Elena Lasconi a lăsat meseria de jurnalist pentru o carieră de politician, câștigând două mandate la Primăria orașului Câmpulung și apoi cu conducerea USR. Acum, este candidat la alegerile prezidențiale.
Și, deși parcursul Elenei Lasconi nu este atât de controversat precum cel al altor candidați, e plin de gafe și afirmații contradictorii.
Iar amprenta pe care și-a pus-o noua președintă pe discursul USR se poate dovedi un atu în alegeri, atingând mai multe bazine electorale, dar poate și să se întoarcă împotriva ei, îndepărtându-i pe suporterii vechi ai USR, potrivit Ziare.com.
Referendumul pentru familie
Elena Lasconi a câștigat popularitate națională după o emisiune difuzată în 2023 de Prima TV, în care a declarat că a votat „da”, în 2018, la Referendumul pentru Familie.
„Eu sunt creștină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”, spunea atunci Lasconi.
Iar când a fost întrebată dacă un astfel de răspuns va stârni criticile votanților USR, Lasconi a spus sec: „Este treaba lor”. Mai ales că referendumul din 2018 nu a fost susținut de USR, dimpotrivă. Acela a fost momentul în care Nicușor Dan a plecat din partid.
Președintele de atunci al USR, Cătălin Drulă, i-a cerut Elenei Lasconi, cap de listă la europarlamentare, să se retragă. Ea s-a retras, dar a început un război intern care a adus-o în postura de președinte al formațiunii.
Scandal cu fiica
Însă de atunci Elena Lasconi a început să fie atacată, mai ales în legătură cu familia sa, având în vedere că fiica ei, Oana Lasconi, a publicat mai multe postări, pe Instagram, în care se declara „în şoc şi absolut dezgustată” de afirmațiile mamei sale.
„Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama din acest moment”, a scris fiica Elenei Lasconi.
S-a speculat atunci și că Elena Lasconi ar fi mințit despre referendum, din calcul electoral, având în vedere că într-o poză postată de aceasta, cu verso-ul cărții sale de identitate, nu ar fi apărut abțibildul aferent referendumului din 2018.
Ce crede, de fapt, Lasconi despre familie
Războiul dintre candidata USR la prezidențiale și fosta conducere continuă de atunci, dar Elena Lasconi a revenit asupra subiectului, declarând că nu ar mai vota „Da” la un referendum.
„Eu chiar cred despre mine că sunt destupată la cap. În USR e loc pentru toată lumea. Atât pentru creștini, cât și pentru atei, atât pentru cei care sunt LGBTQ sau non LGBTQ, atât pentru gay, cât și pentru hetero”, a spus Lasconi.
Un alt apisod controversat a apărut după ce PSD a făcut acuzații la adresa conducerii USR. „Și-a propulsat soțul din postura de avocat-șomer, fără palmares și fără perspectivă, în poziția de consilier juridic la grupul parlamentar al USR, plătită din bani publici”, susținea PSD într-un comunicat.
În replică, Lasconi a spus că soțul ei a fost un avocat de succes și s-a angajat la grupul parlamentar USR pe doar 5.000 de lei, având posibilitatea de a câștiga mult mai bine dacă s-ar întoarce la meseria de bază.
Gafa cu diaspora
Candidata USR la prezidențiale a gafat și când i-a criticat, intenționat sau nu, pe românii care au ales să plece din țară. „Sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”, a fost declarația care a strnit scandal.
Pentru că, implicit, prin declarația ei, Elena Lasconi îi numea indirect „trădători” pe românii care au votat de multe ori în favoarea USR de-a lungul timpului, respectiv diaspora.
Erori de informare sau cultură generală
În octombrie, Lasconi a făcut mai multe greșeli de cultura generală sau politică. De exemplu, întrebată despre poziția USR cu privire la impozitul global pe gospodărie, în contextul în care circula informația că subiectul ar putea fi dezbătut în Parlamentul României anul viitor, candidata a dovedit că nu prea știe despre ce e vorba.
Impozitul global pe gospodărie se referă ar fi pentru România o nouă modalitate de impozitare similară cu cea SUA, dar Lasconi a crezut că e vorba despre impozitele pe clădiri și terenuri.
„Ăăă. Da, eu nu… Și de când sunt primar, impozitele, dacă vă referiți la impozitele pe clădiri și terenuri ale oamenilor, nu, dar pe partea economică noi susținem cota unică, sută la sută”, a răspuns Lasconi. Reporterul a insistat, explicând că nu e vorba despre impozitul pe clădiri. Totuși, răspunsul oferit de Lasconi a fost următorul: „V-am comunicat”.
Competență scăzută în politica externă
Lasconi a dovedit la fel de puțină pricepere și la probleme de politică externă. Întrebată dacă ar participa la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, unde este discutată sancționarea Israelului, ea a spus că direcția României va fi cea „a partenerilor noștri americani”.
Cu toate acestea, România nu este stat membru al Consiliului de Securitate al ONU, astfel că o atare convocare nu ar putea avea loc.
De asemenea, Elena Lasoni a dovedit că nu știe care sunt statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, care are cinci membri permanenți, respectiv SUA, Franța, Marea Britanie, China și Rusia.
Alături de aceștia, din Consiliul de Securitate fac parte și zece membri nepermanenți, desemnați în urma unor alegeri care au loc anual.
Iar altă gafă a fost legată de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) în care Elena Lasconi credea că sunt 13 membri, deși sunt numai 12.