Cifrele care arată câți magistrați au fost supravegheați: „Urmăriți, presați, timorați și umiliți”

Din calculele avocatului Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, reiese că unul din doi magistrați a fost supravegheat tehnic. Afirmația a venit în contextul declarației inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, Lucian Ntejoru, care a afirmat că mai mulți magistrați au fost supravegheați.

„Magistrații au fost supravegheați cu vârf și îndesat” judecător Lucian Netejoru Inspector-șef Inspecția Judiciară

Două lucruri mi-au atras atenția in datele prezentate public până acum: numărul membrilor Secției pentru judecători a CSM care au avut dosar penal deschis la DNA și numărul mandatelor de supraveghere emise pe numele unor magistrați.

În 5 ani (2014 - iulie 2018) nu mai puțin de 13 judecători membri ai CSM au avut dosar penal deschis la DNA, în condițiile în care într-un mandat funcționează 9 judecători. Practic aproape toți membrii judecători din cele 2 CSM-uri au avut la un moment dat dosar penal deschis la DNA. În ce îi privește pe procurorii din CSM, doar 2 au avut dosar deschis în cei 5 ani.

În ce privește mandatele de supraveghere (interceptare telefonică, supraveghere audio-video, filaj ș.a.) numai de către Înalte Curte de Casație și Justiție au fost emise în această perioadă, la solicitarea DNA, 942 de mandate pe numele unor magistrați. Vârful a fost, raportat la anii controlați, în 2015 (413 mandate) și 2014 (313 mandate), după care, odată cu dezbaterile publice vizând abuzurile DNA cererile au scăzut, ajungând la doar 48 de mandate în 2017. Și numai această scădere bruscă și e suficient să înțelegem dimensiunea practicilor abuzive anterioare anului 2016. Aș fi curios și în legătură cu statisticile celor mai negrii ani, de dinainte de 2014. Nota bene, în acest număr nu intră mandatele date pe siguranță națională la cererea SRI, ci doar cererile formulate pentru infracțiuni de corupție de către DNA.

Nu știu care a fost numărul mandatelor de supraveghere emise de către celelalte instanțe la cererea DNA (în special Curțile de apel care sunt competente pentru judecarea magistraților), dar cu siguranță a fost mult mai mare. Una din cele mai mici curți de apel din țară, Alba, a emis în această perioadă cca 200 de mandate de supraveghere, ceea ce înseamnă ca la nivelul tuturor celor 15 curți de apel ajungem, doar prin extrapolare până ce CSM-ul va publica raportul IJ, la o cifră înspăimântătoare de cu mult peste 2000-2500 de mandate de supraveghere tehnică.

Din cele spuse de inspectorul șef, 97% din cererile DNA au fost admise de instanță, adică pe bandă rulantă, fără discernământ critic.

Trăgând linie, rezultă că unul din 2 magistrați (în total există 6.500 de judecători și procurori) a fost supravegheat tehnic, altfel spus a fost ascultat, interceptat ori filat.

Aceștia au fost judecătorii liberi și independenți care au garantat cetățenilor exercițiul drepturilor și libertăților fundamentale în statul de drept care s-a prefăcut a fi România: urmăriți, presați, timorați și umiliți.”, a scris avocatul Adrian Toni Neacșu pe Facebook.