În urma protestelor din toată țara din penitenciare, ministrul Tudorel Toader a anunțat că șefii de la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru marți la discuții.
Mai mult, ministrul Justiției a precizat că vor discuta despre mai multe măsuri care să îmbunătățească situația din penitenciare, una dintre acestea fiind introducerea brățării electronice.
”Este perioada în care este așteptată modificarea Legii pensiilor și pe fondul acesta fiecare categorie care are vocație la pensii speciale își ridică propriile semne de întrebare. Pe fondul acesta încadrăm și nemulțumirile angajaților din penitenciare.
MARELE ANUNŢ al ministrului Justiţiei. Este o premieră pentru LEGILE DIN ROMÂNIA. News alert!
Conducerii ANP le-am transmis pentru marți la ora 10.00 o inviație la dezbatere, la negocieri pentru că avem în vedere un pachet mai mare de măsuri. I-am invitat pentru marți și avem în vedere 2 categorii de măsuri: măsuri pentru situația concretă din penitenciare, avem în vedere cele 2 penitenciare unde s-a demarat modernizarea acestora, dar și alte peniteniciare pe care dorim să le extindem. Totodată, avem în vedere preluarea unor foste unități militare, care nu mai sunt folosite și care pot fi readaptate și folosite ca sedii pentru penitenciare.
Liviu Pleşoianu, nou atac la Tudorel Toader
Pe plan normativ, legislativ, am vorbit cu ministrul din Georgia, dânșii au avut o problemă sistemică în 2012. Am văzut ce măsuri au luat și au rezolvat problema. Avem în vedere acel sistem de supraveghere electronică, așa numita brățară electronică, dar și alte măsuri complementare”, a precizat Tudorel Toader într-o conferință de presă.
Despre proteste
Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) au declanşat acţiuni de protest pe termen nedeterminat, din cauza condiţiilor de muncă şi a lipsei de personal din penitenciare.
Potrivit unui comunicat al SNLP, postat pe site-ul Blocului Naţional Sindical (BNS), acţiunile sindicaliştilor vizează: refuzul muncii suplimentare în tot sistemul începând de marţi, 1 august, fapt care va genera blocaje în activitate în maximum zece zile, întrucât funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară, dezacordul privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare, organizarea de mitinguri la sediile Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi mitinguri în cascadă în toate unităţile din sistemul penitenciar.
REVOLTĂ în toate penitenciarele din țară! Vezi ce solicitări au protestatarii!
Printre revendicările angajaţilor din penitenciare se numără majorarea salariilor cu 15%, renunţarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, deblocarea şi finanţarea posturilor vacante. "SNLP are următoarele revendicări: majorarea salariilor cu 15% similar instituţiilor din cadrul familiei ocupaţionale apărare naţională, renunţarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată, inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale, deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistemul penitenciar, astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017, luând în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare; în prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionări!) din 15.000 prevăzute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor; modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanţate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000, conform standardelor de sistem aprobate şi aplicate în anul 2016; reorganizarea urgentă a unităţilor din sistemul penitenciar având ca prioritate unităţile care sunt în pericol să devină nefuncţionale, din cauza statelor de funcţii prea mici în raport cu misiunile", conform comunicatului, citat de Agerpres.