Fostul judecător este „la ușa” celulei, după ce și-a dat demisia din funcția de judecător la Curtea Constituțională. Pus în fața probelor de la DNA, Toni Greblă s-a lăsat singur fără imunitate.
Toni Greblă și-a dat, ieri, demisia din funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR). Decizia a fost luată după ce fostul magistrat a studiat la DNA dosarul în care este acuzat de fapte de corupție și încălcarea embargoului impus de Federația Rusă. „Începând cu 6 februarie, Toni Greblă nu va mai fi judecător la CCR. Nu am ce să vorbesc despre un om care nu mai este aici”, a declarat Augustin Zegrean, președintele CCR. Greblă a explicat că „nu a făcut nimeni presiuni să demisionez, sigur că presiunile din comunicate și declarații au fost resimțite de toți colegii”.
Procurorii îl vor după gratii
Demisia a fost dată după ce, pe 3 februarie, procurorii DNA au cerut Senatului avizul necesar pentru arestarea şi trimiterea în judecată penală. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că cererea va rămâne fără obiect abia după publicarea demisiei lui Greblă în Monitorul Oficial. Practic, după publicare, fostul judecător va putea fi reținut și trimis în fața unui magistrat, cu propunere de arestare preventivă.
Săptămâna aceasta au fost făcute publice mai multe date din dosarul demnitarului. „Numitul Toni Greblă, de la nivelul funcţiei de senator, respectiv judecător la Curtea Constituţională, în baza promisiunii făcute lui Ion Bîrcină, s-a întâlnit
În schimbul favorizării firmei finului, Bîrcină i-ar fi dat șpagă nașului: folosința gratuită, serviceul și asigurarea pentru autoturismul BMW Seria 5, folosința gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă, două rochii de damă, cadou pentru soția sa, și materiale electorale în campania pentru alegerile parlamentare din 2012.
Amenințările
De altfel, Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia, a povestit la DNA că Greblă a făcut presiuni asupra sa pentru a favoriza firmele lui Bîrcină. „Foarte nervos, Toni Greblă mi-a spus textual, citez din memorie, «Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată și o să am grijă să fii terminat! ». I-am răspuns: «Aveți intenția să mă amenințați direct?», la care Toni Greblă mi-a spus: «Nu este o amenințare, este doar un avertisment!»”.
Toni Greblă îl asigura pe un suspect că-i va da date din ancheta procurorilor. În timpul unei discuții, Greblă i-a promis lui Vasile Nițescu – care era cercetat într-un dosar de corupție, că în cazul în care din ancheta desfășurată în acea cauză ar rezulta „un pericol”, va afla acel lucru și i-l va spune. „Dacă e un pericol, îți aflu, îți spun eu”, a promis Greblă. La percheziția BMW-ului pe care îl folosea Greblă, procurorii au găsit mai multe acte din ancheta DNA.
Cel mai scurt mandat
Toni Greblă a ajuns judecător al CCR în decembrie 2013, fiind propunerea Senatului, după ce societatea civilă și președintele Traian Băsescu au atacat prima propunere, cea a fostului apropiat al lui Vadim Tudor, Lucian Bolcaș. Mandatul senatorului PSD, de 13 luni, este unul dintre cele mai scurte din istoria Curții Constituționale a României. În perioada 2008-2013, el a fost senator de Gorj. Anterior, 2005-2008, a fost director general la Asociația Patronală Minieră din România. În 2000-2003, Greblă a fost prefect de Gorj. În perioada 1993-1997, el a fost prim-secretar la Misiunea Permanentă a României la NATO. Iar în 1990-1993, prefect de Gorj.
A ascuns rațele și caprele de frica DNA
Printre motivele de arestare formulate de DNA pentru Greblă se numără și controlul, prin intermediul unui proprietar de fațadă, al unei ferme de animale. Asta, în condițiile în care orice tip de afacere este incompatibilă cu funcția de judecător CCR, respectiv, fost parlamentar.
„N-aș băga copiii”
Procurorii au descoperit că judecătorul Greblă nu dorea să apară în acte ca proprietar al unei ferme agricole din județul Gorj, specializată în creșterea struților (foto). În discuții, acesta voia să bage un om de paie ca proprietar: „N-aș băga copiii, că fiecare e cu activitatea lui... deci eu sau copiii în niciun caz!”.
Ferma a fost amplasată în comuna Telești și a fost denumită „Prieteni”, „amicii" pe care îi creștea Greblă aici fiind 200 de struți, 200 de rațe și 126 de capre, majoritatea importate din Franța. Procurorii suspectează că viețuitoarele au dispărut din fermă cu doar câteva zile înainte de perchezițiile făcute pe 22 ianuarie, deoarece, susțin achetatorii, Toni Greblă știa de ancheta care-l vizează. Judecătorul l-a avut ca partener în afacerea cu struții și caprele de import pe unul dintre cei mai mari jucători din piața de energie, Mihai Prundianu.
Muncitori japonezi
Fostul membru al Curții Constituționale a angajat șase muncitori la fermă, toți cu contracte de muncă la Asociaţia Camera de Comerţ România– Japonia, al cărei vicepreședinte era, conform declarațiilor de interese. Relevant este faptul că angajaţii, în total şase, au avut cartea de muncă înregistrată pe această asociație.
FOTO: In comuna Telești creștea 200 de struți, 200 de rațe și 126 de capre