Trei mituri alimentare. AFLAȚI dacă mâncatul seara într-adevăr îngrașă sau dacă alcoolul distruge neuronii

Hidratarea corectă nu presupune consumul zilnic de doi litri de apă, iar alcoolul nu distruge neuronii.

Nu există domeniu mai plin de mituri decât cel medical, iar uneori chiar şi medicii cad în capcană. 1. Ce mănânci seara se depune

Caloriile tot calorii rămân, indiferent de momentul în care mâncaţi. "Te îngraşi în momentul în care mănânci mai multe calorii decât arzi, aşa că dulciurile noaptea nu sunt cu nimic mai rele decât dulciurile consumate dimineaţa. Problema cu mâncatul seara este mai ales pentru cei care vor să slăbească, pentru că rata de ardere a caloriilor este mai mică seara, însă valorile nu sunt semnificative", explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

În plus, cei care flămânzesc toată ziua ajung să facă seara excese, fără să apuce să mai consume caloriile ingerate.

2. Opt pahare de apă pe zi

În anul 1945, o agenţie americană din domeniul sănătăţii recomanda populaţiei să bea opt pahare de lichide zilnic pentru menţinerea unei stări optime de sănătate.

De aici a pornit mitul celor opt pahare obligatorii de apă pe zi, deşi în categoria lichidelor intră şi alte băuturi: cafea, ceai, sucuri, supe etc. În plus, sfatul oficialilor era adresat persoanelor peste 65 de ani.

"Hidratarea nu trebuie să vină ca o pedeapsă. Mitul celor opt pahare de apă credeam că a apus de mult timp. Cel mai bine este să vă ascultaţi organismul, însă nu aşteptaţi să vă deshidrataţi", recomandă medicul.

3. Alcoolul distruge neuronii

Unul din cele mai frecvente mituri despre consumul de alcool este acela că "omoară" neuronii. În cel mai rău caz, sunt afectate doar legăturile prin care comunică neuronii, însă această problemă este reversibilă. Problemele ficatului sunt însă pentru totdeauna.

"Avertizarea cu distrugerea neoronilor a fost exagerată ca să prevină consumul exagerat, însă adevărul este că alcoolul nu distruge celulele cerebrale. Studii recente au dovedit că la vârstnici consumul moderat îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi scade riscul de depresie şi demenţă", conchide nutriţionistul Zugravu. "Dulciurile consumate noaptea nu sunt mai rele decât cele consumate dimineaţa". CORINA ZUGRAVU, nutriţionist Citiţi şi:

  • Top zece idei greşite despre alimentaţia de fiecare zi
  • Zece mituri false despre mâncatul sănătos
  • Hrană bună, faimă proastă: dezvăluiri care distrug cele 13 mituri despre mâncarea sănătoasă