Tudorel Toader a declarat joi că dacă se afla în fruntea ministerului la data la care a fost organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general, nu l-ar fi primit în competiţie pe Augustin Lazăr pe motiv că dosarul acestuia nu era complet.
Întrebat la intrarea în sediul CSM cum comentează faptul că Augustin Lazăr a afirmat că tot ceea ce a făcut ministrul Justiţiei cu privire la dosarul de candidatură ar fi fost o încercare de manipulare, Toader a răspuns: „Aş prefera să nu comentez, pentru faptul că domnia sa ar fi trebuit să spună dacă afirmaţiile făcute sunt sau nu adevărate. Adică, noi riscăm să tragem concluzii înainte de a vedea dacă spusele sunt adevărate sau nu şi vă dau numai un exemplu: 15 martie, orele 12,22 - 2016. În condiţiile în care în lege spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse în dosar şi la minister se primeşte, prin mail, doar o scrisoare de intenţie şi un CV ataşat, în condiţiile în care pe 16 martie expira termenul - scrie - şi dosarul nu era complet, eu, personal, dacă eram ministru, nu îl primeam în competiţia pentru desemnarea ca procuror general din bunul motiv că dosarul lui nu era complet”.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat joi că afirmaţia privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură s-a dovedit "o manipulare a opiniei publice" şi a anunţat că îşi rezervă dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare.
„Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate în procesul de numire a procurorului general, s-a dovedit total lipsită de suport probator şi mai mult decât atât s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliul Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse, pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM, transmite Agerpres.