Evenimentul Zilei > International > Forfotă în America! Orașul New York are un nou primar. Cine este câștigătorul alegerilor
Forfotă în America! Orașul New York are un nou primar. Cine este câștigătorul alegerilor

Forfotă în America! Orașul New York are un nou primar. Cine este câștigătorul alegerilor

În orașul New York a câștigat alegerile pentru funcția de primar un bărbat de culoare, pentru a doua oară în istoria acestui oraș. Este vorba despre fostul polițist Eric Adams.

Democratul Eric Adams, fost căpitan de poliţie și dindicalist antirasist, a câştigat marţi cursa pentru mandatul de primar al oraşului New York. Alesul democrat, în vârstă de 61 de ani, l-a învins pe rivalul său republican Curtis Sliwa, în vârstă de 67 de ani, aşa cum era de aşteptat, potrivit primelor rezultate difuzate de biroul electoral al oraşului. Eric Adams a obţinut 70% din voturi faţă de aproximativ 23% cât a întrunit Sliwa, într-un oraş în care inegalităţile economice şi sociale dintre diferitele comunităţi sunt extrem de marcate.

Eric Adams este al doilea primar de culoare din istoria orașului New York

Eric Adams devine al doilea primar de culoare din istoria capitalei economice şi culturale americane. Devenit poliţist în anii 1980, într-o perioadă în care New York-ul era cunoscut ca fiind un loc periculos, el s-a dedicat meseriei timp de 22 de ani, ajungând la gradul de căpitan. În 1995, Eric Adams a fondat un sindicat care luptă împotriva rasismului.

Primăria New York-ului administrează cel mai important buget municipal din SUA – 98,7 miliarde de dolari pentru anul financiar 2021-2022 – consacrat în parte ieşirii din criza sanitară. Noul edil va fi învestit în funcție începând de la data de 1 ianuarie anul viitor.

David Dinkins a fost primul primar de culoare al New York-ului, deţinând mandatul între 1990 şi 1993. Adams va fi a 110-a persoană care deţine această funcţie. El îi urmează lui Bill de Blasio, cel care a avut două mandate.

La Boston a fost ales un primar de origine asiatică. În campanie a promis locuințe la prețuri mici

La Boston a fost ales primul primar de origine asiatică. Este vorba despre Michelle Wu, care a adoptat o abordare mai liberală privind poliţia şi a subliniat că este nevoie de reforme mai ample, însă victoria ei a fost impulsionată de felul în care s-a prezentat în dezbateri legat de probleme precum locuinţe la preţuri accesibil.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.