Traficanții care au pierdut o tonă de cocaină în România, vânați de cartelurile columbiene și de polițiști din patru țări

Traficanții care au pierdut o tonă de cocaină în România, vânați de cartelurile columbiene și de polițiști din patru țări

Reținerea de către autoritățile române a celor doi cetățeni sârbi de ale căror nume este legată uriașa captură de peste o tonă de cocaină găsită în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, a declanșat un adevărat tsunami în Balcani și nu numai.

O anchetă internațională în care colaborează procurorii și polițiștii antidrog din România, Serbia, Macedonia și Muntenegru este în plină desfășurare. Pe de altă parte, re țele criminale care ar fi implicate în traficul de droguri, dinspre America de Sud spre Europa, ar pregăti o amplă operațiune de găsire a celor care, prin „pierderea” unei tone de cocaină, le-ar fi produs „pagube” de sute de milioane de euro.

De la prezentarea oficială a marii capturi de peste o tonă de cocaină, găsită într-o ambarcațiune răsturnată la Sfântu Gheorghe în Delta Dunării, autoritățile române au tăcut. Au confirmat doar că doi cetățeni sârbi au fost arestați după ce au fost prinși, unul în județul Prahova in timp ce conducea un camion înregistrat în Serbia și celălalt fiind oprit la graniță, la Porțile de Fier. Cei doi sunt Tode Krstic (50) și Nenad Cvetkovic (43 de ani), ambii din Vranje, Serbia, acuzați că au participat la contrabanda cu peste o tonă de cocaină, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro. Numele lor a apărut pe ușa sălii de judecată de la Curtea de Apel Constanța când au contestat, degeaba, arestarea. Anchetatorii români au mai admis doar că, la contrabandă, suspecții au colaborat și cu cetățeni români, fără a face vreo referire la alți cetățeni străini, văzuți de localnicii din Delta Dunării. Surse din anchetă au declarat că, intre timp, au mai fost operate niște rețineri dar că nu ar fi de recomandat să se facă referire la cetățenia suspecților. Doar că „sunt din Balcani și din vestul Europei”.

Rețeaua de droguri, condusă de șefii unor clanuri rivale din Balcani

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce autoritățile române sunt mai mult decât prudente, în presa din Serbia au apărut deja informații privind capii rețelei de droguri. Contrabanda cu tona de cocaină ar fi coordonată de Igor Dedovic, unul dintre liderii renumitului „clan eșarfă” din Muntenegru. Potrivit republika.rs, Dedovic și asociatul său Davor T. (31) de la Vranje (Serbia), ambii dați în urmărire, ar fi comandat narcotice destinate țărilor din Europa de Vest. Planul lor ar fi eșuat când transportul a fost confiscat în România, iar cei doi șoferi, angajați ai unei companii de transport deținută de asociatulul lui Davor T., au fost arestați. Și dezvăluirile presei din Serbia continuă. Dedovici și Davor T. sunt șefi ai unor grupări criminale internaționale, anchetați în multe dosare pentru trafic de droguri, trafic de arme, având afaceri în străinătate, imobile scumpe, restaurante. Erau rivali, dar afacerea cu droguri au pus-o la cale impreună, era prea bănoasă. Ar exista informații conform cărora Dedovic si Davor T. au investit bani in cocaina care a sosit din America de Sud, pe mare, în România, urmând să fie descărcată la Golubac, pe malul Dunării. O parte trebuia să ajungă în portul Bari în Italia, iar cealaltă să continue spre Europa de Vest. Numai că afacerea lor a ieșit la iveală săptămâna trecută, în județul Tulcea, când s-a găsit un kilogram de cocaină care a căzut din camion într-o parcare. Două zile mai târziu, în Delta Dunării, la Sf. Gheorghe, a fost găsită o ambarcațiune răsturnată, înregistrată în România, cu o cantitate record de 1040 kilograme de cocaină, cu o puritate de aproximativ 90%.

 

Sârbul care ar fi pregătit transportul de cocaină spre Europa, omorât la Medelin, în Columbia

Criminaliști sârbi explică pentru presă că, în principal, cocaina este traficată pe mare spre Spania, dar acest traseu a devenit prea riscant, astfel încât transportul a fost transferat către Marea Mediterană, Marea Neagră și portul Constanța. Se presupune că dealerii au plătit pentru mai mult de o tonă de droguri. Neexistând nicio posibilitate de recuperare a stupefiantelor confiscate de autoritățile române nu este imposibil să apară repercusiuni. „Mafia nu acceptă acest tip de pierderi, așa că e posibil să apară reglări periculoase de conturi”, spune un criminalist pentru republika.rs. Potrivit informațiilor neoficiale, obținute de blic.rs, drogul confiscat de polițiștii români provine din Columbia. Deși nu există rapoarte oficiale că ar exista vreo legătură între cazuri, în mass-media din Serbia s-a scris că, în urmă cu câteva zile, în Medelin, orașul natal al fostului traficant Pablo Escobar, a fost găsit mort Vladimir Vidakovic, suspectat că a fost omorât cu o doză puternică de narcotice. Mass-media sârbă speculează că Vladimir Vidakovic a plecat în Columbia, cu câteva luni în urmă, pentru a organiza transportul de cocaină către Europa. După cum afirmă N1, pe numele lui nu a fost emis niciun mandat de urmărire.