiecare dată când expirăm.

Așadar, data viitoare când vă urcați în autobuz sau când mergeți la magazin, gândiți-vă să purtați o mască de protecție pentru a-i proteja pe cei din jur.

Autoizolare dacă rezultatul e pozitiv

Efectuarea regulată a testelor rapide ne oferă liniște. Sunt ușor de făcut și dau rezultate în 30 de minute.  De asemenea, poate fi luată în considerare efectuarea unui test dacă este posibil să ne aflăm într-o situație cu risc ridicat în acea zi.

De exemplu, dacă am fost într-un spațiu interior aglomerat, cum ar fi un club de noapte. Sau dacă am vizitat persoane vulnerabile. Dacă rezultatul testului este pozitiv, putem lua măsuri pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului

Este important să raportăm toate rezultatele testelor, indiferent dacă sunt pozitive, negative sau nule. Acest lucru ajută la identificarea timpurie a focarelor de infecție.

Facem testul Covid-19

foto: commons.wikimedia.org

Dacă avem simptome (temperatură ridicată, tuse continuă, pierderea sau modificarea simțului mirosului și a gustului) trebuie să facem imediat un test PCR. Îl puteți programa și online.

Chiar dacă simptomele sunt ușoare sau nu sunem siguri, merită să facem testul. Nu trebuie să plecîm de acasă până nu primim rezultatul. Dacă rezultatul este pozitiv va trebui să ne autoizolăm din ziua în care au început simptomele (sau din ziua în care ați făcut testul, dacă suntem asimptomatici) câte zile prevede legea.

Fiți la zi cu vaccinurile

Vaccinarea este cea mai bună apărare împotriva Covid. Atenție! În continuare putem să luăm Covid și să îl transmitem chiar dacă suntem vaccinați.

Chiar și așa, vaccinarea este un pas vital pentru a ne menține în siguranță. „Continuați să urmați acești pași pentru a fi în siguranță. În apropierea iernii, toată lumea ar trebui să continue să urmeze pașii simpli pentru a se proteja, dar și pentru a-i proteja pe ceilalți.

Evitați să vă amestecați cu alte persoane dacă nu vă simțiți bine, faceți imediat un test PCR dacă aveți simptome Covid și, dacă vă întâlniți cu oameni în interior, asigurați-vă că lăsați să intre aerul proaspăt.

Nu uitați, cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră și pe alții împotriva Covid-19 este să vă vaccinați, așa că vă rugăm să vă prezentați dacăsunteți eligibili″, a declarat dr. Jenny Harries, șefa Agenției britanice de securitate sanitară, conform dailystar.co.uk.