Tocurile înalte şi subţiri, în topul încălţărilor nesănătoase

Pantofii cu toc foarte înalt şi subţire uzează articulaţiile şi provoacă osteoartrită şi dureri de spate, iar balerinii şi sandalale plate purtate regulat pot distruge, ireversibil, călcâiul.

Purtarea anumitor tipuri de încălţăminte chinuie picioarele şi determină creşterea riscurilor de deformare a acestora, de apariţie a durerilor cronice, a luxaţiilor şi a artritei. Această boală este cauzată de "stres" asupra cartilagiilor, de anumite lovituri suferite sau de simpla uzură a articulaţiilor.

Se înscriu în categoria încălţămintei periculoase pantofii cu toc prea înalt sau prea subţire, balerinii, sandalele plate şi pantofii sport care nu stau bine pe picior.

Un studiu efectuat de Societatea Podologilor Englezi pe un eşantion de 2.000 de persoane a scos la iveală că un sfert dintre femei poartă tocuri înalte aproape zilnic, ele fiind şi cele mai expuse problemelor de acest fel.

Fisuri osoase determinate de purtarea tocurilor înalte

Tocurile înalte modifică postura, pun presiune asupra piciorului, a genunchiului şi a articulaţiilor, sporind astfel riscul de osteoartrită. Cu cât tocurile sunt mai înalte, cu atât glezna este forţată mai mult şi creşte riscul de luxaţii sau fisuri osoase. Recuperarea medicală este, în acest caz, îndelungată.

Situaţia este mai gravă în cazul pantofilor cu tocuri înalte şi subţiri sau "stiletto", care sunt foarte periculoşi pentru cele care îi poartă. În aceste cazuri, greutatea corpului are un singur punct de sprijin, şi acela foarte firav.

"Fiind foarte instabili, riscul de luxaţii sau de uzură a articulaţiilor creşte", atrage atenţia dr. Hillary Brenner, preşedintele Asociaţiei Medicilor Podologi din SUA.

Pantofii care te trag înapoi

Pantofii cu platformă sau cu talpă ortopedică sunt de regulă rigizi şi împiedică mişcarea naturală a piciorului.

"Încerci să mergi natural, dar talpa prea rigidă te trage înapoi. Dacă platforma este şi foarte înclinată, pune presiune şi pe osul metatarsian (de la degetul mare)", adaugă specialistul.

Pentru a evita neplăcerile de acest tip, alegeţi pantofi cu talpă ortopedică foarte puţin înclinată, aproape paralelă cu solul.

Balerinii forţează şoldurile

Balerinii, nefiind înclinaţi, nu oferă niciun fel de suport tălpii, ceea ce forţează nu doar glezna, ci şi genunchii, şoldurile şi spatele. În timp, încălţămintea plată purtată regulat poate duce la apariţia fasciei plantare.

Fascia plantară este un ligament ce uneşte călcâiul cu degetele şi formează arcul piciorului. Pantofii plaţi uzează şi inflamează acest ligament, provocând dureri la nivelul călcâiului în timpul mersului şi nu numai.

Dacă nu puteţi renunţa la balerini, folosiţi inserturi ortopedice cu gel sub tălpi pentru a reduce presiunea şi pentru a menţine piciorul uşor arcuit.

Şlapii pot da dureri lombare

Şlapii sau sandalele plate susţin foarte puţin piciorul. La fel ca balerinii, pot duce la apariţia fasceitei plantare şi a durerilor articulaţiilor şi lombare.

Periculoşi sunt şi pantofii ascuţiţi la vârf, care menţin strâns adunate degetele piciorului şi provoacă dureri cronice, bătături, băşici şi deformări.

Studiul podologilor englezi atenţionează şi asupra pantofilor de sport, arătând că trei sferturi dintre oameni nu folosesc pantofi potriviţi cu sportul ales. În exerciţiile pe care le presupun anumite sporturi, articulaţiile pot fi supuse la o presiune de opt ori mai mare decât greutatea corpului.

Pentru a evita durerile de articulaţii şi accidentările, este indicat să purtaţi pantofi speciali pentru fitness, aerobic, jogging sau fotbal.

O altă atenţionare specială a medicilor se îndrepată către femeile care aleg greşit măsura pantofilor, de obicei cu un număr mai mic decât cea reală. Acest lucru poate duce la apariţia băşicilor şi a altor afecţiuni ale piciorului şi gleznei.

SFATURI

Cum să alegeţi corect pantofii

Pentru a avita să purtaţi încălţăminte nesănătoasă care vă poate pune în pericol picioarele ţineţi cont de următoarele sfaturi:

  • Tocul pantofilor nu ar trebui să fie mai mare de 2-3 cm, eventual cu branţuri care să absoarbă şocurile.
  • Folosiţi inserturi ortopedice cu gel pentru tălpi. 
  • Purtaţi pantofi cu talpă ortopedică mică şi cu talpă moale.
  • Alegeţi pantofi cu bot rotund, pentru ca degetele de la picioare să nu stea foarte strânse 
  • Testaţi flexibilitatea pantofului înainte de a-l cumpăra. Pantoful nu trebuie să fie nici prea moale, dar nici prea rigid. 
  • Cumpăraţi-vă pantofi seara, când picioarele sunt mai umflate. Altfel, riscaţi să realizaţi mai târziu că încălţămintea cumpărată este prea mică.