Evenimentul Zilei > Actualitate > TOP 10 atacuri teroriste din ISTORIE | GALERIE FOTO
TOP 10 atacuri teroriste din ISTORIE | GALERIE FOTO

TOP 10 atacuri teroriste din ISTORIE | GALERIE FOTO

Terorismul este una dintre principalele ameninţări la adresa siguranţei cetăţeanului. Se duc campanii de combatere a terorismului, precum şi campanii de conştientizare a pericolului pe care îl prezintă. Se iau măsuri sporite de siguranţă, uneori cetăţenii cedând din drepturile lor de dragul protejării împotriva inamicului invizibil şi imprevizibil. Atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite au pus în mişcare toate motoarele luptei împotriva terorismului.

Cuvântul „terorism” a intrat în lexiconul limbilor europene în zorii Revoluţiei Franceze din 1789. În primii ani ai revoluţiei, guvernele din Paris încercau să impună noua ordine prin violenţă, având în vedere că cetăţenii cam opuneau rezistenţă schimbărilor propuse. Aşadar, primul sens al cuvântului, aşa cum este înregistrat de Academia Franceză în 1789, a fost de „sistemul sau domnia terorii”.

Se pare că epoca terorismului de factură modernă a început în 1968, când Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a deturnat un avion al El Al care plecase de la Tel Aviv spre Roma. Pentru prima dată, în alegerea ţintei era importantă ţara de origine a obiectului atacat – Israel, şi, de asemenea, se recurgea la folosirea deliberată a pasagerilor ca ostatici pentru a face publice revendicările grupării teroriste împotriva guvernului israelian. Civilii devin de acum carnea de negociere dintre terorişti şi autorităţi, scrie site-ul HISTORIA

Cele mai grave atacuri teroriste ale ultimului secol, după numărul de oameni ucişi şi răniţi sunt următoarele:

1. Statele Unite, 11 septembrie 2001

Ucişi: 2.993

Răniţi: 8.900

Atentatele de la 11 septembrie 2001, care au şocat întreaga lume şi au schimbat dinamica politicilor internaţionale în materie de securitate, au constat în deturnarea a patru avioane comerciale de pasageri de către 19 terorişti Al-Qaeda. Teroriştii care au preluat controlul avioanelor au prăbuşit două dintre ele în Turnurile Gemene aleWorld Trade Center din New York. Al treilea avion a fost prăbuşit în clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia, în apopiere de Washington DC. Al patrulea avion a fost prăbuşit pe un câmp din Pensylvania.

 

2. Maiduguri, Borno, Nigeria, 26-30 iulie 2009

Ucişi: 780

Răniţi: 0

În 2009, a avut loc un conflict între Boko Haram, un grup islamist militant şi forţele de securitate nigeriene. În oraşul Maiduguri, lângă sediul poliţiei, au fost găsite 100 de cadavre. Străzile oraşului erau împânzite cu alte cadavre ale civililor împuşcaţi. Pe 28 iulie, aramata a lansat o ofensivă împotriva liderului Mohammed Yusuf. A început o cursă de împuşcături prin tot oraşul. Pe 30 iulie, forţele nigeriene au ucis 100 de militanţi Boko Haram. Mohammed Yusuf, liderul Boko Haram, a fost capturat de forţele de securitate şi a fost împuşcat în timp ce era în custodia poliţiei.

 

3. Irak, 14 august 2007

Ucişi: 530

Răniţi 1.500

Pe 14 august 2007, la ora 19.20, patru maşini-bombă au fost detonate simultan în oraşele comunităţii Yazidi, Kahtaniya şi Jazeera, în apropiere de Mosul. Acesta era cel mai tragic atac cu bombă din Irak în perioada marilor operaţiuni de luptă americane. Atacurile poartă semnătura Al-Qaeda – aceştia obişnuiesc să organizeze atacuri simultane. Totuşi, niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri. Pe 3 septembrie 2007, militarii americani au declarat că l-ar fi ucis pe cel care a pregătit bombardamentele, Abu Mohammed al-Afri.

 

4. Abadan, Iran, 20 august 1978

Ucişi: 477

Răniţi: 10

Până la atacurile de la 11 septembrie, atacul terorist asupra teatrului din Abadan era foarte bine cunoscut, fiind cel mai grav act de terorism de epoca contemporană. Pe 20 august 1978, Cinema Rex din Abadan, Iran a fost încuiat pe exterior şi incendiat. Nu există foarte multe informaţii cu privire la făptuitorii actului şi la motivele pentru care au făcut acest lucru. Totuşi, se crede că agenţi ai guvernului de atunci, Mohammed Reza Pahlavi, au recurs la acest gest pentru a lichida câţiva disidenţi care se aflau în interiorul clădirii.

 

5. Beslan, Osetia de Nord, Rusia, 1-3 septembrie 2004

Ucişi: 372

Răniţi: 747

Un comando a ocupat o şcoală din Beslan, Osetia de Nord, provincie Federaţiei Ruse, între 1 şi 3 septembrie 2004. Aici au fost ţinute ostatice peste 1.200 de persoane, printre care s-au numărat şi copii. După intervenţia forţelor ruse au fost ucişi 35 dintre răpitori, dar şi sute de civili – dintre care 186 de copii. Criza a fost iniţiată de un grup armat de militanţi islamici separatişti, majoritatea ceceni şi inguşi.

 

6.  Irlanda şi Japonia, 23 iunie 1985

Ucişi: 331

Răniţi: 4

Pe 23 iunie 1985, avionul Boeing 747-237B al Air India a fost distrus de o bombă, la altitudinea de 9.400 de metri. S-a prăbuşit în Oceanul Altantic, la Cork, când era încă în spaţiul aerian al Irlandei. Au fost ucişi 329 de oameni, majoritatea victimelor fiind de origine canadiană. Bombardarea zborului Air India 182 a fost sincronizată cu bombardarea unui alt avion, pe Aeroportul Narita, din Japonia. Bomba trebuia să fie plasată pe zborul Air India 301, însă a explodat înainte, ucigând 2 persoane şi rănind 4. Principalii suspecţi au fost membrii unui grup militant sikh, Babbar Khalsa. Se crede că atacul a fost un răspuns faţă de Operaţiunea Steaua Albastră condusă de India împotriva câtorva sute de practicanţi sikh. Singura persoană condamantă a fost Inderjit Singh Reyat, care a primit 15 ani de închisoare.

 

7. Mumbai, India, 12 martie 1993

Ucişi: 317

Răniţi: 1.400

Bombardamente din Mumbai din 1993 au constat în 13 explozii care au avut loc în Bombay (atunci), Maharashtra, India, vineri, 12 martie 1993. Aceste atacuri coordonate au fost cele mai distructive explozii din istoria Indiei. Atacurile au fost coordonate de Dawood Ibrahim, lider al sindicatului de crimă organizată cu baza în Mumbai, numit D-Company. Exploziile au început la ora 13.30, când o maşină-capcană a explodat în subsolul clădirii Bursei de Valori din Bombay. Exploziile au continuat până la 15.40 şi au inclus trei hoteluri, bănci, biroul regional de paşapoarte, clădirea Air India şi zone comerciale.

 

8. Gamboru-Ngala, Nigeria, 7 mai 2014

Ucişi: 310

Răniţi: necunoscut

În noaptea 5 spre 6 mai 2014, militanţii Boko Haram au atacat două oraşe din Nigeria, Gamboru şi Ngala. Într-un atac ce a durat 12 ore au fost ucişi peste 300 de oameni, iar oraşele au fost distruse. Înarmaţi cu AK-47 şi RPG-uri, cu vehicule blindate furate de la militarii nigerieni cu câteva luni înainte, pe motociclete şi camionete, membrii Boko Haram au intrat în cele două orăşele, deschizând focul în perimetrul unei pieţe foarte aglomerate – pieţele sunt deschise noaptea, când temperaturile sunt mai mici.

 

9.  Kenya, Nairobi, 7 august 1998

Ucişi: 303

Răniţi: 4.954

Pe 7 august 1998, au avut loc o serie de atacuri asupra ambsadei Statelor Unite în Nairobi, Kenya. 244 de oameni au fost ucişi şi 4.877 au fost răniţi în Nairobi, după ce un camion a fost detonat în faţa ambasadei. La cinci minute distanţă de explozia din Nairobi, a avut loc o alta, în Dar es Salaam, în Tanzania, unde au fost ucişi 12 oameni. Data la care au avut loc atacurile corespundea cu cea de-a opta aniversare a sosirii forţelor americane în Arabia Saudită. Atacurile au fost conectate cu membrii grupului islamist EIJ (Egyptian Islamic Jihad), dar aduc în prim plan şi organizaţia Al-Qaeda, pe Osama bin Laden şi pe Ayman al-Zawahiri.

 

10. Beirut, Liban, 23 octombrie 1983

Ucişi: 301

Răniţi: 161

Pe 23 octombrie 1983, în Beirut, în timpul Războiului Civil din Liban, au avut loc două explozii produse camioane-capcană. Acestea au lovit două clădiri separate, ce găzduiau forţele militare ale Statelor Unite şi ale Franţei – membri ai MNF în Liban (Miltinational Force in Lebanon). Cei care au revendicat actul terorist au fost un grup islamist numit Islamic Jihad.