Deputatul Eugen Tomac susţine că România trebuie să informeze de urgenţă statele UE despre nerespectarea de către Serbia a prevederilor protocolului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale semnat la Bruxelles în 2012.
”Din păcate, am constatat, în urma unor discuţii îndelungate şi intense, că Serbia menţine aceeaşi linie rigidă în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor asumate la Bruxelles în anul 2012. Atunci, România a condiţionat votul său pentru parcursul european al Serbiei tocmai de acest protocol, care reglementează cadrul juridic privind minorităţile naţionale din Serbia şi România. În acest moment, acordul nu este respectat de către partea sârbă. De aceea, România trebuie să informeze de urgenţă statele Uniunii Europene cu privire la această situaţie. Avem obligaţia de a insista ca protocolul să fie pus în aplicare”, a spus Eugen Tomac, după întrevederi cu reprezentanţi ai Comisiei pentru diasporă şi sârbii din regiune, ai Comisiei pentru politică externă şi ai Grupului parlamentar de prietenie cu România din Adunarea Naţională a Serbiei, precum şi cu preşedintele Comisiei mixte privind protecţia minorităţilor între Serbia şi România, Zoran Masic, secretar de stat în Ministerul Educaţiei din Serbia, citat de Mediafax.
Potrivit lui Tomac, solicitările României, în relaţia cu Serbia, sunt aceleaşi de ani de zile: învăţământ în limba română pentru toţi copiii care vorbesc această limbă, recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul Serbiei, nu doar în Voivodina, emisiuni în limba română la posturile de radio şi televiziune din regiune pentru românii din Valea Timocului”.
Tomac mai susţine că Serbia, deşi are cadrul juridic necesar pentru a soluţiona problema românilor din Valea Timocului, nu doreşte acest lucru, ”menţinând, în mod artificial, conceptul de identitate vlahă”.
”Nu putem tolera ca românii din Valea Timocului să fie lipsiţi de drepturile lor fireşti: şcoală, Biserică şi presă în limba română. Deşi ne lovim de rigiditatea autorităţilor sârbe, dialogul trebuie să continue. Sper ca în cel mai scurt timp să revin la Belgrad cu soluţii pentru a debloca acest cerc pe care autorităţile sârbe l-au creat în mod voit, menţinând comunitatea română divizată”, a adăugat preşedintele executiv al Mişcării Populare.