Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi seară la Antena 3 că se va pronunța în privința eventualei revocării Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, după ce dezbaterea raporturilor Inspecției Judiciare în urma evaluărilor efectuate de Inspecția Judiciară, atât la DNA cât și la Ministerul Public.
„Fiecare dintre noi avem obligația să respectăm legea, aveam libertatea să încălcăm legea cu consecință. Dacă și când mă voi decide asupra revocării, vă voi anunța. Este un lucru la care lucrăm, pentru că este o obligație a mea. Eu am cerut Inspecției Judiciare să facă o evaluare la Ministerul Public și DNA. Am primit și raportul de la Ministerul Public și săptămâna viitoare, în secția pentru procurori va fi dezbătut raportul. Inspectorii au lucrat și au făcut o treabă bună. Știam și o să îmi schimb părerea că trei au considerat că e bine și trei că nu e bine. Eu nu sunt constrâns de o decizie majoritară. Am cerut control. Inspecția a făcut controale, este obligația mea și morală și legală ca ministrul să valorific rapoartele. Eu nu pot să mă fac că nu s-a întâmplat nimic. Nu pot să neglijez acel raport pe care să-l valorific și cu un rezultat pe care îl voi face public, indiferent care va fi”, a declarat Tudorel Toader.
„O parte va fi de acord, o parte mă va critica. Evoluarea nu o voi face doar din punctul de vedere al Inspecției, voi integra concluziile într-o evaluare de ansamblu. În scurt timp, anul acesta (...) Noi când vorbim de procurori sau judecători folosim aceeași sintagmă, sunt magistrați, chiar dacă statutele diferă. Procurorii își desfășoară activitatea sub ministrul Justiției. Asta nu înseamnă că se uită în dosare și dă sugestii și indicații. Din această perspectivă, aș sublinia cerința constituțională ca și procurorul să rămână în limitele competenței pe care le are. Să și respecte faptul că magistratul aplică legea și nu creează legea. CSM dă acel aviz consultativ și nu conform” a mai precizat ministrul. Tudorel Toader a vorbit în emisiunea „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea și despre dezbaterea privind legile justiției.
„E e o dezbatere atipică. La noi, societatea s-a schimbat profund, mentalitatea sperăm că și ea. Aproape cicilc, la 12 ani, se schimbpă legile fundamentale. Avem Constituția din 1991, reviziuită după 13 ani, legile justiției din 2002, revizuită după 12 ani. Dacă ne-am duce în urmă cam tot la 10-12 ani, au fost schimbări radicale. Ne-am obișnuit, pentru că nu vrem schimbare, pentru că legile justiției au consolidat statutul magistraților. Numai că legile justiției așa cum sunt tind să rupă ceva din echilibrul statului. Dincolo de partea pe care trebuie să o continuăm, partea care să garanteze, trebuie să corectăm ce trebuie corectat și este mult de corectat. Această rezistență se datorează multor factori: rutina, stagnarea. Alții mai prudenți: să nu afecteze independența justiției, alții vor să-și conseve acele privilegii pe care le au. Nimeni nu vorbesc despre acele soluții. Ei spun că se încalcă independența? Dar prin ce? Că un judecător nu se mai poate pensiona, că îi rămâne casa toată viața lui și urmașilor, se încalcă justiția?”, a declarat ministrul Justiției.