Evenimentul Zilei > Actualitate > TOP 10 Cele mai spectaculoase fotografii din toate timpurile | GALERIE FOTO
TOP 10 Cele mai spectaculoase fotografii din toate timpurile | GALERIE FOTO

TOP 10 Cele mai spectaculoase fotografii din toate timpurile | GALERIE FOTO

De-a lungul timpului Premiul Pulitzer a răsplătit fotografiile spectaculoase, dar există şi alte imagini, care deşi nu au primit vreo distincţie vreodată, sunt totuşi considerate a fi printre cele mai spectaculoase imagini surprinse vreodată de aparatul de fotografiat, mai ales din perspectiva poveştii pe care o "spun", fotografii simbol.

Glitzy World a realizat Top 10 Cele mai spectaculoase fotografii din toate timpurile, iar pe primul loc se situează imaginea tinerei de 13 ani, Omayra Sánchez, care a fost ucisă, la  Armero, în 1985, de erupţia vulcanului Nevado del Ruiz. 

Sánchez a rămas captivă între betoane şi apă timp de trei zile. Poza este făcută cu foarte puţin timp înainte de moartea fetei şi a stârnit vâlvă la nivel mondial, criticile fiind atât la adresa fotografului, cât şi la adresa inacţiunii guvernului columbian în timpul tragediei. 

Imaginea cu Omayra Sánchez a obţinut titlul de World Press Photo of the Year pentru anul 1985, iar tânăra a devenit un personaj simbol în Columbia. 

Fotografia care surprinde incendiu pe Marlborough Street din 1975 i-a adus autorului Stanley Forman, Premiul Pulitzer, dar mai relevant este că dezbaterea pe care a provocat-o a condus la adoptarea unei noi legislaţii privind siguranţa scărilor de incendiu în Statele Unite ale Americii.

Despre celebra fată afgană, fotografia lui Steve McCurry care a apărut pe coperta National Geographic nu s-a ştiut multă vreme nici măcar cum se numeşte. Sharbat Gula avea în jur 12 ani când a fost fotografiată într-o tabără de refugiaţi din Afganistan, în timpul ocupaţiei sovietice. Fotografia a fost comparat cu Mona Lisa lui Leonardo da Vinci.

O fotografie pe cât de emoţionantă, pe atât de revoltătoare este cea realizată, în 1998, Tom Stoddart. La presiunea comunităţii internaţionale, guvernul sudanez a permis ca ajutoarele internaţionale să fie distribuite în sudul ţării. Fotograful a surprins pe peliculă, în tabăra din Ajiep, un băiat infirm jefuit de hrana pentru care a stat la rând ore întregi. 

Un model pentru toate fotografiile de familie este cea realizată de W. Eugene Smith în 1946, la o plimbare cu cei doi copii ai în parc. 

 

 

Click pe imaginile de mai sus pentru a vedea fotografiile care au fost incluse în clasamentul celor mai spectaculoase fotografii din toate timpurile.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.