Evenimentul Zilei > EVZ Special > Protestul din Piața Victoriei, un fiasco pentru organizatori. Cum a acționat Jandarmeria
Protestul din Piața Victoriei, un fiasco pentru organizatori. Cum a acționat Jandarmeria

Protestul din Piața Victoriei, un fiasco pentru organizatori. Cum a acționat Jandarmeria

Protestul din Piața Victoriei a fost un fiasco pentru organizatori. Față de cei 250.000 de participanți anunțați de aceștia, în Piață au fost doar 5.000, potrivit Agerpres și 10.000, conform Digi 24. La proteste s-a intrat cu voie de la Jandarmerie. La filtrele organizate la intrarea în Piață au fost oprite mai multe persoane care aveau asupra lor cuțite, bricege și spary-uri paralizante.

UPDATE 22:30 / Protestul din Piața Victoriei începe să se stingă, după ce mai mulți dintre manifestanți au început să plece acasă. Spre deosebire de anul trecut, când evenimentul a fost marcat de incidente care au zguduit societatea și au scandalizat inclusiv oficialități din străinătate, anul acesta lucrurile au fost mult mai liniștite.

Jandarmeria a acționat în primul rând preventiv și a reușit să stingă din fașă orice încercare de a face scandal a protestatarilor mai furioși.

UPDATE 21:25 / Jandarmii au mutat gardurile de protecție din fața Guvernului după ce mai mulți protestatari au încercat să le dărâme.

UPDATE 20:50 / Jandarmeria anunță că au fost reținuți patru protestatari, toți fiind depistați în zona filtrelor organizate la intrarea în Piața Victoriei.

În plus, reprezentanții jandarmilor împart pliante cu instrucțiuni tuturor celor care intră în zona organizată pentru proteste.

Protestul este programat până a o anumită oră. Cei care vor rămâne în piață după aceea vor fi sancționați contravențional. Nu acesta e însă mesajul pe care vrem să-l transmitem. Important e ca toți oamenii să ajungă în siguranță acasă.

Cele patru persoane au fost depistate în zona filtrelor la intrarea în piață”, a spus Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

UPDATE 19:01 / Jandarmeria a reușit să repereze încă un protestatar care deținea asupra sa mai multe obiecte interzise. Astfel, în urma perchezițiilor, organele de ordine au reușit să găsească în buzunarele unui bărbat un briceag și un spary paralizant.

Acesta a fost condus la secția de Poliție, acolo unde urmează să i se deschidă un dosar penal pentru deținerea respectivelor arme.

UPDATE 18:45 / Reporterii EvZ au surprins scena în care un protestatar în vârstă de 29 de ani a fost prins asupra sa cu un cuțit tip briceag. Tânărul a fost reperat în cadrul unui control de rutină în zona intersecției între B-dul Nicolae Titulescu și Str. Dr. Felix.

UPDATE 18:38 / Jandarmeria este în stare de alertă după ce asupra unui protestatar au găsit un cuțit.

Purtătorul de cuvânt Marius Militaru a vorbit despre acest incident: „Colegi polițiști au vrut să verifice niște evenimente, dar au întâmpinat rezistență verbală din partea unor personaje. Facem apel la calm!

Avem de gestionat un marș care se va desfășura dinspre Piața Revoluției spre Piața Romană”.

UPDATE 16:30 / Mitingul din Piața Victoriei a prins deja viață, iar primii oameni au început deja să se strângă în fața Guvernului.

Printre cele aproape 100 de persoane sunt și Cristian Dide, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai autorităților din ultimii ani, dar și Mălin Bot. Între cei doi a izbucnit un conflict după ce jurnalistul l-a acuzat pe Dide că, deși nu avea autorizație, a adus o autoutilitară în zona protestului pentru a provoca forțele de ordine

————————————————————————————————————————-

UPDATE 12:27 / Organizatorii manifestaţiei au comunicat faptul că începând cu ora 14:00 până la ora 22:15 va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17:00 – 21:00 un alt eveniment în Piaţa Revoluţiei.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, le-a cerut manifestanților să respecte legea și să sesizeze neregulile întâmpinate

Recomandarea noastră este aceea de a respecta legea, de a comunica deschis, transparent și rapid orice aspect care ar putea duce la tulburarea ordinii publice. Este foarte importantă pentru noi comunicare și un prim pas către dialog a fost făcut de cei care au organizat protestul, pentru că au obținut toate autorizațiile necesare. Deci vorbim de manifestații care se desfășoară într-un cadru legal și la care avem obligația să asigurăm din punct de vedere legal toate condițiile ca să se desfășoare așa cum trebuie. Organizatorul, participanții vor avea o relație directă și elementele de dialog, niște patrule speciale și ne dorim ca acest dialog să fie unul deschis, transparent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

—————————————————————————————————————–

UPDATE 12:03 / Ciocniri, momentan verbale, între liderii #rezist. Organizatorul protestului Tommy Tomescu a avut un schimb de replici cu un protestatar venit din străinătate care era nemulţumit. Românul din diaspora venise pentru că auzise că în Piaţă va fi şi un concert.

Ulterior, în Piaţa Victoriei a ajuns şi protestatarul Cristian Dide, care a adus şi o platformă, deşi nu anunţase organizatorul de acest lucru şi, potrivit protocolul încheiat cu autorităţile, nu are voie.

„Te-am sunat de o lună întreagă şi nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat şi nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu maşinile mele, cu care să punem scena şi tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja”, i-a reproşat Tommy Tomescu lui Cristian Dide.

Cristian Dide a replicat că el nu „are treabă” cu organizatorul Tommy Tomescu şi că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei

În Piaţa Victoriei este şi Mălin Bot, care a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soţul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot susţine că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul.

—————————————————————————————————————————-

UPDATE 11.50. Preşedintele Klaus Iohannis este prezent în Piaţa Universităţii, la campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.

Acesta va începe o campanie de strângere de semnături pentru alegerile din toamnă, alături de cei de la PNL, urmând să susțină și o declarație de presă.

——————————————————————————————————–

UPDATE 11:35 Cristian Dide, „celebrul” protestatar, s-a urcat pe o mașină a primăriei Capitalei, trimisă să ridice mașina lui care era parcată ilegal. Dide s-a legat cu lanțuri de autovehiculul trimis de primărie.


UPDATE 09:05. Primii protestatari au ajuns în fața Guvernului de la ora 7 dimineața. Au fost și primele momente tensionate. Un grup de protestatari a fost legitimat de forțele de ordine, ceea ce a stârnit nemulțumirea celor prezenți.


UPDATE 7:50. Traficul rutier va fi restricţionat sâmbătă în mai multe zone din centrul Capitalei, în contextul protestului anunţat a se desfăşura în Piaţa Victoriei, la un an de la manifestaţia antiguvernamentală din 10 august.

Având în vedere că organizatorii protestului au comunicat faptul că începând cu ora 14,00 până la ora 22,15 va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17,00 – 21,00 o altă manifestaţie în Piaţa Revoluţiei, Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat, într-un comunicat de presă, că pentru buna desfăşurare a manifestaţiilor va dispune măsuri specifice pentru restricţionarea temporară a traficului rutier.

Astfel, potrivit sursei citate, începând cu ora 14,30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe şos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, iar circulaţia va fi permisă pe str. Arh. Ion Mincu.

Începând cu ora 14,30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bd. Lascăr Catargiu, iar pe str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor, fără a fi permis accesul în Piaţa Victoriei, dinspre str. Berzei şi bd. Ion Mihalache.

Între orele 17,00 – 22,15, se va restricţiona traficul rutier în Piaţa Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea bd. Aviatorilor, şos. Kiseleff, bd. Ion Mihalache, str. Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia bd. Lascăr Catargiu şi bd. Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de protecţie în care traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat, după cum urmează:

* pe str. Paris, segmentul cuprins între bd. Aviatorilor şi str. Duiliu Zamfirescu;
* pe str. Duiliu Zamfirescu, segmentul cuprins între str. Paris şi str. Louis Blanc;
* pe str. Louis Blanc, segmentul cuprins între str. Paris şi bd. Iancu de Hunedoara;
* breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piaţa Victoriei;
* trotuarul şi banda I de circulaţie de pe bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piaţa Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din faţa Guvernului României.

Ca rute alternative se recomandă:

* bd. Ion Mihalache – bd. Mareşal Averescu – bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – şos. Bucureşti-Ploieşti;
* bd. Aviatorilor – bd. Beijing – str. Nicolae Caramfil – bd. Aerogării – şos. Bucureşti-Ploieşti.

În funcţie de evoluţia situaţiei operative şi de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va comunica şi alte restricţii ale traficul de pe alte artere care converg spre Piaţa Victoriei, precizează sursa citată.

Brigada Rutieră le solicită conducătorilor de autovehicule să oprească ori să staţioneze doar în locurile special amenajate, să îşi păstreze calmul în cazul în care se află în zone aglomerate, să respecte semnalele şi recomandările poliţiştilor rutieri care se află în punctele de deviere şi să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.


UPDATE 7:30. Un punct de comunicare publică va fi amplasat sâmbătă în Piaţa Victoriei, comunicatorii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor urmând să informeze permanent despre dinamica misiunilor, în contextul protestului prevăzut a se desfăşura începând cu ora 14,00.

Organizatorii manifestaţiei au comunicat faptul că începând cu ora 14,00 până la ora 22,15 va avea loc o adunare publică în Piaţa Victoriei, iar între orele 17,00 – 21,00 un alt eveniment în Piaţa Revoluţiei.

„În vederea asigurării transparenţei şi corectei informări a populaţiei, pentru ziua de sâmbătă în Piaţa Victoriei va fi amplasat un Punct de comunicare publică unde comunicatorii Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor vor informa permanent despre dinamica misiunilor”, anunţă un comunicat al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, transmis Agerpres.

De asemenea, conform sursei citate, pentru asigurarea măsurilor de prevenire, monitorizare şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul manifestaţiei, IGSU va avea dislocate, în teren, echipaje de intervenţie specifice stingerii incendiilor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă.

Jandarmeria Capitalei a făcut un apel la participanţii la manifestaţiile programate pentru sâmbătă să protesteze paşnic, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Potrivit comunicatului citat, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti va asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor cu ocazia celor două manifestaţii care vor avea loc în Capitală, ambele fiind declarate şi avizate în cadrul Comisiei de Avizare a Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice.

„Prezenţa jandarmilor la aceste manifestaţii publice este o obligaţie legală şi are ca scop asigurarea unui cadru de siguranţă pentru participanţi şi a tuturor condiţiilor care să permită cetăţenilor exercitarea neîngrădită a drepturilor şi a libertăţilor garantate de Constituţia României. Echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menţinerea permanentă a legăturii cu organizatorii şi participanţii şi ne bazăm pe colaborarea cu aceştia pentru a-i îndepărta pe cei care provoacă sau instigă la violenţă. Facem apel la toţi participanţii la aceste adunări publice să manifeste paşnic, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial”, se arată în comunicat.

DGJMB precizează că, din raţiuni de siguranţă, participanţii la manifestaţii sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

UPDATE 22,10: Protestatarul care a fost ridicat cu forța de jandarmi în Piața Victoriei, la mitingul de sâmbătă, și amendat cu 300 de lei pentru injurii aduse forțelor de ordine, a declarat la Digi24 că își asumă faptele și a precizat că i-a făcut pe jandarmi „sclavii lui Dragnea”.


ȘTIRE INIȚIALĂ:

Piața Victoriei se anunță a fi, la un an după protestele care au bulversat România, centrul unei noi acțiuni civice de amploare. Conform estimărilor, peste 250.000 de români și-au anunțat prezența în centrul Capitalei și în orașele importante din țară. Totuși, numărul este greu de obținut din moment ce mai multe grupuri de români din Italia și Germania au anunțat că nu vor fi prezenți la proteste.

Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane.

Jandarmeria Capitalei susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi se desfăşoară până la ora 22,15.

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului.

Astfel, pe pagina de Facebook „Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!” oamenii sunt chemaţi la manifestaţie încă de la primele ore ale dimineţii.

„A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei. Traseul marşului este următorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei – sediul DIICOT (Calea Griviţei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se spune în anunţul de pe Facebook.

În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, în marş spre Piaţa Victoriei.

„La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. NU UITAŢI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89′ care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!”, scrie pe o altă pagină de Facebook.

La protestul din Bucureşti şi-a anunţat prezenţa şi pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume.

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, spune Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.

Pe 10 august vor fi organizate şi alte acţiuni dedicate românilor din străinătate.

Astfel, românii din diaspora care se întorc în ţară vor fi întâmpinaţi la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunităţii Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi.

Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.

De asemenea, echipele Declic vor fi sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi în Piaţa Victoriei, unde vor împărţi pliante cu informaţii utile despre votul prin corespondenţă şi explicaţii în şapte paşi despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

În plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa în faţa Muzeului Antipa un plic gonflabil uriaş, unde vor fi împărţite pliante şi vor fi oferite informaţii despre votul prin corespondenţă, pe care românii aflaţi în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Jandarmeria Capitalei a anunţat că, din raţiuni de siguranţă, participanţii la protest sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Brigada Rutieră a Capitalei va dispune restricţionarea temporară a traficului rutier pe arterele din jurul Pieţei Victoria.

Pentru asigurarea măsurilor de prevenire, monitorizare şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul manifestaţiei, IGSU va avea dislocate, în teren, echipaje de intervenţie specifice stingerii incendiilor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă.

În această săptămână, în două rânduri ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a făcut apel la participanţii la protestul anunţat pentru data de 10 august să manifesteze în mod paşnic şi respectând legea. El a subliniat că România este un stat european, în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: