Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă , a afirmat, luni că DNA a comis abuzuri și s-a dovedit că „a dat cu capul în gard”. Această instituție continuă să lucreze și a a declarat apel în dosarul în care el a fost achitat în primă instanță.
Toni Greblă a fost prezent luni la nalta Curte de Casaţie şi Justiţie și a fost întrebat când se va da ordonanța de urgență privind contestațiile în anulare la completurile de cinci judecători de la Instanța supremă, conform g4media.ro
„O asemenea măsură se impune. Suntem în perioada în care completurile de cinci judecători sunt în faza facerii şi este o fază dificilă şi, din păcate, de lungă durată. Ce ar trebui făcut? Acolo unde este evident că s-a exagerat, acolo unde este evident că au fost comise abuzuri şi ilegalităţi, organele care au comis aceste abuzuri trebuie în primul rând să le recunoască şi să îşi ceară scuze şi să stopeze acele proceduri abuzive. În cazul meu, DNA, deşi s-a dovedit că a dat cu capul în gard de mai multe ori în ultimii ani, continuă să lucreze după deviza: ‘noi suntem DNA şi nu ne lăsăm’. Astfel, în loc să recunoască abuzurile comise şi să nu mai declare apel, au declarat apel şi iată că sunt purtat prin sălile de judecată fără niciun fel de rost, numai în dorinţa DNA de a chinui oamenii până la limita posibilului. (…) Sunt plimbat fără niciun motiv întemeiat, doar din dorinţa DNA de a dovedi că sunt în stare să meargă cu acest abuz până la capăt”, a afirmat Toni Greblă
În ce privește candidatura fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, la Parchetul European, Greblă a afirmat că nu a identificat o procedură referitoate la selecţia procurorilor pentru acest parchet.
În data de 11 mai 2018, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă l-a achitat pe Toni Greblă într-un dosar în care a fost trimis în judecată în 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.
În acelaşi dosar au mai fost achitați Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.Toți fiind oameni de afaceri.
Decizia magistraţilor nu era definitivă, drept urmare, DNA a făcut apel.
DNA susţine că, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), a primit de la omul de afaceri, Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.
Toni Greblă mai este acuzat că ar fi primit folosinţă gratuita a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei; suma de 1.200 de lei; materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei.
În schimbul acestora, conform procurorilor, Greblă i-a promis lui Bîrcină că va interveni şi va determina funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora. Cu scopul ca firmele controlate de Bîrcină, care își defășurau activitatea în domenii diverse, precum energie, transport fier vechi, să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.
Potrivit DNA, în perioada 2008 – 2012, punctual în legătură cu campaniile electorale din 2008 şi 2012, Greblă a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la Ion Bîrcină.