Tudorel Toader a vorbit, într-un interviu acordat Antena3, despfre scandalul protocoalelor desecretizate care au pus pe jar justiția din țara noastră. În plus, ministrul Justiției i-a oferit un nou răspuns președintelui Klaus Iohannis, în legătură cu conflictul constituțional reclamat de fostul judecător al CCR, după ce șeful statului a refuzat revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Problema este alta: Ce facem în urmă cunoașterii nu a faptului că au existat protocoale, ci a conținutului protocoalelor? Stăm și ne mirăm, stăm și arătăm cu degetul? Să nu uităm: în baza acestei colaborări s-au derulat procese, au fost condamnați oameni.
Întrebarea este așa: Dacă noi știm că pe lângă lege au fost astfel de instrumente, poate mai sunt, pe baza lor au fost condamnați oameni, putem să spunem noi într-un stat de drept că asta e condamnarea sau trebuie să facem ceva, nu numai să scoatem conținutul protocolului, ci și un caracter nelegal și pe baza acestuia și condamnările nedrepte pe care unii le-au primit? Trebuie văzut dacă protocoalele au adăugat la lege, au avut caracter nelegal, dacă pe baza acestor nelegalități s-a ajuns la condamnări nelegale, netemeinice. Numai pe calea aceasta putem vorbi de o reparație corectă”, a declarat ministrul Justiției Tudorel Toader marți seară la Antena 3.
Toader ACUZĂ lipsa de considerație a lui Iohannis pentru ARGUMENTE, în SCANDALUL REVOCĂRII lui Kovesi. „Președintele a RĂSPUNS PUR POLITIC!”
„Trebuie să vedem dacă semnatarii, adăugând la lege, nu s-au substituit legiuitorului”, a precizat Toader. „Primul pas e să vrem, al doilea să ne adresăm instanţei de contencios să verifice legalitatea, după care avem proceduri fie extraordinare de revizunre a hotărârilor pronunţate pe baza procedurilor. Mai există încă o direcţie de abordare care nu este în competenţa mea, dacă nu cumva semnatarii s-au substituit legiutorului, dacă nu cumva s-a creat un conflict juridic de natură constituţională”, a precizat ministrul.
Referitor la protoculul ÎCCJ-SRI, ministrul a spus: „Nu trebuia să-l încheie, să-l aplice şi din momentul aflării trebuia să-l denunţe şi să ceară desecretizarea”.
„Dacă vorbim de răspunderea juridică, trebuie să vedem ce tip de răspundere juridică. Dacă desecretizându-l, declarându-l legal sau nelegal de instanţă să vedem care e fapta ce a general nelegalitate, dacă e infracţiune răspunderea e strict penală a celor care l-au semnat”, a completat ministrul Justiţiei.