Cei cinci frați din familia Ulas au crescut într-o familie numeroasă, de 19 membri, în Hatay, Turcia. Mergeau ân patru labe, ca animalele, însă părinții nu au dat foarte multă importanță handicapului lor, luând situația ca atare.

În 2005, doi medici turci i-au descoperit, iar cazul lor a devenit curând subiect de documentar. Primele ipoteze enunțate cu privire la boala lor s-au referit la o involuție a oamenilor, însă se pare că ei suferă de o boală genetică ce le afectează echilibrul.

În urma analizelor la care au fost supuşi, medicii au constatat că fraţii şi surorile în cauză aveau cu toţii un cerebel, porţiunea creierului care controlează echilibrul, puţin dezvoltat.

Unul dintre indiciile care sprijină teoria unei patologii și nu a unui pas înapoi a evoluției umane este faptul că cei cinci frați se deplasează și în lateral, în timp ce primatele nu pot face acest lucru.

Boala de care suferă frații Ulas a fost documentată de Uner Tan, specialist la Universitatea Cukurova, din Turcia, sindromul primind numele său.